Umjetnost, posebno modni dizajn i biznis, jesu prijatelji i jedno ne isključuje drugo

Žene liderke i izazovi sa kojima se suočavaju su tema ekskluzivnog magazina Biznis liderke. Danas predstavljamo Milenu Đurđić

1143 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Milena Đurđić
Foto: Milena Đurđić

Dilomirana modna dizejnerka i kostimograf, Milena Đurđić, završila je studije na Accademia di costume e di moda, odsjek Modni dizajn u Rimu, Fakultet za dizajn, odsjek Modni dizajn, Univerzitet Union u Beogradu, a na Institut Callegari, Accademia del Lusso, Milano, odjeljenje Beograd, u klasi profesorice Lidije Jovanović, završila je specijalizacijalizaciju – modni stilista.

U svojoj bogatoj karijeri dobila je Exclusive Awards 2023 – Nagrada za doprinos promociji crnogorske modne scene, Montenegro Fashion wek – Excellence in Fashion a na Montenegro Fashion wek – za kolekciju “Grubo vrijeme” dobila je specijalnu nagradu za najbolju kolekciju u posljednjih 10 godina.

Milena Đurđić je bila predstavnik Italije (italijanskog modnog dizajna, kao student rimske Accademia di costume e di moda) u okviru Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, koji je održan pod nazivom “Italijanski i kreativnost – marke i odjeća, moda i dizajn”, sa izložbom “La moda a modo mio – Modne priče Milene Đurđić”, održane u Podgorici, oktobra 2016. godine.

Milena Đurđić je u Podgorici, u junu 2011. godine, imala prvu samostalnu reviju sa kolekcija „Skarlet”. Iste godine, u novembru, sa kolekcijom „Krug 21”, I, proljeće/ljeto, gostovala je na regionalnoj Nedjelji mode, u Beogradu, kao i u hotelu “Maestral”, u Budvi. U decembru iste godine učestvovala je i na regionalnoj Nedjelji mode održanoj u KIC-u „Budo Tomović“, u Podgorici.

Potom je, 2012. godine zablistala kolekcijom „Za bolji dan“, jesen-zima, predstavljenoj u Budvi, a u maju 2013. kolekciju „Za bolji dan“, I i II dio, imala je priliku da vidi publika u Crnogorskom narodnom pozorištu, u Podgorici.

Potom su uslijedile kolekcije „Govor tišine“ (2014), „Džordžija“(2015), kolekcija “Dojč kafe” (2016) inspirisana likovima istoimene TV serije na kojoj je Đurđićeva radila kao kostimograf. U oktobru 2017. priredila je izložbu “Dnevnik jednog zvončića” na Danima nauke, u oragnizaciji Ministarstva nauke, u Podgorici.

Milena Đurđić
foto: Milena Đurđić

Veliku pažnju javnosti zavrijedila je i kolekcijom “Ka Teslinom kodu” (2018), “Amazonija” (2019), kao i kolekcijom “Grubo vrijeme” (2021) inspirisana pandemijom kovida-19.

U decembru 2021. Milena Đurđić je izbacila mini kolekciju u saradnji sa Institutom Konfučije Univerziteta Crne Gore.

Ona je 2022. godine, sa modnom kolekcijom učestvovala na ekskluzivnom iventu “Smile Traim charity”, koji je održan u Dubaiju, uz prisustvo članova kraljevske porodice i svjetski poznatih VIP ličnosti.

Mileninu profesionalnu karijeru od samog početka prati i rad u pozorištu. U junu 2010. bila je asistent kostimografa u pozorišnoj predstavi „Više od terapije“, u režiji Alise Stojanović, Gradskog pozorišta Podgorica, kao i u predstavi „Ribarske svađe“, u režiji Ana Vukotić, “Grada teatra“, Budva.

Kao kostimograf, obilježila je predstave „Pinokio“, u režiji Snežane Trišić, Gradskog pozorišta iz Podgorice, višestruko nagrađivan film „Umir krvi“, u režiji Senada Šahmanovića, kao i sve tri sezone TV serije „Dojč kafe“.

Milena Đurđić je dizajnirala 2015. godine prvu tematsku haljinu Telekom Electronic Beats festivala, koja je ujedno bila i njegov zaštitni znak, a bila je i stilista za oficijelnu reklamu Crnogorskog telekoma, Podgorica. Kreirala je I haljinu voditeljke Montevizije, izbora za pjesmu Evrovizije (RTCG) 2018. godine, kao i dizajn scenskog kostima za crnogorskog predstavnika na Pjesmi Evrovizije.

Veliku pažnju javnosti i veliki broj pohvala Milena Đurđić je dobila za dizajniranje i stilizovanje predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i prve dame, Milene Milatović, prilikom inauguraciju, za svečani prijem i Dan državnosti Crne Gore.

Čime se sada bavite na vašem trenutnom poslu?

Pored redovnog i intezivnog rada na dizajniranju i izradi elegantne, unikatne odjeće i scenskih kostima za izuzetne prilike, trenutno, posebnu pažnju i energiju usmjeravamo na dva projekta koja treba da obilježe jesen.

Prvi je otvaranje radnje na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici, u neposrednoj blizini Atlas capital centra. Radi se o savremeno koncipiranom maloprodajnom objektu konfekcije proizvedene u mom ateljeu, koja je, kako joj i samo ime “Everyday by Milena” govori da će biti namijenjena, kako ženama, tako i muškarcima, za svakodnevne prilike. Linija je miks klasičnih formi jednostavnih linija i urbanih stvari, praktična, funkcionalna, nešto što je popularno i karakteriše sve veće gradske evropske i svjetske centre, ali sasvim originalno i autentično za naše podneblje, naš način življenja, radno ili slobodno vrijeme.

Namjera je pokazati da pristupačne cijene i komercijalno ne mora biti profano, bez inventivnosti i kreativnosti, nego i te kako smisleno, kreativno, zanimljivo, posebno i autentično.

Drugi projekat sa nazivom »OOOO« do sada, moj najveći autorski poduhvat multimedijalnog karaktera, kombinacija je modnog dizajna, glume, muzike i plesa. Interdisciplinarni umjetnički performans podrazumijeva predstvaljanje tematski rađene modne kolekcije – uz muzički, plesni i dramski performans.

Projekat čine tri tematske cjeline koje će kroz modele i interdisciplanarni umjetnički performans donijeti priču o traganju, gubljenju, pronalaženju, mirenju (sa sobom i sa drugima) i optimizmu kao vječnom pokretaču svih nas i jedinici mjere koja nas održava i tjera naprijed. Na taj način, projektnim aktivnostima nastoji se poslati snažna poruka ne samo o potrebi očuvanja mira, već i o potrebi svakog od nas da u užurbanoj svakodnevici pronađe samog sebe, nepokolebljivo korača naprijed, u novi početak. Glavna poruka ovog projekta je, u stvari, nužnost kretanja naprijed, uvijek i iznova ka novom početku, boljem i ljepšem svijetu, radosti življenja, preduzimljivosti i aktivizmu, da stvaramo i živimo bolje i istinitije. Nova civilizacija. Čistilište gdje se rađa novo. To novo se akcentuje simboličkim nazivom projekta »0000«, gdje je »0« (nula), u stvari krug, simbol beskonačnosti; završetkom jednog ciklusa vraćamo se nuli, svom izvoru, svom novom početku, novom ciklusu i, tako vječno. Broj »0« je alfa (početak) i omega (najviši), jer nema kraja, sve je beskonačno.

Milena Đurđić
foto: Milena Đurđić

Koji je put koji ste morali da prođete da bi došli na mjesto regionalno a i svjetski poznate dizajnerke?

Naravno da prisustvo na inostranom tržištu ostaje moja strateška orijentacija, tako da bi, pored pojedinačnih porudžbi cijenjene klijentele iz regiona Balkana, nekih evropskih država (Njemačka, Francuska), zatim UAE, Kuvajta, SAD, trebalo da dobije i neku novu, drugčiju formu. Naime, imam poziv za ponovno izlaganje u Dubaiju i preliminarne razgovore o mogućnosti prodajnog punkta, kao i zainteresovanost jednog, svjetski poznatog concept store-a na Bruklinu u Njujorku, sa svjetskim brendovima, da budemo dio njihove radnje.

Moda nije Vaš hobi već zanimanje za koje ste se školovali. U kojem trenutku i zašto ste se odlučili da krenete tim putem?

Poslije gimnazije upisala sam i završila prvu godinu na Pravnom fakultetu i ubrzo shvatila da to nije sfera mog interesovanja. Kako je brat je studirao u Rimu, otišla sam kod njega i upisala kurs italijanskog jezika, kako bih naredne godine upisala žurnalistiku ili modni dizajn.

Boravak u “vječnom gradu”, jednom od najljepših gradova svijeta, svjetskom kulturno-istorijskom centru, fascinantnih arhitektonskih znamenitosti, renesansno ukrašenih fontana, baroknih stubova, prelijepih pjaca, skalina, katedrala i crkava sa fresakama - remek djelima, dodatno i snažno su pobudili interesovanje, motivaciju, stvaralački elan i zanos i izoštrili smisao za estetiko i lijepo. Više nije bilo dileme – umjetnička akademija primijenjene umjetnosti je bio moj definitivni izbor. Imala sam sreću da studiram na prestižnoj Accademia di costime e di moda, kod sjajnih profesora i predstavnika svjetski priznate i prepoznatljive italijanske škole dizajna i modnog stila, i kasnije u Beogradu na Fakultetu za modni dizajn, gdje sam i diplomirala i završila specijalističke studije italijanskog Instituta za modu Caligari - odjeljenje u Beogradu, u klasi profesorice Lidije Jovanović.

Modna dizajnerka koja nije dio velike korporacije već sama vodi svoj biznis je preduzetnica. Kako se snalazite u toj ulozi? Koliki je vaš tim i koliko ste ovladali menadžerskim vještinama pored kreativnih koje, nesumnjivo, posjedujete?

Umjetnost je nesporno pokretač u dizajnerskom stvaranju, ali sve to nema svoju svrhu ako naši komadi, naše kreacije, ne nađu put do kupca. Pomoć u tome treba da dâ dobro osmišljena prezentacija, estetski izloženi i pakovani modeli, dakle, dobar marketing i brending, a što je, u suštini dio menadžerskih aktivnosti – planiranja, organizovanja i kontrolisanja. Za sve to je potrebno određeno vrijeme, ali mislim da sam prilično ovladala i menadžerskim vještinama.

Inače, moj atelje, sada transformisan u Modnu kuću Milena, ima 12-14 zaposlenih. Organizaciono-rukovodnim dijelom bavi se moj otac kao direktor, ja, kao kreativni direktor, takođe, aktivno učestvujem i u tom segmentu, imam sjajnu PR i asistentkinju Sofiju, vrhunskog konstruktora/modelara Edžija (koji je i šef proizvodnje), 8-10 šivača/krojača, i u dopunskom odnosu grafičkog dizajnera i fotografa.

Vi ste, zbog prirode svog posla, i žena u biznisu jer sve te kreacije treba predstaviti javnosti i klijenteli. Šta vam je najizazovnije u tom dijelu posla?

Kažu da umjetnost, posebno modni dizajn i biznis, jesu prijatelji i jedno ne isključuje drugo. Stoga na pitanje, umjetnik ili biznismen, odgovaram - oboje. Jer danas uspješan umjetnik mora imati i znanje kojim će prodati tu kreativnost. Mislim da sam, uz neki, valjda, talenat koji imam, dizajnersko umjeće dovoljno usavršila, te se sada zbog zaokruživanja moje profesionalne priče posvećujem modnom preduzetništvu - biznisu. To je upravo moj novi izazov!

Gdje sebe aktuelna liderka modne industrije u našoj zemlji vidi za 10 godina?

Nadam se da će me energija, snaga volje, ambicija, istraživački duh i dalje pratiti, te da ću nakon sljedeće decenije imati kvalitativno i kvantitativno pojačanu proizvodnju, kako sa brojem radnika tako i količinom i raznovrsnošću proizvoda, imati više prodajnih punktova u zemlji i inostranstvu, značajnu onlajn prodaju... i još ponešto, što, zasada ostaje moja intima, ali svakako u korist razvoja modne i kreativne tekstilne industrije, edukativnog usavršavanja dizajnerskog podmlatka.

Da li vam poslovne žene, liderke kojima posvećujemo ovaj magazin, traže modne savjete za biznis garderobu i koliko je važno da jedna uspješna liderka i u privatnim trenucima bude stilizovana u skladu sa svojom društvenom ulogom i statusom za koji se izborila?

Mislim da je veoma značajno da moju klijentelu čini i veliki broj veoma uspješnih, profesionalno ostvarenih žena u biznisu i drugim poljima rada, samim tim, stilizovanje za različite poslovne prilike je neizostavno. Poslovno odijevanje, posebno žena na važnim, liderskim, pozicijama, zahtijeva i određena pravila kada je garderoba u pitanju. Žene, liderke, prvakinje u svom poslu, treba da se oblače po visokim estetskim pravilima, da izgledaju što ljepše, elegantnije, ali i poslovnije.

Što se tiče komada, elegantni mogu biti haljine, suknje, pantalone, bluze i košulje, sakoi i blejzeri, s tim što akcenat mora biti na dobrom kroju, kvalitetnom materijalu i svakako, figuri žene. Posebno se mora voditi računa o boji odjeće, imajući u vidu dnevnu radnu agendu – kancelarija, radni sastanak u firmi ili poslovni sastanak na nekom drugom mjestu, nekom simpozijumu, svečanosti i raznim eventima.

U zavisnosti od prilike, nekada ćemo preporučiti neutralne i pastelne nijanse, kako odjeća ne bi privlačila previše pažnje prilikom sastanka, a fokus bio na elaboraciji i demonstraciji sopstvenih vještina i znanja koji su u vezi sa poslom. Nekada ćemo, opet, preporučiti tamnije boje, u kombinaciji sa svijetlim, ili umirujuće, neutralne sive, takođe sa svijetlim kombinacijama.

Milena Đurđić
foto: Milena Đurđić

Postoje li pravila i preporuke koje biste podijelili sa našom publikom? Da li je prepoznatljiv stil liderke i profesionalno vođeno stilizovanje jedna od karika u građenju karijere koja može ostaviti pečat?

Na prvi dio pitanja sam već donekle odgovorila, to su neka opšta pravila. Svakako da se za svaku posebnu priliku/situaciju mogu preporučiti precizniji savjeti, u pogledu svakog odjevnog komada pojedinačno, što zahtijeva više prostora.

Uspješna žena kako gradi svoju profesionalnu karijeru, uporedo izgrađuje i njeguje svoj stil, koji je prepoznatljiv, originalan. Stil je nešto što je vizuelno definiše, što je dio njenog identiteta. Mi kažemo, stil je produženi karakter. Naše drugo – ja! Liderka gradi svoj autentični, autonomni stil, on nastaje u njoj i zato pripada samo njoj. On je njena indivudualnost, različitost, samopuzdanje, sigurnost. Nemoguće je zamisliti uspješnu ženu, liderku, bez izgrađenog, prepoznatljivog stila!

Bonus video: