Problem napada na novinare i njihovu bezbjednost i dalje prisutan, zabrinjava trend prijetnji na internetu

Sindikat medija predstavio "Indeks bezbjednosti novinara u Crnoj Gori 2022"

7908 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

U Crnoj Gori trenutno ima 222 medija koji zapošljavaju 2.000 osoba, a najlošiji radni uslovi su u lokalnim javnim emiterima i onlajn medijima.

To je tokom predstavljanja "Indeksa bezbjednosti novinara u Crnoj Gori 2022" kazala potpredsjednica i istraživačica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović Veličković.

Ona je kazala da je Crna Gora treća država u regionu po sigurnosti i bezbjednosti novinara.

"Četvorku ni najbolje ocijenjena država (Hrvatska) na Balkanu nije dosegla. Primjetno je poboljšanje u pogledu sigurnosti novinara. Nije bilo promjena kada je u pitanju zaštita novinara za klevetu. Istraživanje je pokazalo da su sudije upoznate sa izovima novinarske prakse te da im dodatno ne otežavaju kaznu. Novinari i mediji su ti koju tuže konkureciju. Tokom 2022. nije bilo presude u kojima su tužioci bili uticajni političari", rekla je Camović Veličković.

Ona je kazala da nije bilo slučajeva u kojima su organi zahtijevali od novinara da izdaju svoje izvore informacija i predaju radne računare.

"Pojedini mediji su kritikovani sa najvećih državnih adresa, jer im se ne podudaraju interesi. Prava novinara ugrožena su tokom protestnih izvještavanja. Ometanje njihovih izvještavanja postalo je učestalo. Socio-ekononski položaj medijskih radnika doživio je skroman napredak", rekla je Camović Veličković.

Istakla je da se govor mržnje se sve češće javlja i da je nerijetko upućen ka novinarima.

"Dvije novinarke imaju kontinuiranu policijsku zaštitu zbog prijetnji. Kada su u pitanju prijetnje po život, registrovan je napredak i broj prijava se smanjio. Broj prijetnji smrću je, takođe, manji. Primjetno je da su zastrašivanja novinara učestalija", rekla je Camović Veličković.

Radomir Kračković, Marijana Camović Veličković
foto: Nikola Saveljić

Ona je naglasila da državni organi kasne u reakcijama zaštite novinara, dodajući da su onlajn prijetnje "u naglom porastu".

Predsjednik Sindikata medija Crne Gore Radomir Kračković kazao je da "Indeks bezbjednosti prati promjene u društvu koje imaju uticaj na bezbjednost novinara i aktera prilikom obavljanja posla".

"Indeks se oslanja na dokaze koje smo analizirali. Istraživanje donosi pregled situacije u Crnoj Gori za 2022. Problem napada na novinare i njihovu bezbjednost je i dalje prisutan. Prošle godine bio je veliki, a ove manji, i imamo zabrinjavajuće trendove poput prijetnji na internetu. Položaj novinarki je takođe problematičan...", rekao je Kračković.

Bonus video: