Grube nepravilnosti u lažnom dokumentu

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija kazalo da dokument o nostrifikovanoj diplomi Miljane Pavličić ima i falsifikovani memorandum i zavodni broj

23039 pregleda 19 komentar(a)
Miljana Pavlićić (ariva "Vijesti"), Foto: Savo Prelević
Miljana Pavlićić (ariva "Vijesti"), Foto: Savo Prelević

Rješenje o nostrifikaciji diplome, koje je godinama bilo u personalnom dosijeu pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Miljane Pavličić posjeduje grube nepravilnosti i netačnosti.

To su juče “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, a nakon što su “Vijesti” došle u posjed još jednog falsifikata koji IJZ nije dostavilo inspekciji rada i tom Vladinom resoru.

“Uvidom u predmetno rješenje koje ste dostavili u prilogu mejla, primjetne su grube nepravilnosti i netačnosti, od zavodnog broja, preko forme i sadržine istog, kako u pogledu netačnog pravnog osnova, dispozitiva, obrazloženja, nepostojanja pravne pouke, kao i obrasca samog memoranduma Ministarstva”, odgovorili su iz resora kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović.

Podsjetili su da se Ministarstvo, zahtjevom od 17. novembra, obratilo IJZ za dostavljanje rješenja o priznavanju inostrane obrazovne isprave Miljane Pavličić, koje se navodno nalazi u njenom personalnom dosijeu.

Dokument do kojeg su “Vijesti” došle iz IJZ
Dokument do kojeg su “Vijesti” došle iz IJZfoto: Privatna arhiva

Kazali su i da ih je IJZ obavijestio da se u personalnom dosijeu zaposlene ne nalazi rješenje o nostrifikaciji inostrane obrazovne isprave i da taj dokument ne posjeduju.

“Ministarstvo prosvjete nikada nije donijelo rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave na ime Miljana Pavličić, već je, nakon što je imenovana podnijela zahtjev za priznavanje, i provjere svih relevantnih činjenica koje se cijene u postupku priznavanja, podnijelo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog sumnje u falsifikat isprave”, piše u odgovoru.

“Vijesti” su juče objavile da je Miljana Pavličić, osim uvjerenja o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, krivotvorila i rješenje Ministarstva prosvjete o nostrifikaciji diplome i priložila ga poslodavcu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) kazali su da je inspekcija rada utvrdila nepravilnosti u IJZ, jer ta ustanova nije prezentovala rješenje o priznanju inostrane obrazovne isprave.

Konstatovali su da je zbog toga ugovor o radu zaključen suprotno članu 20 Zakona o radu i istakli da će narediti IJZ da otkloni nepravilnosti u pogledu zasnivanja radnog odnosa Pavličić.

Ipak, upitno rješenje o nostrifikovanoj diplomi nije prezentovano inspekciji, s obzirom na to da su “Vijesti” imale uvid i u taj falsifikat, iz radnog dosijea Pavličić. I ona je, odgovarajući na pitanja “Vijesti” ranije kazala da se u njenom personalnom dosijeu nalazi “dokaz o završenom fakultetu i stečenom zvanju, rješenje o nostrifikaciji diplome iz 2011, rješenje Ministarstva zdravlja o položenom stručnom ispitu...”

U tom očiglednom falsifikatu navodi se da je Ministarstvo prosvjete 7. juna 2010. izdalo rješenje o priznavanju inostrane obrazovne isprave za Pavličić, koja je “diplomirala na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 18. januara 2010. godine i stekla zvanje diplomirani biohemičar”.

Bonus video: