Projekat sistema za vodosnabdijevanje Kolašina 1600 i Kolašina 1450: Građani (ne)će biti prevareni

Predstavnici Opštine tvrde da je projekat vodosnabdijevanja ski-centara u Kolašinu od opšteg interesa, a mještani, vlasnici imanja iz više sela i aktivisti da je višestruko štetan

15124 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sastanka u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Sastanak posvećen projektu sistema za vodosnabdijevanje planinskih centara Kolašin 1600 i Kolašin 1450, a kasnije i grada, završen je juče bez usaglašenih stavova, jer predstavnici izvršne vlasti smatraju da je gradnja vodovoda od opšteg interesa, a mještani i aktivisti da je višestruko štetan.

Sastanak sa mještanima i vlasnicima imanja više sela, ekološkim aktivistima i ostalim građanima zakazan je na inicijativu predsjednika Opštine Petka Bakića.

Bakić i direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija Miloš Peković kazali su da je projekat revidovan, pa će se iz rijeke Ljevaje uzimati samo 140 litara u sekundi, od čega je 110 litara za grad, a ostatak za snabdijevanje vodom objekata na Bjelasici. Predsjednik Opštine je kazao da će, ukoliko se dobiju sve potrebne saglasnosti za taj projekat, i on dati saglasnost.

S druge strane, mještani i aktivisti su poručili da neće dozvoliti realizaciju tog projekta i još jednom upozorili na, kako su rekli, predimenzioniranost, neodrživost i štetu po životnu sredinu.

“Prvobitni projekat je predviđao uzimanje mnogo veće količine vode iz rijeke Ljavaje, a mi smo se trudili da dođemo do projekta koji će biti prihvatljiv za sve. Sada je količina vode koja se zahvata za potrebe projekta smanjena na jednu trećinu od količine koja je prvobitno planirana. Ta voda će biti isključivo korišćena za piće, za snabdijevanje grada u vrijeme kad je potrebno i za hotele na Bjelasici. To je prihvatljivo rješenje za sve”, objasnio je Bakić.

On je kazao da je skijalište motor razvoja Kolašina i da su investicije u tom gradu “došle zbog ski-centra”. Bakić kaže da nema dilemu da je predviđeni projekat od opšteg interesa, jer je, kako je podsjetio, riječ o vodi koja će se koristiti za piće.

Peković je kazao da kolašinski Vodovod i kanalizacija ne mora da gazduje budućim vodovodom, ukoliko ekonomska studija pokaže da će to proizvoditi trošak koji će da padne na teret građana. On tvrdi da mora da se uradi finansijska analiza projekta.

Mještani i aktivisti su ponovili da se u projekat ušlo bez neophodnih priprema i detaljnih istraživanja vodnog potencijala Bjelasice, ali i kapaciteta i neiskorišćenih mogućnosti vodoizvorišta gradskog vodovoda. Tvrde da na Bjelasici ima podzemnih voda, koje bi mogle biti iskorišćene, umjesto da se rijeka Ljevaja “vodi kilometrima cijevi uz planinu”. Upozorili su na netransparentnost postupka za prethodni projekat, ali i objasnili da nijesu upoznati sa revidovanim. Upozorili su da se za revidovani projekat ponovo mora uraditi Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Kako je kazao aktivista Aleksandar Dragićević, 50 godina nije rađena hidrološka studija za područje Bjelasice. On tvrdi da bi “svaka odgovorna lokalna samouprava prvo ispitala resurse”, to jest potencijal podzemnih voda na Bjelasici.

“Bez obzira koliko vode uzimate, vi dajete milione eura svih građana da uzmete rijeku i da je vodite kilometrima uzbrdo. To je neisplativ i nesprovodiv projekat. Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu je smiješan. Nemate osnovne podatke, ne znate koliko će struje pumpe da koriste… Nijeste riješili imovinske odnose, jer je predviđeno da cijevi prolaze privatnom imovinom”, kazao je Dragićević.

Željka Vuksanović je sugerisala da predstavnik države, koja realizuje projekat, treba da da odgovore građanima. Ona je rekla da je lokalna uprava “prihvatila projekat bez rasvijetljenih činjenica”.

“Nemojte da dozvolite da naša zajednica ovako uđe u bilo koji projekat. Mi nemamo riješena pitanja od životnog značaja, a sad rješavamo alternativu. Ne može biti s građanima dogovora, jer su prevareni bezbroj puta”, poručila je ona.

Vuksanović je sugerisala i da se angažuju stručnjaci koji bi ustanovili koliko vode ima na Bjelasici i koja su još moguća rješenja za vodosnabdijevanje i grada i objekata na planini. Ona kaže da se prvo mora utvrditi šta je javni interes građana. Ona je tražila od predstavnika lokalne vlasti da ne dozvole da građane Kolašina “država još jednom povuče za nos”.

Istoričarka umjetnosti Draginja Kujović podsjetila je na status državne mini hidrocentrale (Mhe) u Mušovića Rijeci i značaj tog objekta. Na opasnost da ta mHE ostane bez vode, a zaposleni bez posla upozorili su i drugi učesnici sastanka.

Bonus video: