Tvrde da ih snijeg neće iznenaditi

Nadležni za čišćenje puteva ističu da su spremni za snježne i ledene talase, da imaju soli, osoblja i vozila

33694 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Zaglavljen kamion na putu Šavnik - Žabljak prije desetak dana, Foto: Slavko Radulović/screenshot
Zaglavljen kamion na putu Šavnik - Žabljak prije desetak dana, Foto: Slavko Radulović/screenshot

Prve pahulje zabijelile su prije desetak dana, a o prohodnosti oko 1.900 kilometara puteva ove zime brinuće više od 80 snjegočistača, brojne druge specijalizovane mašine i gotovo 150 putara.

Iz Uprave za saobraćaj, nadležne za državne puteve, redakciji su kazali da ih zimsko održavanje košta oko 3,8 miliona eura, da je spreman 71 snjegočistač i mehanizacija, te da najveći problemi zimi dolaze zbog nepoštovanja saobraćajnih znakova, propisa i odredbi o odgovarajućim auto-gumama.

Iz državnog “Monteputa”, koji rukovodi auto-putem i tunelom “Sozina”, istakli su da imaju deset snjegočistača, da još nije bilo većih intervencija, te da su pripremili više od hiljadu i po tona soli i da ih zimsko održavanje košta oko 581.000 eura.

“Vijesti” su odgovore tražile i preduzeću “Crnagoraput”, ali su iz te kompanije redakciju uputili na nadležnu Upravu za saobraćaj.

U Crnoj Gori su od sredine novembra neophodne i zimske gume, za one koji voze na putevima sa snijegom, ledom, poledicom ili su obuhvaćeni zakonom. Ova mjera na snazi je do 1. aprila.

Zima stiže, kažu da su spremni

Za zimsko održavanje gotovo 1.900 hiljada kilometara puteva, Uprava za saobraćaj izdvaja oko 3,8 miliona eura. Kako su redakciji kazali iz te institucije, održavanje obavljaju preko kompanije “Crnagoraput” i taj posao ih na godišnjem nivou košta 10,73 miliona eura, bez PDV-a.

Navode i da osim 1.880 magistralnih i regionalnih puteva, zimi održavaju i tridesetak kilometara cesti koje vode do crnogorskih skijališta - ski centara “Kolašin 1450” i “1600”, Vučje i Savin kuk.

“Za zimsko održavanje navedenih puteva određen je 71 kamion sa priključnim uređajima, 24 utovarivača, 11 specijalnih mašina i 129 putara”, navodi se u odgovoru.

Napomena: Snimci nastali prije 10 dana na putu Šavnik - Žabljak

Iz Uprave su kazali i da zimsko održavanje diktiraju društvene i privredne potrebe države, te da je rad razvrstan na pet prioriteta.

Sa druge strane, auto-putem “Princeza Ksenija” i tunelom Sozina rukovodi državni “Monteput”. Iz te kompanije su redakciji kazali da imaju deset snjegočistača, koji dionicama patroliraju na pola sata, ali da zbog dosadašnjih snježnih padavina nije bilo potrebe za uključenjem više od šest mašina.

Oni su pojasnili da je dionica 40 kilometara dugog auto-puta kojom rukovode specifična i teška za održavanje jer ima 20 mostova, 16 tunela i razliku u nadmorskoj visini od 63 metra kod Smokovca do 1.100 na Mateševu.

“Jake snježne padavine na velikoj nadmorskoj visini predstavljaju izazov u zimskom održavanju. Zato je važno da građani znaju da nije realno čistiti snijeg kako pada, te da je potrebno, zbog zaštite asfalta i mehanizacije, da postoji određena količina snijega na kolovozu da bi se mogao ukloniti”, poručili su oni i kazali da ih je prošlogodišnje zimsko održavanje ukupno koštalo 581 hiljadu eura.

Dodali su da raspolažu sa dva specijalizovana vozila “unimog U530”, te da su im snjegočistači opremljeni plugovima i kombinovanim posipačima, sposobnim za tekuće, vlažno (gdje se suva so na tanjiru prethodno vlaži rastvorom slane vode) i suvo posipanje soli. Naglasili su i da je tokom zime 17 obučenih putara na cesti dvadeset četiri časa na dan.

Tvrde i da su dobro opremljeni za zimu, da su nabavili 900 tona soli, pa uz zalihe od prošle godine imaju 1,6 hiljada tona.

“Imamo na raspolaganju i 50 tona kalcijuma, ove godine je nabavljeno 25 tona kalcijuma, a u rezervi od prošle godine ostalo je 25 tona”, navodi se u odgovoru i ističe da se ta materija, u rastvoru sa solju, koristi za topljenje leda i na temperaturama do -25 stepeni Celzijusa.

Napomena: Snimci nastali prije 10 dana na putu Šavnik - Žabljak

Istakli su da se dobrom pokazala preventivna prošlogodišnja praksa, odnosno nanošenje rastvora soli i aditiva na cestu prije početka padavina, čime se, kako kažu, onemogućava formiranje naslaga leda.

Ključno poštovanje propisa

I Uprava za saobraćaj i “Monteput” su istakli da navjeći problemi i rizici zimi nastaju radi nepoštovanja propisa, znakova i pravila o odgovarajućim pneumaticima.

Iz “Monteputa” su naglasili da je bezbjednost prioritet i da je edukacija vozača bitna, jer se dešava da vozači nepraćenjem signalizacije, nepoštovanjem pravila, prekoračenjem brzine i preticanjem snjegočistača, dovedu u opasnost sebe i druge.

“Posebno je važno da poštuju zakon i da na put ne kreću sa ljetnjim gumama i da pripreme auto za vožnju u zimskim uslovima”, kazali su državne firme.

Napomena: Snimci nastali prije 10 dana na putu Šavnik - Žabljak

Iz Uprave su naglasili da se čistači najčesće susreću sa nepoštovanjem saobraćajne signalizacije i nekorišćenjem zimskih guma, ali i da se neki zapute kamionima i šleperima sa prikolicama preko planinskih prevoja.

“Ove pojave su iz godine u godinu sve manje, ali su još prisutne”, istakli su iz Uprave.

Zimske gume, sa dubinom šare od bar 4 milimetra, do aprila

U Crnoj Gori su od sredine prošlog mjeseca obavezne zimske gume za vozila koja saobraćaju na putu na kome ima snijega, leda, poledice ili je obuhvaćen naredbom za primjenu ovih pravila.

To su ranije saopštili iz Uprave policije i podsjetili da su za vozila koja saobraćaju u ovim uslovima, do aprila neophodne gume minimalne dubine četiri milimetra.

Za one koji voze dionicom koja nije obuhvaćena naredbom, a na putu nema zimskih uslova - na vozilu ne moraju biti zimske gume.

Bonus video: