Đalovića pećina i Bjelasica ne mogu biti završeni sa tri miliona eura

Na sjednici SO Bijelo Polje razmatrano 31 odborničko pitanje, najviše pitanja odnosilo se na putnu infrastrukturu. Odbornica DF-a Bojana Popović aktuelizovala je problem izgradnje autobuske stanice, a u fokusu pažnje odborika našla se i izgradnja pomoćnog fudbalskog terena, vrijednog 2,3 miliona eura

6211 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković
Sa sjednice, Foto: Jadranka Ćetković

Sredstva od tri miliona eura, koliko je kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore za 2024. godinu opredijeljeno za projekte Đalovića pećinu i Bjelasicu nisu dovoljna za završetak tih strateških projekata“, kazao je vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić.

On je to rekao odgovarajući na poslaničko pitanje, na sjednici lokalnog parlamenta, na kojoj je bilo 31 pitanje, od čega se najveći dio odnosi na probleme putne infrastrukture.

U odgovoru odborniku DPS-a Elviru Zvrku Hajdarpašić je naveo da su u proteklom periodu zaustavljena dva najznačajnija projekta u Bijelom Polju. Kapitalnim budžetom za 2024. predviđeno je po 1,5 miliona eura.

„Kako je ostalo još dosta stvari koje su predviđene projektnom dokumentacijom kod oba projekta, smatram da su sredstva nedovoljna i da ni u narednoj godini radove nećemo uspjeti da završimo“, istakao je Hajdarpašić.

Odbornica DF-a Bojana Popović aktuelizovala je problem izgradnje autobuske stanice.

„Nakon rekonstrukcije željezničke stanice u Bijelom Polju i dobijanjem jednog modernog objekta, kao jedan od najznačajnijih projekata na naredni period“, kazao je kazao je Hajdarpašić.

„Planirana je izrada projektne dokumentacije, nakon toga će na osnovu projektovane cijene izvođenja radova na izgradnji, kanditovati projekat da se uvrsti u kapitalni budžet Vlade Crne Gore, kako bi dobili i modernu autobusku stanicu“, pojasnio je Hajdarpašić.

SO Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Kada je u pitanju izgradnja pomoćnog fudbaloskog terena za potrebe FK „Jedinstvo“, koji finansira FSCG, potpredsjednik Opštine Nermin Bećirović je u odgovoru odborniku Demokrata Marku Ljujiću naveo da na posljednjem sastanku sa FSCG dogovoreno da se odmah radi i treća faza terena, što ukupno košta 2,3 miliona eura.

Odgovarajući na pitanje odbornika DF-a Ranka Krkalovića šta je do sada urađeno u MZ Rakonje, kada je u pitanju petogodišnji plan aktivnosti, Hajdarpašić je naveo da je planirana izgradnja atmosferske kanalizacije, ali da je, zbog neriješenih imovinskih odnosa bilo teško iznaći projektno rješenje, kako bi se moglo ući u realizaciju tog projekta.

„Sredstva za realizaciju ovog projekta planirana su i za narednu godinu. Urađena je i prva faza regulacije Pavića potoka, a naredne ćemo završiti drugu fazu, a planirana je i sanacija stepeništa u mjestu Klanac“, istakao je Hajdarpašić.

Odbornika DF-a Radovana Rakočevića zanimalo je je koliko je sredstava predviđeno za sanaciju i asfaltiranje lokalnih i seoskih puteva u tekućoj godini a koliko je realizovano, posebno u reonu MZ Čeoče, MZ Lješnica i u Vraneškoj dolini.

Hajdarpašić je podsjetio da je u ovoj godini realizovan značajan projekat rekostrukcije putnog pravca Gubavač – Loznice, u dužini 8, 1 kilometar, čime su bolje saobraćajnice i uslove života dobili stanovnici Gubavča, Oluja, Njegnjeva, Strojtanice, Rasova i Loznica.

„Takođe smo u prigradskom području asfaltirali najfrekventnije ulice, pored škola i vrtića, Bolnice i vjerskih objekata, ukupne površine 23. 000 metara kvadratnih, odnosno oko 7, 5 kilometara.

U ovoj godini ugovorili smo i asfaltiranje u pet MZ: Nedakuse, Pavino polje, Rasovo, Lipnica i Bistrica, u dužini od 4,1 km“, kazao je Hajdarpašić, dodajući da vremenski uslovi nisu dozvolili da svi radovi budu završeni, što će uraditi u narednoj godini, „ zaključio je Hajdarpašić.

„Uprava za kapitalne Opštini je 23. avgusta uplatila 1 milion eura na ime pomoći manje razvijenim opštinama na sjeveru za realizaciju kapitalnih projekata“, kazala je sekretarka za finansije Alida Nuhoddžić, odgovarajući na pitanje odbornice URA Suade Zoronjić o tome da li su ta sredstva pristigla i šta je od planiranog realizovano. „Uplaćena sredstva su na računu i ista će se koristiti isključivo za potrebe izade i revizije tehničke dokumentacije, izradu elaborata, raspisivanje konkursa, pokretanje postupaka eksproprijacije i realizaciju razvojnih projekata, a o načinu korišćenja stara se Sekretarijat za izgradnju koji i sprovodi navedene poslove i postupke tenderskih procedura“, kazala je Nuhodžić.

SO Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

U cilju rekostrukcije kanalizacione mreže u Rasovskoj 1., Sekretarijat za izgradnju je sklopio ugovor sa „Aqua engineering“ za izradu projektne dokumentacije za izradu kanalizacione mreže u dužini 600 metara. To je u odgovoru naveo Hajdarpašić, odgovarajući na pitanje odbornika DPS-a Admira Hasića.

„U narednih 10 dana će biti završen projekat nakon čega slijedi revidovanje. Završetkom projektne dokumentacije Sekretarijat za izgradnju će ući u tendersku proceduru za izbor izvođača radova, jer je budžetom Opštine za tu namjenu izdvojeno 50 hiljada eura“, naglasio je Hajdarpašić.

Odbornik Pokreta Evropa sad Dražen Petrić interesovao se koliki iznos je Opština izdvojila u 2022.godini na ime troškova/kamata zbog tužbi zaposlenih zbog kašnjenja u isplati zarada.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alidi Nuhodžić je istakla da u toku 2022. Opština Bijelo Polje nije imala troškova po osnovu tužbi zaposlenih zbog kašnjenja u isplati zarada, jer su se zarade izmirivale redovno, pojašnjavajući:

„U 2022. godini Opština je na inicijativu Direkcije za imovinu i zaštitu prava Opštine zbog učestalih sudskih postupaka za potraživanja kamata zbog kašnjenja u isplati zarada iz ranijeg perioda, iz budžeta Opštine sa pozicije 416 113- ostale kamate, ispatila kamate za kašnjenja u isplati svim zaposlenim u organima i službama opštine, za period od 1. novemra 2018. do 31. oktobra 2021. godine u iznosu od 42. 074, prije svega zbog izbjegavanja sudskih troškova.

Predsjednik Opštine cijeneći inicijativu Direkcije, a imajući u vidu da su visine sudskih troškova prevazilazile iznose glavnih potraživanja, koji bi u konačnom mogli imati negativan efekat na budžet opštine, prihvatio inicijativu i isplatio kamate za kašnjenja u isplati zarada za sve zaposlene u organizma i službama za taj period,“ kazala je Nuhodžić.

Jelenku Andrić iz Pokreta Evropa sad zanimalo je da li je u procedure ušla sanacija puta u Bliškovu i ko je odgovoran za zastoj u radu?

Sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove Duško Ružić je kazao da je problem polomljenih cijevi u tom mjestu nastao isključivo nepažnjom koncesionara koji vrši eksploazaciju šuma, te je prekomjernom težinom utovara došlo do loma cijevi, ističući da su im to potvrdili mještani. Ružić je podsjetio da su shodno zakonu koncesionari dužni da izvrše sanaciju puta, i isti vrate u prvobitno stanje.

„Obezbijedili smo sredstva za kupovinu neophodnog materijala to jest AB cijevi, kako bi se pomenuti pravac vratio u funkcionalno stanje“ , kazao je Ružić, dodajući da je na izvođaču- preduzeću „Komunalno Lim“, da postupi po datom nalogu.

U odgovoru na pitanje odbornika Pokreta Evropa sad Stefana Madžgalja, o tome ko vrši kontrolu kvaliteta nad izvedenim radovima na održavanju puteva u opštini, Ružić je naveo da Opština izdvaja sredstva za 20 putara koji rade na održavanju puteva, a da u ime sekretarijata nadzor vrši više službenika i da se kontrole vrše svakodnevno, zavisno od dinamike i obima posla.

Istog odbornika zanimalo je šta je sa putnim pravcem Kovren -Bliškovo, za koji su mještani ranije podnijeli zahtjev za rekonstrukciju, sekretar Ružić je rekao da će, kako se radi o putnom pravcu koji u dužini 5 kilometara oštećen a koji po izjavama mještana koriste koncesionari, Opština inicirati zajednički sastanak sa mještanima i koncesionarima, kako bi se iznašlo rješenje, pojašnjavajući da će naredne godine Opština taj put uzeti u razmatranje i rješavanje shodno mogućnostima i predviđenim sredstvima ući u rekonstrukciju tog putnog pravca.

Na pitanje Radovana Rakočevića iz DF-a o tome koliko je „Komunalno Lim“ imalo sudskih procesa od stupanja na mjesto direktora, koliko je angažovano pravnih lica u tim procesima i koliko je još procesa pred nadležnim organima, kao i koliko su iznosili troškovi za advokate, vd izvršnog direktora tog preduzeća Muradif Grbović je rekao je je od stupanja na dužnosti društvo učestvovalo u 116 sudskih postupaka, a najvećim dijelom u sporovima u kojima je to društvo solidarno odgovorno sa Opštinom za ujed pasa, dok se manje dio procesa odnosi na radne sporove.

„Koristimo usluge advokata Muamera Suljevića, kojem je od stupanja na mjesto vd izvršnog direktora do sada isplaćeno 2. 226 eura, kazao je Grbović, dodajući da usluge pravnih lica u sudskim postupcima ne koriste, te je nejasno pitanje odbornika u tom pravcu.

Bonus video: