Posječena lipa upisana u Katastar zelenih površina: Popis ne čuva ni zdrava stabla

Lipa posječena u Ulici Balšića, prema katastru zelenila, bila kategorisana kao “izuzetno stablo”. Radovi su i oko starog platana

13794 pregleda 10 komentar(a)
Iskop ogolio korijenje starog platana, Foto: Damira Kalač
Iskop ogolio korijenje starog platana, Foto: Damira Kalač

Lipa u Ulici Balšića u Podgorici, koja je posječena prije nekoliko dana, upisana je u Katastar zelenih površina Glavnog grada (kzp.podgorica.me).

Uz informaciju da je “starija od 30 godina”, navodi se i da je u pitanju “izuzetno stablo”, a vitalnost i dekorativnost lipe ocijenjene su peticama. Njena vrijednost, kako je navedeno, procijenjena je na 3.640 eura.

“Vijesti” su pitale podgoričko “Zelenilo” da li, osim informativne, katastar zelenila ima i da li može da ima i neku drugu svrhu. Ako se desi sječa popisanog zelenila, kao u slučaju lipe u Ulici Balšića, šta to znači u odnosu na vrijednost koja je navedena u katastru.

“Katastar zelenih površina je projekat koji zahtijeva veliko ulaganje, kako u ažuriranje, tako i svakodnevnu angažovanost na praćenju i administraciji, što s obzirom na obim posla koji trenutno ima ovo privredno društvo, nije realno. Svakako, mišljenja smo da je Katastar dobar alat za upravljanje javnim zelenim površinama, te ćemo u narednom periodu razmotriti mogućnost da se posvetimo njegovom ažuriranju i intenzivnijoj upotrebi”, rekli su “Vijestima”.

Početkom godine, pored trgovine “Kovači”, u naselju Stari aerodrom, posječena je desetogodišnja bijela breza. I to stablo upisano je u Katastar zelenih površina Glavnog grada i, prema tim podacima, u vrijeme upisa imalo je visinu od preko pet metara i bilo u vrlo dobrom stanju. Vrijednost posječene bijele breze procijenjena je na 992 eura.

Na najavu da će skupština etažnih vlasnika ulaza 147 zgrade na Bulevaru Pera Ćetkovića zbog sječe bijele breze protiv NN lica podnijeti prijavu, tada su iz Glavnog grada rekli da je katastar informativnog karaktera i da se na osnovu njega ne mogu primjenjivati kaznene mjere.

“Kada je u pitanju Katastar zelenih površina, podsjećamo da je njegova uloga informativnog karaktera, te da predstavlja alatku i mehanizam za planiranje i upravljanje zelenim površinama. Postojanjem Katastra se ne mogu prevenirati ovakve situacije, niti se na osnovu toga mogu primjenjivati kaznene mjere”, rekli su tada.

Zvanično, nije poznato ko je posjekao bijelu brezu.

O sječi lipe u Ulici Balšića rješenje je donio Sekretarijat za komunalne poslove.

“Usljed izvođenja radova na rekonstrukciji dijela Balšićeve ulice, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice obratila se Sekretarijatu za komunalne poslove radi procjene stanja višegodišnjeg stabla u pomenutoj ulici. Detaljnim pregledom i procjenom utvrđeno je da stablo nije moguće zadržati, jer bi njegovo zadržavanje na predmetnoj saobraćajnici potencijalno značilo opasnost za građane i njihovu imovinu, te je Sekretarijat za komunalne poslove izdao Rješenje za njegovo uklanjanje”, kazali su juče iz “Zelenila”.

Rekli su i da je, projektom rekonstrukcije Ulice Balšića “predviđeno pejzažno uređenje navedene saobraćajnice, odnosno formiranje novog drvoreda”.

Nakon sječe lipe u Ulici Balšića, građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije platana, pored kojeg je, u okviru istih radova i rekonstrukcije, prokopana ulica. Navode da se nadaju da u toku rekonstrukcije neće stradati i to stablo, kao jedno od najstarijih u Podgorici. U katastru, međutim, i za to drvo stoji da je “starije od 30 godina”. Njegova vrijednost procjenjuje se na 3.380 eura, 260 eura manje nego što je procijenjena vrijednost posječene lipe iz iste ulice.

Iz “Zelenila” su u razgovoru za “Vijesti” početkom 2021. kazali da će u toku te godine u Katastar zelenih površina biti upisano zelenilo sa cijele teritorije Glavnog grada, što se u međuvremenu nije dogodilo.

Tada su rekli i da su prethodno prikupljeni, pored ostalog, podaci o 11.000 stabala, žbunju i zelenim površinama, urbanom mobilijaru i rekreativnim površinama... i da je samo popisano drveće vrijedno nešto više od 16 miliona eura.

Rekli su tada i da se sječa zelenila ne radi “bez prijeke potrebe” i da se za sječu odlučuju “ukoliko se radi o starijim sadnicama”.

“Čije presađivanje je nemoguće zbog veličine nadzemnog i pozemnog dijela bilja, koje ne bi preživjele presađivanje”, kazali su ranije.

Dodali su i da su investitori, shodno Odluci o uređenju i održavanju zelenih površina, dužni da obezbijede presađivanje zdravih stabala ili sadnju tri nova stabla za svako posječeno stablo.

Bonus video: