Montefarm: Pružiti priliku i drugim farmaceutima nije mobing, već jednake mogućnosti

"Posjedovanje licence za pedagoški rad je prednost, ali nije neophodnost. Ono što je prvo i osnovno jeste organizacija rada u našim apotekama, pa tek potom saglasnost na dopunski rad van Montefarma"

5137 pregleda 37 reakcija 38 komentar(a)
Montefarm, Foto: Arhiva Vijesti
Montefarm, Foto: Arhiva Vijesti

Pružiti priliku i drugim farmaceutima da kroz dežurstva i noćni rad, kao i dodatno angažovanje u Srednjoj medicinskoj školi, uvećaju svoja mjesečna primanja nije mobing, već jednake mogućnosti, saopšteno je danas iz Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm.

Oni su reagovali povodom tvrdnji farmaceutkinje Milene Marić da u kontinuitetu trpi mobing u toj ustanovi, zbog čega je pokrenula spor protiv direktora Gorana Marinovića pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, koje su objavljene u tekstu Stigla i do Spuža jer se "nije smirila"? na Portalu Vijesti.

Iz Montefarma su kazali da Marić nije jedina od diplomiranih farmaceuta angažovanih u srednjim medicinskih školama u Crnoj Gori koja posjeduje licencu za rad u istim.

"Posjedovanje licence za pedagoški rad je prednost, ali nije neophodnost. Ono što je prvo i osnovno jeste organizacija rada u našim apotekama, pa tek potom saglasnost na dopunski rad van Montefarma", ističe se u saopštenju.

Iz Montefarma su dodali da su im Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete i nauke uputili dopis u kom je traženo izjašnjenje o dodatnom angažovanju njihovih diplomiranih farmaceuta kao saradnika u nastavi u srednjim medicinskim školama.

"Nije postojala formalno pravno regulisana saradnja sa istima, te su u oktobru 2023.godine potpisani po prvi put ugovori sa pomenutim školama i data saglasnost pojedinim diplomiranim farmaceutima za dodatni rad van Montefarma i to skladu sa organizacionim potrebama apoteka u kojima obavljaju svoju profesiju. Pružena je prilika i drugim farmaceutima da se dodatno radno angažuju, prenose znanja i primaju naknadu za pedagoški rad", kazali su iz Montefarma.

Poručili su da je "spominjati ispomoć u apoteci na Starom aerodromu na 15-ak dana do povratka koleginice sa bolovanja, zaista suvišno komentarisati".

"Ali je važno napomenuti da je, na njeno insistiranje, gđi Marić omogućeno da za to vrijeme nesmetano dežura u apoteci Kruševac. Što se tiče apoteke Spuž, iako je bio je predviđen premještaj u drugu apoteku diplomiranog farmaceuta koji u istoj već obavlja svoju profesionalnu djelatnost, odluka se morala odložiti jer je gđa Marić do daljnjeg na bolovanju", rekli su iz Montefarma.

Naveli su da je skoro 100 farmaceuta i farmaceutskih tehničara raspoređeno u druge apoteke, te da Marić nije jedina.

"Iskusni farmaceuti putuju iz grada u grad, i nekada i sad, da bismo građanima Crne Gore u svim opštinama, bile to gradske ili prigradske apoteke, pružili adekvatnu farmaceutsku uslugu. Nakon 14 godina po prvi put je gđa Marić premještena iz dežurne apoteke u drugu. Pružiti priliku i drugim farmaceutima da kroz dežurstva i noćni rad, kao i dodatno angažovanje u Srednjoj medicinskoj školi, uvećaju svoja mjesečna primanja- nije mobing, već jednake mogućnosti. Na kraju izražavamo žaljenje zbog odluke koleginice Marić da putem medija saopštava svoj lični utisak o ovoj temi i neutemeljeno optužuje za mobing. Ovim zaključujemo svaku dalju javnu diskusiju sa koleginicom Marić", zaključuje se u saopštenju Montefarma.

Bonus video: