Vozila za prevoz učenika će biti praćena putem GPS uređaja

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović je naglasila da, osim mogućnosti za ostvarivanje ušteda i savjesnijeg odnosa prema vozilima, ministarstvo taj sistem vidi kao veliki napredak u unaprjeđenju bezbjednosti učenika

3245 pregleda 4 komentar(a)
Foto: MPNI
Foto: MPNI

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija saopštilo je da će vozila za prevoz učenika ubuduće biti praćena putem GPS uređaja.

Ministarka Anđela Jakšić Stojanović je naglasila da, osim mogućnosti za ostvarivanje ušteda i savjesnijeg odnosa prema vozilima, ministarstvo taj sistem vidi kao veliki napredak u unaprjeđenju bezbjednosti učenika.

Ona je sa predstavnicima Crnogorskog Telekoma potpisala ugovor o isporuci i montaži uređaja, kao i godišnjoj usluzi emitovanja signala za GPS praćenje vozila.

Ministarstvo podsjeća da škole u Crnoj Gori raspolažu sa više od 120 vozila za prevoz učenika za koje taj resor godišnje izdvaja više od miliona eura za održavanje, registraciju i gorivo.

mpni ugovor
foto: MPNI

"Ovaj ugovor, iako ne velike vrijednosti u novcu, ima veliki značaj, prije svega, ako se posmatra kao cjelina sa nabavkom 26 novih vozila za koje je ugovor potpisan početkom decembra, te planiranom jos jednom nabavkom za koju će tender biti raspisan u prvom kvartalu ove godine", navodi se u saopštenju.

Na taj način će, kako ističu, više od 70 odsto vozila za prevoz učenika i nastavnika biti novo.

“Uz već pomenute nabavke novih vozila, do kraja godine ćemo od jednog neorganizovanog sistema prevoza i vozila od kojih su neka stara više decenija, imati u potpunosti modernizovan vozni park koji će omogućiti bezbjedan i siguran prevoz naših najmlađih, posebno na sjeveru Crne Gore i na taj način unaprijediti uslove njihovog školovanja i kada je ovaj segment u pitanju”, naglasila je ministarka.

Bonus video: