Montefarm: Ne učestvujemo u formiranju Liste ljekova i cijena

Reagovanje na izjavu direktora Fonda za zdravstveno osiguranje

3863 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Montefarm ne učestvuje u formiranju Liste ljekova i cijena i ne određuje količine potrebne javnim zdravstvenim ustanovama (JZU), saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Iz Montefarma su to naveli u reagovanju na izjavu direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Vuka Kadića da u Crnoj Gori postoji “šizofrena” situacija da pregovore oko liste ljekova, cijene i količina neophodnih za nabavku vode Ministarstvo zdravlja i Montefarm, dok je FZO najčešća adresa za upite kada dođe do nestašice ljekova.

Montefarm, kako su kazali iz te zdravstvene ustanove, ne vodi nikakve direktne pregovore sa Ministarstvom zdravlja, JZU niti ovlaščenim uvoznicima, zastupnicima, nosiocima dozvola za stavljanje u promet lijeka ili medicinskog sredstva.

„Kada je riječ o Listi ljekova, Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, u članu 23, propisano je da akt kojim se utvrđuje Lista ljekova donosi Vlada, na predlog Ministarstva zdravlja“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da Listu ljekova sastavlja Komisija za ocjenu ispunjenosti kriterijuma za stavljanje, odnos skidanje lijeka sa liste ljekova, i kriterijume za izmjenu i dopunu indikacije za lijek koji se nalazi na listi ljekova.

Iz Montefarma su rekli da ta komisija ima 22 člana, i to osam predstavnika Ministarstva zdravlja, četiri predstavnika FZO i deset doktora različitih specijalnosti.

„Iz navedenog je jasno da u radu Komisije ne učestvuje nijedan jedini predstavnik Montefarma, iako smo se više puta obraćali resornom ministarstvu sa zahtjevom da imamo barem jednog člana s obzirom na to da vršimo nabavku upravo mi“, navodi se u reagovanju.

Iz Montefarma su kazali da FZO ima četiri predstavnika, i da im nije jasno kako oni „vode“ pregovore ako nemaju predstavnika u Komisiji.

„Dakle Listu ljekova, kao što je to upravo slučaj i ovih dana, Montefarm dobije na uvid tek pošto Vlada usvoji Odluku o utvrđivanju osnovne i doplatne Liste ljekova, na kojoj su već definisane cijene svih ljekova i medicinskih sredstava“, kaže se u reagovanju.

Iz Montefarma su rekli da je Zakonom o ljekovima, članom 3, propisano da je proizvodnja i promet ljekova djelatnost od javnog interesa, pa Vlada utvrđuje kriterijume za formiranje maksimalnih cijena ljekova koji se upotrebljavaju u humanoj medicini, a propisuju se i izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja.

„Na osnovu Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova koju je donijela Vlada, Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) utvrđuje konačnu listu sa maksimalnom cijenom za ljekove“, naveli su iz Montefarma.

Iz te zdravstvene ustanove kazali su da su jedino dužni da posluju u skladu sa navedenim i to pod kontrolom upravo FZO.

„Nakon što naša ustanova dobije usvojenu Odluku o utvrđivanju osnovne i doplatne Liste ljekova, važno je napomenuti sa već utvrđenim cijenama od strane komisije Ministarstva zdravlja, Montefarm vrši nabavku i to tek nakon raspodjele budžetskih sredstava od FZO“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da JZU i Montefarm svoje potrebe usklađuju sa sredstvima koja su im dodijeljena.

Montefarm, kako su kazali, ne određuje ni količine potrebne JZU, već one samostalno u skladu sa raspoloživim, limitiranim, godišnjim sredstvima i šalju Montefarmu da izvrši nabavku.

„Naša ustanova procjenu ljekova i medicinskih sredstava vrši samo i isključivo za potrebe naših apoteka, shodno dodijeljenim sredstvima, dostavljenom cjenovniku i aktuelnoj Listi“, kaže se u reagovanju.

Iz Montefarma su naveli da na osnovu usvojene Liste ljekova, već utvrđenih cijena, potom Uredbe o kriterijumima za formiranje maksimalnih cijena ljekova, iskazanih potreba JZU i njihovih apoteka, a u skladu sa raspoređenim budžetskim sredstvima, vrše nabavku shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Oni su kazali da raspisuju tendere za nabavku ljekova i medicinskih sredstava u količinama koje JZU samostalno iskažu, dok za njihove apoteke vrše procjene količina na osnovu prometa i niza parametara potrošnje iz prethodnih godina.

„Napominjemo da je Montefarmovo poslovanje i nabavka u skladu sa ZJN što nam onemogućuje direktan uvoz ljekova i medicinskih sredstava“, kaže se u reagovanju.

Iz Montefarma su rekli da je, pored činjenice da nijesu uključeni u rad Komisije Ministarstva zdravlja koja formira Listu ljekova na kojoj su iskazane i cijene, i nemogućnosti direktnog uvoza, i laiku jasno da ne mogu uticati na cijene na tržištu ljekova u Crnoj Gori.

Iz te zdravstvene ustanove su naveli da, uvažavajući mišljenje i stavove Kadića, ipak smatraju da je bilo neophodno pojasniti građanima ko formira Listu, diktira cijene i potrebne količine.

„Takođe, tvrdimo da u slučaju nestašice bilo kog lijeka građani prvo traže pojašnjenje od naših farmaceuta u apotekama, potom farmaceuta komercijale, dok se većina medija direktno pitanjima obrati Upravi Montefarma“, kaže se u reagovanju.

Iz Montefarma su rekli da nijesu sigurni da se pacijenti obrate odmah Fondu, iako nekad zbog kašnjenja uplata od FZO dobavljači obustavljaju isporuke Montefarmu, a samim tim dolazi do nestašice ljekova.

Oni su kazali da su saglasni sa nizom konstatacija koje je Kadić iznio, naročito u dijelu koji se tiče fiksnog izdvajanja za zdravstvo shodno bruto domaćem proizvodu (BDP).

„Međutim, kada je u pitanju pravovremeno i kontinuirano snabdijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima sektora javnog zdravstva, s obzirom na to da smo zdravstvena ustanova, ipak bismo izbjegli kvalifikaciju postojeće situacije nazvati „šizofrenom““, navodi se u reagovanju.

Iz Montefarma su rekli da je jasno definisano ko formira Listu, određuje cijene i potrebne količine, samo je potrebno upoznati se sa zakonskim odredbama.

Bonus video: