Opštine Kolašin i Mojkovac planiraju gradnju zajedničkog azila za pse

Dvije lokalne samouprave počele razgovore o otvaranju skloništa za napuštene životinje

5598 pregleda 6 komentar(a)
Psi lutalice u centru Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Psi lutalice u centru Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Opštine Kolašin i Mojkovac će, vrlo je vjerovatno, zajedno graditi sklonište za napuštene životinje.

Da su razgovoru o tom zajedničkom projektu počeli, “Vijestima” je potvrdio i potpredsjednik Opštine Kolašin Vasilije Ivanović. On, međutim, nije mogao da govori o detaljima buduće saradnje, niti cijeni i kapacitetima budućeg azila.

“Ono što zasada mogu da kažem da su razgovori na temu izgradnje zajedničkog azila za napuštene životninje iz dvije opštine počeli. Međutim, još je rano govoriti o tome kada bi mogla da počne relaizacija tog projekata, koji je važan i za Kolašin i za Mojkovac. Ta mogućnost razvmatra se kao jeda od varijanti koje bi bile održive”, rekao je Ivanović.

Vasilije Ivanović
Vasilije Ivanovićfoto: Privatna arhiva

Gradnja skloništa iz kolašinske lokalne uprave najavljivana je i tokom minule dvije godine. Za izgradnju tog objekta, prošlogodišnjim Programom privremenih objekata, bilo je predviđeno 50.000 eura. Sklonište je, kako je bilo najavljeno tim dokumentom, trebalo da bude građeno na lokaciji Debeli lug, u blizini ušća Plašnice u Taru.

Taj objekat trebalo je konačno da riješi dugogodišnji veliki problem pasa lutalica, ali i smanji troškove Opštine kada je riječ o plaćanju smještaja za napuštene životinje u azilima u drugim opštinama, kao i naknade sugrađanima koje su napali psi.

Bilo je planirano, kako su početkom minule godine objašnjavali iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine, da kapacitet kolašinskog azila bude 100 pasa. Postojala je i mogućnost proširenja i izgradnje druge faze, ukoliko bude potrebno. Za taj objekat ranije je završen Elaborat premjera i geodetske podloge za projektovanje, a prije 12 mjeseci iz lokalne uprave su očekivali i završetak izrade glavnog projekta.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, mještani koji žive u okolini lokacije na kojoj je planirano sklonište, više puta su su negodovali i protivili se tom rješenju.

Program kontrole populacije napuštenih pasa za opštinu Kolašin donesen je 2020. godine. Prema podacima iz dokumenta, tada je na prostoru cijele opštine bilo čipovano oko 600 vlasničkih pasa, a ukupna populacija tih životinja procijenjena je na oko 1.800. U tom dokumentu piše i da velike teškoće Opštini stvaraju odštetni zahtjevi građana, koji su, usljed napada pasa lutalica, pretrpjeli fizički i duševni bol. Za četiri godine iz opštinske kase, na ime te vrste odštete, isplaćeno je oko 10.000 eura Kolašincima koji su tvrdili da su ih napali psi na ulici.

Nažalost, dosadašnja realizacija tog Plana nije umanjila broj napuštenih životinja na kolašinskim ulicama, a ovih dana u centru grada je dvadesetak lutalica.

Bonus video: