Vakcina dovoljno, naručuju i nove

Zbog učestale pojave obolijevanja, “Montefarm” po zahtjevu IJZ, nabavlja dodatne količine doza protiv velikog kašlja

4260 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcina sa komponentom protiv velikog kašlja ima dovoljno i ona se redovno isporučuje domovima zdravlja, prema iskazanim potrebama.

To su “Vijestima” rekli iz Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore “Montefarm”.

“ZUACG ‘Montefarm’ ima dovoljne zalihe petovalentne vakcine (IPV DTaP Hib), koja se nalazi u kalendaru redovne imunizacije djece, a koja u svom sastavu sadrži i vakcinu protiv velikog kašlja. Navedena vakcina se redovno isporučuje domovima zdravlja, shodno iskazanim potrebama i nismo imali zastoja u isporukama”, rekli su.

“Montefarm” je, međutim, ušao i u proceduru nabavke vakcine protiv velikog kašlja (DTaP).

Pojasnili su da se sama vakcina protiv velikog kašlja (DTaP) još od ranije ne nalazi na osnovnoj Listi ljekova, ni u kalendaru obavezne imunizacije, ali da je Institut za javno zdravlje (IJZ), zbog učestale pojave velikog kašlja u Crnoj Gori, iskazao potrebu za nabavkom te vakcine.

Iz IJZ su “Vijestima” rekli da je trenutni obuhvat sa tri doze vakcine sa komponentom protiv velikog kašlja kod djece rođene 2018. godine (šestogodišnjaci) 88,6 odsto (prva revakcinacija 71,7 odsto).

“Za rođene 2019. obuhvat iznosi 87,7 odsto (prva revakcinacija 67,6 odsto), za rođene 2020. obuhvat je 86,6 odsto (prva revakcinacija 60,1 odsto), za rođene 2021. obuhvat iznosi 83,3 odsto (prva revakcinacija 43,4 odsto)”, kazali su iz Instituta.

Kod djece rođene 2022. godine, kako su dodali, obuhvat iznosi 78,5 odsto, a kod djece rođene od početka do 30. juna prošle godine, obuhvat je 62,5 odsto.

“Kako bi se postigao kolektivni imunitet, potreban obuhvat vakcinom protiv velikog kašlja iznosi 95 odsto”, rekli su iz Instituta.

I prije nekoliko dana, ponovili su poziv roditeljima da dovode djecu na vakcinaciju, u skladu sa kalendarom redovne imunizacije.

“Roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori, kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su male boginje (morbili)”, saopštili su iz Instituta.

IJZ je od početka novembra 2023. zaključno sa 04. februarom registrovao 516 slučajeva obolijevanja od velikog kašlja.

Među registrovanim slučajevima, kako su nedavno saopštili, najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi između 11 i 15 godina (211), potom u uzrasnoj grupi 26 do 64 godine (77), u uzrasnoj grupi šest do 10 godina (75), 16 do 20 godina (67).

Među registrovanim slučajevima 52 su između jedne i pet godina, 14 slučajeva registrovano je kod djece ispod jedne godine, 12 kod osoba preko 65 godina, te osam, kod mladih u grupi između 21 i 25 godina.

“Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, saopštili su iz IJZ.

Vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa...), podsjetili su, kontinuirano se sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu.

“Kod svih bolesti, a naročito protiv velikog kašlja je izuzetno važno da se vakcinacija sprovede pravovremeno tj. da se u ovakvoj epidemiološkoj situaciji prve tri doze vakcine prime u uzrastu sa dva (prva doza), sa tri (druga doza) i sa četiri mjeseca (treća doza)”, rekli su.

Iz IJZ podsjećaju da je veliki kašalj oboljenje kod koga se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno imunizovane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine), te da je kod njih ta bolest “nerijetko životno ugrožavajuća”.

Adolescenti, odrasli i imunizovana djeca, dodaju, najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja.

“Iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama, posebno kod onih kod kojih je od završene vakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine”, rekli su iz IJZ.

Bonus video: