Negativno mišljenje DRI na pravilnost poslovanja "Montefarma"

Iz DRI je saopšteno da je izvršena i finansijska revizija, a da je mišljenje pozitivno

10803 pregleda 88 reakcija 21 komentar(a)
Foto: DRI
Foto: DRI

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na pravilnost poslovanja Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore "Montefarm".

Iz DRI je saopšteno da je izvršena i finansijska revizija, a da je mišljenje pozitivno.

DRI je, između ostalog, utvrdio je da subjekt revizije treba da redovno donosi programe rada i razvoja, donese internu proceduru kojom bi uredio način obračuna, prikupljanja i evidentiranja sopstvenih prihoda, kao i da otpisivanje ljekova i medicinskih sredstava vrši na osnovu donijetih odluka direktora uz prethodni predlog popisne komisije.

"Subjektu revizije treba da, shodno preporuci DRI, da u Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta predvidi ista dužina neophodnog radnog iskustva, kao poseban uslov rada, za zaposlene u zvanju rukovodioci Sektora i da u Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u Sektoru farmaceutske zdravstvene zaštite uključi sve apoteke koje posluju u okviru ZUACG 'Montefarm'", saopštio je DRI.

"Montefarm" takođe treba da vrši isplate naknada i drugih primanja članovima Odbora direktora na osnovu rješenja donijetog od strane organa odnosno radnog tijela koje je iste imenovalo, zaključuje ugovore o djelu saglasno važećoj zakonskoj regulativi, donese internu proceduru kojom bi se uredili troškovi reprezentacije i slično.

Prema nalazu DRI, "Montefarm" treba i da kontroliše ulazne fakture, da plaćanja koja vrše ugovorom o cesiji dokumentuju tako što u svakom ugovoru o cesiji treba da bude sadržan broj, datum i iznos faktura koje se plaćaju cesijom, da donosi Plan unapređenja upravljanja i kontrola, uspostavi registar rizika i odredi lice za koordinaciju aktivnosti na uspostavljanju procesa upravljanja rizicima.

Takođe, "Montefarm" treba da uspostaviti sistem dvojnog potpisa u kome finansijska obaveza ne može biti preuzeta ili izvršeno plaćanje bez potpisa rukovodioca subjekta i rukovodioca finansijske službe ili drugog ovlašćenog lica i da, shodno Zakonu o državnoj imovini podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima dostavi organu uprave nadležnom za poslove imovine radi vođenja Registra nepokretnosti, odnosno računovodstvene evidencije pokretnih stvari.

DRI je dao je 36 preporuka u cilju unapređenja poslovanja kontrolisanog subjekta i eliminisanja utvrđenih nepravilnosti

"Finansijskom revizijom utvrđeno je da su finansijski izvještaji pripremljeni u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja, dok je revizijom pravilnosti utvrđeno da ZUACG 'Montefarm' finansijske transakcije i poslovne aktivnosti, u svim materijalnim aspektima nije uskladilo sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabakama, Zakonom o obligacionim odnosima, Uredbom o načinu vodjenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini i drugim propisima koji su identifikovani kao kriterijumi za predmetnu reviziju. U skladu sa tim nadležni Kolegijum DRI dao je 36 preporuka u cilju unapređenja poslovanja kontrolisanog subjekta i eliminisanja utvrđenih nepravilnosti", saopštio je DRI.

Mišljenje je donio nadležni Kolegijum DRI, u sastavu: rukovodilac Branislav Radulović i Milan Dabović, senator – član Kolegijuma.

„Montefarm“ je, kao subjekt revizije, dužan da do 27. juna 2024. izvijesti DRI o preduzetim mjerama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Izvještaj DRI o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i pravilnosti poslovanja „Montefarma“ za 2022. dostavljen je skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, Ministarstvu zdravlja radi preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, kao i Vrhovnom državnom tužilaštvu, shodno Protokolu o saradnji VRI i Državne revizorske institucije.

Bonus video: