Pljevlja: Obroke pripremaju za samce i starije osobe

Finansiranje rada Narodne kuhinje u Pljevljima svelo se na izdvajanje Opštine i Rudnika uglja

3115 pregleda 1 komentar(a)
Prostorije Narodne kuhinje u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Prostorije Narodne kuhinje u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Za sufinansiranje rada Narodne kuhinje Opština Pljevlja ove godine izdvojiće sedamdeset hiljada eura, a za novac mogu konkurisati nevladine organizacije iz tog grada koje u svom statutu imaju definisanu oblast pripreme, posluživanja i dostave hrane osobama u stanju socijalne potrebe.

Narodna kuhinja u Pljevljima, u kojoj se spremaju besplatni obroci za najugroženije stanovnike, počela je sa radom 26. septembra 2022. godine.

Pravo na usluge narodne kuhinje mogu ostvariti korisnici materijalnog obezbjeđenja, prava na ličnu invalidninu, samohrana lica, penzioneri sa najnižim penzijama.

Takođe, pravo korišćenja usluga narodne kuhinje imaju i drugi građani Pljevalja kojima je ova usluga neophodna zbog nepovoljnog socijalnog i materijalnog položaja.

Korisnici Narodne kuhinje u Pljevljima imaju pravo na jedan besplatan topli obrok dnevno šest dana u sedmici osim nedjeljom, kada se korisnicima obezbjeđuje lanč paket.

Predstavnik NVO “Narodna kuhinja” Milan Potpara kazao je da je za korišćenje usluge kuhinje prijavljeno oko 190 korisnika, ali da se dnevno izdaju obroci za njih oko 160.

Kazao je da je broj korisnika isti kao i prethodne godine, ali napominje da potrebu za korišćenje narodne kuhinje u Pljevljima ima još dosta građana, ali da mnogi još uvijek ne žele da se prijave.

Potpara je kazao da se finansiranje rada Narodne kuhinje svelo na izdvajanja Opštine i Rudnika uglja koji je prošle i ove godine uplatio po deset hiljada eura. Prve godine Rudnik je rad narodne kuhinje u Pljevljima pomogao sa 35.000 eura.

U Narodnoj kuhinji u Pljevljima zaposlena su četiri radnika.

“Za normalno funkcionisanje narodne kuhinje, spremanje hrane i isplatu zarada zaposlenima potrebno je još deset do petnaest hiljada eura. Sa novcem koji ćemo dobiti od Opštine i Rudnika uglja možemo neometano da radimo do septembra ili oktobra. Poslije toga ćemo se obratiti još nekim firmama ili donatorima za obezbjeđenje dodatnih sredstava”, rekao je Potpara.

Opština Pljevlja prošle godine ustupila je besplatno na korišćenje poslovni prostor u zgradi na gradskoj pijaci, veličine 125 metara kvadratnih NVO Narodna kuhinja Pljevlja, za koji ta NVO mjesečno izdvajala 399 eura.

Potpara je kazao da je bila predviđena nabavka dostavnog vozila da bi se najugroženijim Pljevljacima dostavljala hrana na kućnu adresu i zaposlenje jednog vozača, ali da sve to nijesu uspjeli realizovati zbog nedostatka novca.

“Snalazimo se na razne načine uključujući rodbinu i prijatelje korisnika koji nisu u mogućnosti sami da dođu, kako bismo im dostavili hranu. Zaista je veliki broj korisnika Narodne kuhinje koji su lošeg fizičkog zdravlja i nesposobnih za rad bilo koje vrste. Veliki je broj naših sugrađana i ljudi iz okolnih mjesta koji ispunjavaju kriterijume da se hrane u Narodnoj kuhinji i dobar dio njih zbog ponosa ne želi da uzima hranu”, naveo je Potpara.

On je kazao da je za proteklu godinu narodna kuhinja opravdala svrhu svog postojanja. Korisnici Narodne kuhinje su uglavnom samci i starije osobe lošeg materijalnog i zdravstvenog stanja.

Bonus video: