Mugoša: Dijalog i poštovanje GKU nema alternativu

“GKU je obavezan za strane potpisnice istog i treba ga poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti. Treće solucije nema”, rekao je Mugoša

2590 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Granski kolektivni ugovor (GKU) treba poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti, kazao je šef poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

On je, komentarišući dešavanja u vezi štrajka prosvjetnih radnika, naveo da kao roditelj nije srećan zbog toga što su djeca danas propustila nastavu.

Mugoša je dodao da nije korektno svoditi priču na taj narativ.

„Prvo, nametanje teze da prosvjetni radnici sad traže povećanje plata je netačno i nekorektno”, naveo je Mugoša.

Kako je kazao, priča o (ne)opravdanosti povećanja je imala smisla prije nešto više od godinu, kada se pregovaralo o izmjenama GKU i kad su potpisane.

“GKU je obavezan za strane potpisnice istog i treba ga poštovati ili ga kroz saglasnost Vlade i sindikata promijeniti. Treće solucije nema”, istakao je Mugoša.

On je kazao da se postavlja pitanje zašto predstavnici političkih partija nijesu problematizovali priču o povećanju zarada u predizbornom periodu prošle godine, jer je planirano povećanje od 1. januara ove godine već bilo definisano pola godine prije izbora.

„A da ne pominjem (ako su tačne informacije) razne pritiske kojima su izloženi prosvjetni radnici koji su odlučili da štrajkuju”, dodao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, potreban je intenzivni dijalog, bez optuživanja prosvjetnih radnika.

“Uostalom, u cijeloj priči nije validan argument oko toga koja je Vlada potpisala GKU, jer bi prihvatanjem takve prakse bio obesmišljen socijalni dijalog i pravna sigurnost”, zaključio je Mugoša.

Bonus video: