Ne zna se kakvo je stanje morske obale u Tivtu

Odbornici SO Tivat po prvi put u novijoj istoriji raspravljaće o dokumentu o uređenju prostora bez podataka o najvrednijem dijelu Opštine, jer ih Morsko dobro nije dostavilo uprkos zahtjevima lokalne uprave

11798 pregleda 40 reakcija 4 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Izvještaj o stanju uređenja prostora opštine Tivat za 2023, koji će se naći danas pred odbornicima, prvi put u novijoj istoriji neće sadržati nijedan podatak o stanju uređenja najatraktivnijeg dijela prostora u toj opštini - njene morske obale.

Kako se navodi u tom opširnom dokumentu, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom (JPMD) lokalnoj upravi nije dostavilo tražene informacije za teritoriju opštine Tivat, a koje se odnose na stanje u toj oblasti i mjere koje je na njenom uređenju i kontroli u prošloj godini preduzelo JPMD.

Ukupna površina zone morskog dobra u opštini Tivat iznosi 746,3 hektara, što je 16,2 odsto ukupne površine opštine. Dužina obale morskog dobra u opštini Tivat iznosi 41,81 kilometar (4,75 je obim ostrva i 37,06 kilometara je dužina kopnene obale), dužina plaže je 9,22 kilometra, a njihova površina 7,09 hektara.

O svemu što se lani događalo u toj najatraktivnijoj zoni Tivta u smislu građenja novih stalnih ili postavljanja privremenih objekata, načina na koji JPMD gazduje tim dijelom tivatske teritorije i akvatorijuma, prihoda koje sa njih ubira i sredstava koja JPMD vraća Tivtu u obliku svojih ulaganja u uređenje i održavanja obale, u Izvještaju o stanju uređenja protora opštine Tivat za 2023. nema ni riječi.

Menadžment JPMD nije odgovorio na zahtjeve lokalne uprave i nije joj dostavio uobičajene tražene informacije kako su to učinili svi ostali lokalni ili državni subjekti čiji se podaci i izvještaji o stanju u oblastima kojima se ti subjekti bave redovno sublimiraju u godišnjem Izvještaju Opštine o stanju uređenja prostora koji ide pred odbornike u lokalnom parlamentu. I ove godine taj dokument sadrži detaljne izvještaje Direkcije za investicije sa pobrojanih nekoliko desetina lani realizovanih investicija u lokalnu infrastrukturu i javne objekte, podatke Sekretarijata za uređenje prostora o stanju planske dokumentacije i životne sredine, glavnog gradskog arhitekte o izdatim i odbijenim saglasnostima na gradnju raznih objekata i stanju legalizacije bespravne gradnje, Direkcije za imovinsko-pravne poslove u vezi eksproprijacije, Sekretarijata za saobraćaj i komunalno stambene poslove o stanju lokalnih saobraćajnica i stambenog fonda, Sekretarijata za privredu o stanju turizma, preduzetništva, poljoprivrede i vodoprivrede, Komunalnog i Vodovoda o stanju javne higijene i vodosnabdijevanja, CEDIS-a o stanju elektronapajanja... Jedini izuzetak je “rupa” u dokumentu su podaci za stanje u najatraktivnijem dijelu prostora Tivta – zoni morskog dobra.

Jedine infromacija koje u tome postoje u Izvještaju o stanju uređenja prostora za 2023. su one koje je pripremio Sekretarijat za inspekcijski i komunalni nadzor Opštine, jer je Komunalna inspekcija nadležna za kontrolu privremenih objekata u zoni morskog dobrau, a kojih je ta inspkecija lani kontrolisala ukupno 68.

Od toga je za njih čak 39 (odnosno preko 57 odsto kontrolisanih) utvrđeno da nemaju potpunu dokumentaciju, te je pokrenut upravni postupak za njihovo uklanjanje.

Tokom 2023. godine po nalogu inspektora uklonjeno je devet privremenih objekata u zoni morskog dobra u Tivtu, a odbijene su tri prijave postavljanja/građenja privremenih objekata u toj zoni zbog nepotpune dokumentacije.

“Od strane JPMD, za potrebe izrade Izvještaja o stanju uređenja prostora za 2023. godinu nisu dostavljene tražene informacije o aktivnostima na uređenju i izgradnji obale na teritoriji opštine, piše u dokumentu.

U Izvještaju stoji da je “2022. godina protekla u komunikaciji sa predstavnicima JPMD oko legalizacije sidrenja u Tivatskom zalivu, što je rezultiralo određivanjem lokacije pogodne za sidrenje plovila u Tivatskom zalivu kod ostrva Sveti Marko”.

“Na zahtjeve Opštine za ustupanje te lokacije Opštini nije stigao odgovor Vlade, u 2023. godini je upućena urgencija, na koju do dana sastavljanja ovog Izvještaja nije stigao odgovor”, piše u dokumentu.

Građanska lista Narod pobjeđuje, koja je okosnica aktuelne lokalne vlasti u Tivtu, ranije je u izbornoj kampanji najavljivala da će zatražiti ukidanje JPMD i vraćanje većih ingerencija primorskim opštinama u vezi planiranja i gazdovanja njihovom obalom, a slične najave ranije su dolazile i iz Demokrata, odnosno njihovih kadrova Stevana Katića i Vladimira Jokića koji su gradonačelnici Herceg Novog i Kotora. Međutim, državna vlast nije ništa uradila u vezi decentralizacije gazdovanja morskom obalom i eventualnog ukidanja ili tranformacije tog javnog preduzeća.

Nema Programa postavljanja privremenih objekata

Dodatni problem koji će ove godine isplivati na površinu u vezi stanja u zoni morskog dobra u tom gradu je činjenica da je isteklo važenje aktuelnog Programa postavljanja privremenih objekata u zoni morskog dobra koji je bio donesen za period 2019-2023. godina, kao i Atlasa plaža na Tivatskoj rivijeri. Ti dokumenti su se i do sada od strane JPMD i Vlade donosili bez mogućnosti većeg uticaja lokalne uprave na njih, odnosno inputa samih Tivćana kako oni žele da izgleda morska obala njihovog grada te koliko je stvarno potrebno marina plutajućih priveznih pontona, kupališta sa posebnim režimima, plažnih barova, skupih ležaljki ili plastifikacije plaža kupališnim mobilijarom od čijeg iznajmljivanja zarađuju zakupci kupališta.

Lokalne uprave i žitelji primorskih gradova zbog neusvajanja novog Plana privremenih objekata i Atlasa plaža nisu uopšte došli u situaciju ni da vide što su im to za naredno ljeto u tom smislu “nacrtali” Vlada i JPMD.

Bonus video: