Gume na Vrtijeljci tužioci i dalje izviđaju

"Ova situacija pokazuje da sistem upravljanja otpadom ne funkcioniše, polurješenja svako koristi kako mu odgovara", rekao je izvršni direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović
185 pregleda 7 komentar(a)
Gume Lovćen, Foto: Čitalac "Vijesti"
Gume Lovćen, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 04.08.2017. 19:16h

Problem otpadnih 70 tona guma istovarenih na deponiji Vrtijeljka, još nije riješen, a ne zna se ni ko će i da li će neko krivično odgovarati zbog toga.

Deponija "Livade" u Podgorici, gdje je Ministarstvo održivog razvoja planiralo da ih prebaci, nema mogućnost za odlaganje drugih vrsta otpada, u koji spadaju i automobilske gume.

I dok opasni otpad i dalje stoji na Vrtijeljci, ni Državno tužilaštvo ne žuri da utvrdi odgovornost za njegovo istovarivanje na crnoj ekološkoj tački, za čije je uređivanje prijestonica dobila oko dva miliona eura.

Portparol Osnovnog tužilaštva na Cetinju Duško Milanović je u pisanom odgovoru “Vijestima” naveo da je u toku izviđaj, tokom koga će biti sprovedena i određena vještačenja.

Nakog toga, kako je naveo, biće poznato "da li u radnjama nekog lica postoje elementi krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti".

O tim gumama, ali i onim sa Bukovice, javnost je saznala zahvaljujući fotografijama koje su snimili strani državljani još prije mjesec dana. Policija je ubrzo potvrdila da je na Vrteljci istovareno 70 tona i da je to učinio Momčilo Krivokapić, koji je vlasnik i direktor preduzeća "Matej", registrovatnog za otkup sekundarnih sirovina.

Tada su saopštili da provjeravaju odgovornost tog i evetualno drugih osoba, i na tome se završilo.

Izvršni direktor Ekološkog pokreta "Ozon", Aleksandar Perović, rekao je juče "Vijestima" da situacija sa otpadnim gumama u primjeru Vrtijeljke pokazuje kako sistem upravljanja otpadom u Crnoj Gori ne funkcioniše i nema potrebnu infrastrukturu.

"Radi se o polurješenjima koje svako koristi i tumači kako njemu odgovara. Ekološke i ekonomske štete su neminovne, a troškove će snositi, ne oni koji krše i izvrgavaju ruglu zakone, već građani Crne Gore. Ostaje da se vidi da li će ovaj skandal izazvati odgovorniji pristup nadležnih i adekvatne reakcije prema onima za koje je dokazano da su radili u suprotnosti za zakonima. Ili će i ovo biti zataškano i zatrpano", rekao je on.

Perović je kazao i da, ako nije bilo moguće da ih skladišti, onaj ko je dobio dozvolu za transport, trebalo je da otpadne gume izveze.

"Otpad se samo prebacuje sa jednog na drugo mjesto, čime se stvara dodatna šteta. To se ne smije tolerisati. Dodatno, iz komunikacije na nivou MORT sa Prijestonicom i drugim lokalnim upravama, očigledno je da svako radi šta hoće".

Iz menadžmenta deponije "Livade" su "Vijestima" kazali da dosad nisu ni primili zahtjev za deponovanje guma. Napominju i da za skladištenje drugih vrsta otpada, u koji spadaju automobilske gume, podgorička deponija nema mogućnosti za odlaganje.

Krivokapić je ranije tvrdio da je 70 tona guma na Vrtijeljku istovario jer u Crnoj Gori zakonski nije uređeno pitanje odlaganja starih guma. Gume je, kako je naveo, kao kompenzaciju preuzeo od barskog Komunalnog preduzeća. Kako nije mogao da ih proda,odvezao ih je na deponiju.

"Tamo nije bilo nikakve zabrane, niti stražara, ni video nadzora. Kao cijeli grad Cetinje što prethodnih decenija baca, tako sam ponio ja i odložio. Bacio sam ih bez opterećenja da bih nešto ugrozio mimo svih koji su dosad bacali tu gume", rekao je on.

Požar na Vrtijeljci može izazvati veoma ozbiljne posljedice

Aleksandar Perović je podsjetio da je podgorička deponija predviđena za odlaganje komunalnog otpada i da im je dozvoljeno da se kod njih na jednoj livadi privremeno odlažu gume sa teritorije Podgorice, ali ne i iz cijele države.

"Ovo je jedno vrzino kolo i pokazuje nesposobnost, prije svega, Ministarstva održivog razvoja, jer oni kreiraju politike i i donose strategije. Ako dođe do samozapaljenja ili namjernog požara na Vrtijeljci, posljedice mogu da budu nesagledive", kaže on.

Aktivista OZON-a smatra da Cetinje mora da obezbijedi lokaciju Vrtijeljka.

"Iako je bila zatvorena za upotrebu i za njenu sanaciju su obezbijeđena sredstva, na Vrtijeljku ulazi ko hoće i baca šta hoće", rekao je.

Prijestonica je Vrtijeljku obezbijedila tek pošto su mediji objavili informaciju o odlaganju 70 tona guma na toj lokaciji.

Bonus video: