Ministarstvo zdravlja: Marinović prekršio zakonske procedure i zloupotrijebio službeni položaj

"Razlozi za potencijalne smjene u zdravstvenom sistemu isključivo su utemeljeni na profesionalnim, etičkim ali i standardima dobrog i zakonitog poslovanja. Stoga je zabrinjavajuće što u odbrani smijenjenih rukovodilaca zdravstvenih ustanova učestvuju isključivo političke partije, što opet govori o načinu njihovog postavljenja"

25674 pregleda 72 reakcija 29 komentar(a)
Marinović, Foto: Luka Zeković
Marinović, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je direktor Goran Marinović ZU Apoteke Crne Gore Montefarm u prethodnom dvogodišnjem periodu "prekršio niz zakonskih akata".

"Komisija za kontrolu rada zdravstvenih ustanova koju je osnovalo Ministarstvo zdravlja, na osnovu uvida u dokumentaciju ZU Apoteke Crne Gore Montefarm je utvrdila da je direktor te ustanove Goran Marinović u prethodnom dvogodišnjem periodu prekršio niz zakonskih akata", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Prema nalazima Komisije, Marinović je, dodaje se, "više puta prekršio Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o radu, Pravilnik o bližim uslovim za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i Statut i pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta Montefarma".

"Takođe, utvrđeno je da Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti u svim materijalnim aspektima nije sprovodio u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, kao i drugim propisima. Tokom rukovođenja ovom javnom zdravstvenom ustanovom, utvrđeno je da je Marinović mimo finansijkog plana ustanove, kao i mimo Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta, potrošio oko milion i po eura za usluge Agencije za ustupanje zaposlenih što je u svom nalazu konstatovala i Državna revizorska institucija".

U saopštenju Ministarstva zdravlja piše i da je Marinović "mimo obaveznih internih procedura dodjeljivao svakog mejseca istim zaposlenima određene finansijske nadoknade, bez ikakvog obrazloženja i utemeljenja u Odluci".

"Prema preliminarnim procjenama u ovu svrhu utrošeno je oko 200 hiljada eura, a samo tokom 2023. godine Marinović je potpisao 160 odluka o stimulacijama po različitim osnovama".

Iz Ministarstva zdravlje navode i da je na osnovu uvida u dokumentaciju utvrđeno i da je tokom 2022. kao i 2023. godine Marinović "preuzeo dug veledrogerije Medicalana u ukupnoj vrijednosti od oko 210 hiljada eura po osnovu Ugovora o cesiji", a da pritom prema tom privatniku u tom trenutku Montefarm nije imao dugovanja. Dodaju da je iste nepravilnosti u svom izvještaju utvrdila je i DRI, te da je nalaz uputila tužilaštvu na dalje postupanje.

Izvještaj, koji je upućen na Izjašnjenje Marinoviću, piše u saopštenju, sadrži preko 30 nepravilnosti koje konstatovala Komisija Ministarstva zdravlja.

"Ministarstvo zdravlja pod rukovodstvom ministra dr Šimuna neće biti predmet farmaceutskog niti bilo kog drugog interesnog lobija, a takve insinuacije predstavljaju plod pukih neutemeljenih konstrukcija uvrijeđene strane. Razlozi za potencijalne smjene u zdravstvenom sistemu isključivo su utemeljeni na profesionalnim, etičkim ali i standardima dobrog i zakonitog poslovanja. Stoga je zabrinjavajuće što u odbrani smijenjenih rukovodilaca zdravstvenih ustanova učestvuju isključivo političke partije, što opet govori o načinu njihovog postavljenja. Politička pripadnost ne smije biti determinišuća stavka u selekciji menadžera zdravstvenih ustanova, već profesionalni i ljudski integritet, i to je maksima djelovanja ministra zdravlja, pa bilo kakve manipulacije u tom smislu smatramo neprimjerenim. Rad ministra Šimuna, od samog početka mandata, je potpuno transparentan i principijelan, te stoga dostupan reviziji premijera Spajića i svih građana Crne Gore i u tom kontekstu na istu ne treba da ima ekskluzivitet samo jedan politički subjekat bez obzira na njegovu veličinu ili parlamentarni status koje su uvijek promjenljivog karaktera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: