Ministarstvo da pod hitno preispita sigurnost plovidbe u Crnoj Gori

Iz Udruženja pomorskih kapetana Crne Gore iz Kotora oglasili su se nakon nesreće u Baltimoru, kada je brod udario u jedan od nosećih strubova velikog mosta u toj luci i srušio ga

5187 pregleda 11 komentar(a)
Megakruzer "Celebrity Beyond" prolazi kroz najuži dio tjesnaca Verige, Foto: Ranko Maraš
Megakruzer "Celebrity Beyond" prolazi kroz najuži dio tjesnaca Verige, Foto: Ranko Maraš

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore iz Kotora, pozvalo je danas Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore da pod hitno preispita sigurnost pomorske plovidbe u vodama Crne Gore, posebno u zalivu Boke Kotorske.

Iz ovog strukovnog udruženja koje okuplja kapetane duge plovidbe, ukazali su na najnoviju pomorsku nezgodu megakontejneraša “Dali” koji je prije dva dana, isplovljavajući iz američke luke Baltimor, doživio havariju zbog koje je brod udario u jedan od nosećih strubova velikog mosta u toj luci i srušio ga.

Veći dio mosta “Fransis Skot Ki” se, nakon što je u njega udario kontejneraš od 117.000 tona, u utorak rano ujutro srušio, pri čemu je više vozila palo u vodu, a stradalo je najmanje šest ljudi. Tri stotine metara dugi i 48 metara široki kontejnerski brod “Dali” koji vije zastavu Singapura je, kako su to pokazali snimci sa nadzornih kamera, dok je plovio prema mostu, u manje od dva minuta doživio dva tzv. blackouta (potpuna nestanka struje zbog kvarova na brodskom elektroenergetskom sistemu), a što je onemogućilo kormilarenje, pa se veliki teretnjak nekontrolisano zabio u jedan od nosećih pilona mosta i srušio cijelu mostnu konstrukciju.

Iz Udruženja pomorskih kapetana su tim povodom kazali da se još čekaju potpuni izvještaji o stradalima i o posljedicama ove pomorske nesreće “u kojoj, srećom, nije bilo zagađenja okoline.

“Ono što se sada već zna je da je pričinjena ogromna materijalna štata koja se ne ogleda samo u oštećenju samog broda i nestanku mosta, već i u onim indirektnim koje se odnose na zaustavljanje prometa, kako pomorskog tako i drumskog”, naveli su iz Udruženja napominjući da će nakon ove nesreće, izvještaji Obalske straže SAD (USCG) o njenim uzrocima nesporno “uticati na promjenu pomorske zakonske regulative SAD, odnosno na pooštravanju mjera sigurnosti pomorske plovidbe u američkim vodama.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

“Dakako da će to najviše osjetiti pomorci, odnosno pomorske kompanije čiji brodovi tiču luke u SAD. U povodu ove pomorske nesreće, pozivamo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore da hitno preispita sigurnost pomorske plovidbe u našim vodama. Posebno u Bokokotorskom zalivu gdje bilo kakva slična ljudska ili tehnička greška može dovesti do velikih nesreća”, saopštili su iz Udruženja pomorskih kapetana.

Pozvali su nadležne u državi da hitno urade Studiju o sigurnosti pomorske plovidbe kroz Boku Kotorsku “koja bi trebala pokazati koje mjere sigurnosti su potrebne kako bi se smanjio rizik od pomorskih nesreća”.

“Uključujući tu i procjenu koliki broj i koje veličine kruzera mogu da borave u Kotorskom zalivu odnosno na vezu u Luci Kotor, eventualnom postavljanju pilona i priveznih bova za potrebe Luke Kotor, korišćenju remorkera kao pratnje kruzera u Bokokotorskom zalivu, i slično", precizlrali su iz ovog strukovnog udruženja.

“Da bi se ova pitanja sigurnosti pomorske plovidbe, kao i ostala pitanja iz ove oblasti pomorstva, počela rješavati na pravi način, ponovo tražimo da se pristupi donošenju novog Zakona o sigurnosti plovidbe koji bi trebao biti u skladu sa pomorskim zakonima EU. Takođe, zbog važnosti i vremenskih rokova, preporučujemo MSP, ako je to potrebno, da angažuje pomorske stručnjake ili konsultante iz okruženja (EU) koji već imaju iskustva u ovim poslovima", zaključuje se u saopštenju Udruženja pomorskih kapetana iz Kotora.

Inače, iz te organizacije već duže vrijeme upozoravaju donosioce odluka, kreatore saobraćajne i turističke politike u državi, da se mora voditi računa prije svega o sigurnosti, a onda i o uticajima na ekologiju od dolazaka velikih broja kruzera nelimitirane veličine u specifičan i osjetljiv akvatorijum zaliva Boke Kotorke.

Iz Luke Kotor najavili su da će ove godine u nju uploviti više od 500 kruzera od kojih su neki po dimenzijama i veći od kontejnerskog broda “Dali” koji je u utorak srušio veliki most u Baltimoru.

“Akvatorjum Kotorskog zaliva je specifičan i ne može se porediti sa Dubrovnikom, Zadrom, Margerom kao poznatim kruzing lukama na Jadranu. Specifičan je prije svega zbog prirodne konfiguracije, a to se ogleda u ograničenju dubine, brzim promjenama vremenskih prilika i najvažnije – u ograničenju prostora za plovni put i manevar kruzera. U Evropskoj uniji kojoj želimo da se pridružimo, svaka luka je u zakonskoj obavezi da ima Studiju sigurnosti pomorske plovidbe. Ove studije obuhvataju, u našem slučaju, definisanje plovnog puta i sidrišta, koliki kruzer može da se veže uz operativnu obalu luke Kotor na Luži ili da boravi na sidrištima, koji su uslovi za to, definisan manevarski prostor, unaprijed definisan manevar uplovljenja i isplovljenja, procjenu rizika itd. Da li mi imamo nešto od navedenog ? Nemamo i zato nam na moru vlada haos i svako radi što i kako hoće”, poručili su ranije iz Udruženja pomorskih kapetana, još jednom apelujući na Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da preduzme adekvatne korake kako bi se smanjio rizik i izbjegla mogućnost da se i u Boki desi nešto slično onome što se dogodilo u Baltimoru.

Bonus video: