MPNI: Usvojena Mapa puta za novu strategiju pametne specijalizacije

“Ta strategija je preduslov za korišćenje svih strukturnih fondova EU nakon pridruživanja”

3077 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Crna Gora je započela izradu nove strategije pametne specijalizacije (S3), koja je preduslov za korišćenje svih strukturnih fondova Evropske unije (EU) nakon pridruživanja, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Iz tog Vladinog resora su kazali da je Crna Gora zvačnično ušla u proces izrade nove S3, a Mapa puta i informacija o tim aktivnostima usvojena je danas na sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju Crne Gore.

Kako su rekli iz MPNI, naredni korak je formiranje Nacionalnog S3 tima za izradu strategije.

“Ta strategija je preduslov za korišćenje svih strukturnih fondova EU nakon pridruživanja”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Crna Gora već dobila načelnu podršku Evropske komisije po tom pitanju, a sada se očekuju i konkretni komentari i načini podrške od Komisije.

“Koliko je taj dokument važan govori činjenica da je, za period od 2021. do 2027. godine, EU za svoje članice iz strukturnih fondova i instrumenta Next Generation EU osigurala ukupno 1,82 milijarde eura”, kaže se u saopštenju.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala je da je veoma važno da svi imaju svijest o značaju S3 u kontekstu pristupnih pregovora.

“Ali i generalno o onome što pametna specijalizacija znači za unapređenje crnogorske ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, odnosno u planiranju naše politike rasta i razvoja“, dodala je Jakšić Stojanović.

Iz MPNI su kazali da su na sjednici Savjeta, osim dokumenata vezanih za primjenu važeće i izradu nove strategije, predstavljeni i usvojeni izvještaj o radu Savjeta za prošlu i Program rada Savjeta za ovu godinu.

Na sjednici je razmatran i status projekta Digitalna akademija, informacija o pripremi Naconalne Strategije razvoja digitalnog zdravlja i važan međuresorni program za održivi i zdravstveni turizam vrijedan pola miliona eura.

Bonus video: