Država mora unaprijediti položaj osoba sa autizmom

Šćekić povodom Dana osoba sa autizmom razgovarao sa direktoricom UMHCG i predsjednicom Fondacije "Ognjen Rakočević"

2670 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Država mora odlučnije da radi kako bi se položaj mladih sa invaliditetom u Crnoj Gori poboljšao, poručeno je sa sastanka ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića sa predstavnicima Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG) i Fondacije „Ognjen Rakočević“.

Šćekić je, povodom 2. aprila – Dana osoba sa autizmom, razgovarao sa direktoricom UMHCG Marinom Vujačić i predsjednicom Fondacije "Ognjen Rakočević" Valentinom Rakočević.

U zajedničkom saopštenju Vlade i dvije organizacije, navodi se da su Vujačić i Rakočević predstavile ciljeve, misiju i neke od aktivnosti koje sprovode UMHCG i Fondacija "Ognjen Rakočević", ali i probleme sa kojima se suočavaju u radu.

Na sastanku je, kako se navodi, istaknuto da se djeca, mladi i osobe sa autizmom u Crnoj Gori suočavaju sa izazovima kao što su nedovoljni resursi i neujednačene prakse i pristupi.

“A da unapređenjem ljudskih i povećanjem prostornih kapaciteta, kao i uvođenjem savremene opreme država može poboljšati taj položaj”, dodaje se u saopštenju.

Ščekić, Vujačić i Rakočević saglasili su se da je položaj mladih sa invaliditetom u Crnoj Gori veoma izazovan.

“Država mora kontinuirano odlučnije raditi kako bi se, uz stalnu međuresornu i međusektorsku saradnju, taj položaj poboljšao”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ocijenjeno da se nedostatak stručnog kadra može premostiti stipendiranjem u okviru stručnih programa za obrazovanje kadra neophodnog u toj oblasti.

“Unapređenje multisektorskog rada nadležnih institucija, sektora i zajednica u oblasti usluga za djecu sa smetnjama u razvoju treba da donese direktne koristi i djeci i njihovim porodicama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, prema dostupnim podacima, u Crnoj Gori ima oko četiri hiljade djece iz spektra autizma, a njih oko 270 koristi usluge Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju „Ognjen Rakočević”.

Na sastanku je naglašeno da je neophodna adekvatnija baza podataka i registara, a ukazano je i na važnost rane identifikacije i intervencije.

“Ravnopravnost položaja svih mladih osoba u svim društvenim oblastima u crnogorskom društvu je ono za šta se zalaže i Resor za demografiju i mlade i Ministarstvo sporta i mladih”, kaže se u saopštenju.

Ističe se da se i kroz aktivnosti Savjeta za prava djeteta mogu sprovoditi brojne inicijative koje će doprinijeti postizanju ravnopravnosti i stvaranja jednakih šansi.

"U tom kontekstu, biće održana i tematska sjednica posvećena položaju djece i osoba s autizmom i njihovih porodica", dodaje se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovale savjetnica potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade Sanja Jokić i sekretarka Savjeta za prava djeteta Tijana Ivančević.

Bonus video: