Praznici i nedostatak bitumena usporili gradnju, radovi prouzrokovali višečasovni kolaps saobraćaja u Tivtu

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” je juče rečeno da “radove na investicionom presvlačenju asfalta u sekciji Kotor, koja obuhvata i teritoriju opštine Tivat, izvodi firma ‘Asfalt Beton gradnja’ iz Podgorice”

9948 pregleda 7 komentar(a)
Kolone i juče u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Kolone i juče u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Zbog radova na asfaltiranju Jadranske magistrale u Dumidranu kod benzinske pumpe “Ina”, Tivat je juče nekoliko sati bio u saobraćajnom kolapsu. Formirale su se kilometarske kolone vozila na magistrali koje su “začepile” i izlaze na tu glavnu saobraćajnicu iz centra grada, pa je došlo i do skoro potpune blokade odvijanja saobraćaja i na svim ulicama u najužem gradskom jezgru. Situaciju su dodatno komplikovali i radovi na postavljanju elektrokabla uz magistralu u Donjoj Lastvi i na Seljanovu, zbog kojih se odranije saobraća naizmjenično jednom trakom, a policije najčešće nema na terenu.

Juče ujutro su završeni radovi na postavljanju nedostajućeg dijela novog, tzv. habajućeg sloja asfata na magistrali u mjestu Luka kod Lepetana, nakon čega su mašine prešle na ranije sastrugani i za novo asfaltiranje pripremljeni dio ceste u Dumidranu, pa je nastao kolaps u odvijanju saobraćaja.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” je juče rečeno da “radove na investicionom presvlačenju asfalta u sekciji Kotor, koja obuhvata i teritoriju opštine Tivat, izvodi firma ‘Asfalt Beton gradnja’ iz Podgorice”.

“Za investiciono presvlačenje asfalta predviđeno je 6.275 kvadrata površine magistrale, a koji bi trebalo da budu završeni 11. aprila”, rečeno je u toj Upravi.

Na pitanje zašto se radovi tako sporo odvijaju jer je stari i oštećeni tzv. habajući sloj asfalta sa ove dvije dionice magistrale u Tivtu skinut još prošle nedjelje, nakon čega se pogotovo u Dumidranu ništa nije radilo danima, a saobraćaj usporeno i otežano odvijao po praznom gradilištu, iz Uprave su kazali da do sada “radovi nisu bili završeni zbog vjerskih praznika i nedostatka bitumena koji se ne proizvodi u Crnoj Gori”.

Na pitanje zašto je Uprava dozvolila radove na prekopavanju magistrale na potezu od Opatova do Tivta u dužini od skoro četiri kilometra radi postavljanja novog elektrokabla, a koje još od septembra 2022. vrlo sporo izvodi kompanija “Electro Team”, iz tog organa su objasnili da je, nakon što je 2019. investitoru tih radova, firmi “Monte Co”, data građevinska dozvola od tadašnjeg Ministarstva održivog razoja i turizma, Uprava je avgusta 2021. “izdala odobrenje za izvođenje radova u parcelama koje pripadaju magistalnom putu (trotoar uz magistralni put i jednim dijelom ivicom kolovoza)”.

“Odobrenjem je Uprava propisala i uslove koje izvođač radova mora poštovati tokom izvođenja radova. Između ostalog, termine izvođenja radova prilagoditi sa najmanjom frekvencijom saobraćaja, da se radovi ne mogu izvoditi u vrijeme turističke sezone, kao i po nepovoljnim vremenskim uslovima koji ne dozvoljavaju kvalitetno izvođenje radova. Da se po izvršenju radova mjesto izvođenja radova dovede u prvobitno ispravno stanje. Da snosi sve eventualne štete na predmetnom putu, putnim objektima, opremi puta i putnom zemljištu, kao i korisnicima ovih puteva koje su prouzrokovane izvođenjem radova”, naveli su iz Uprave.

Predstavnici “Electro Teama” nisu željeli da “Vijestima” jasno saopšte kada ističe rok koji imaju za završetak tog posla.

“Izdata građevinska dozvola shodno zakonskoj regulativi ne precizira početak i završetak radova. Izvođač radova radove je izvodio i 2023. godine i isti je prekinuo i konzervirao gradilište za vrijeme turističke sezone. Izvođač radova ako ne uspije da završi radove prije početka turističke sezone (odnosno zabrane izvođenje radova donesene od strane Opštine Tivat) će prekinuti iste, konzervirati gradilište i omogućiti nesmetano odvijanje saobraćaja”, kazali su juče iz Uprave za saobraćaj.

Tvrde i da ta Uprava “u domenu svojih nadležnosti insistira na završetku radova, a ista nema pravo da se miješa u organizaciju izvođača radova”.

“Kabal je složeni inženjerski objekat koji zahtijeva posebne procedure po pitanju polaganja i samog povezivanja, pa shodno tome rov za polaganje kabla mora da bude u većoj dužini”, objašnjavaju iz Uprave za saobraćaj zašto “Electro Team” mjesecima ne zakopava nekoliko stotina metara prekopanog jedinog trotara uz Jadransku magistralu u tivatskim naseljima Donja Lastva i Seljanovo gdje kabl međutim, još nije ni postavljeno.

Bonus video: