Vujović: Na spaljivanje lutke sa likom Nikolaidisa reagovala sam odgovorno, primjereno i moralno

Ministarka ponovila da najoštrije osuđuje čin spaljivanja, kao i uvrede i neprimjeren govor tokom suđenja karnevalu u Herceg Novom, te da njen stav ne može biti dvosmisleno shvaćen, osim ukoliko ne postoji namjera.

5122 pregleda 4 komentar(a)
Vujović u parlamentu, Foto: Ministarstvo kulture i medija
Vujović u parlamentu, Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović poručila je da je njena reakcija na performans spaljivanja lutke sa likom pisca i novinara Andreja Nikolaidisa odgovorna, primjerena i moralna.

Ponovila je da najoštrije osuđuje čin spaljivanja, kao i uvrede i neprimjeren govor tokom suđenja karnevalu u Herceg Novom, te da njen stav ne može biti dvosmisleno shvaćen, osim ukoliko ne postoji namjera.

"Odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Abaza Dizdarevića, o navodnom 'ćutanju i relativizovanju događaja', Vujović je poručila da namjera Dizdarevića sigurno nije da joj ostavi prostor da se još jednom osvrne na slučaj, na koji je, kako vjeruje, adekvatno reagovala, a koji je kod dijela javnosti sklone podjelama protumačena kao relativizacija i blaga", saopštilo je Ministarstvo kulture i medija.

“Podsjetiću da sam te večeri imala dvije reakcije u kojima sam poručila da je sloboda izražavanja i govora, osnovno i neprikosnoveno ljudsko pravo”, rekla je Vujović, kako se dodaje u saopštenju.

Ponovila je da joj kao ministarki kulture i medija, ali i kao Novljanki nije bilo jasno “kako idejni tvorci nijesu bili svjesni da spaljivanje lutke, koja simbolizuje crnogorskog književnika, možemo posmatrati i kao simbolično spaljivanje slobodne i kritičke misli, rukopisa, knjiga”.

“Ovo su navodi moje reakcije koja je upućena medijima, a koju vi pokušavate da relativizujete. Zbog osjetljivosti situacije koja je uvrijedila i podijelila građane, još jednom sam te večeri reagovala nakon čitanja govora uz koji je spaljen Krnevo. Pozvala sam nadležne da reaguju ako je bilo elemenata krivičnog djela”, rekla je Vujović.

Kazala je da može da se ne slaže sa nekim stavovima Nikolaidisa i da je to demokratski, ali ni u jednom trenutku, kako je istakla, zbog toga neće izostati rekacija na sve ono što može da ugrozi demokratske procese i vrijednosti.

“Od početka mandata jasno oduđujem svaki napad na novinare i medije, ne žene na javnim funkcijama, bez obzira na urađivačke politike, ili pripadnost bilo kojoj političkoj partiji. Agrumentovana rasprava, postavljanje pitanje, traženje odgovora, kao što je ovo danas, poželjno je i odraz je demokratskih procesa kojima, nadam se, svi težimo. Upravo zbog toga ne smijemo populistički izvlačiti iz konteksta izjave, afirmisati ih kako bi dobili jeftine političke poene”, smatra Vujović.

Zaključila je da svoju reakciju na simbolično spaljivanje lutke sa likom crnogorskog pisca i književnika smatra politički odgovornom, primjerenom i moralnom, “kakvo će uostalom biti i moje ukupno djelovanje na poziciji ministarke kulture i medija, ali i na crnogoroskoj političkoj sceni”.

“Moja vizija kulture i razvoja demokratske Crne Gore je da prestanemo umjetnike i intelektualce da dijelimo na 'naše' i 'vaše', već da njihovo stvaralaštvo čuvamo i podstičemo, jer svi koji stvaraju pod ovim nebom ostavljaju trajni otisak crnogroske kulture i vrijedno nasljeđe budućim generacijama”, kazala je Vujović.

Bonus video: