Nikšić: Realizovana radionica na temu "Slobodan pristup informacijama u istraživačko – zagovaračkom radu NVO"

Radionica je okupila predstavnike nevladinog sektora i medija koji su tokom dva dana bili u prilici da unaprijede znanja o slobodnom pristupu informacijama kroz zakonsku proceduru i primjere iz prakse

4569 pregleda 1 komentar(a)
Sa radionice, Foto: DMEN
Sa radionice, Foto: DMEN

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) realizovalo je dvodnevnu radionicu na temu "Slobodan pristup informacijama (SPI) u istraživačko – zagovaračkom radu nevladinih organizacija“.

Radionica je okupila predstavnike nevladinog sektora i medija koji su tokom dva dana bili u prilici da unaprijede znanja o slobodnom pristupu informacijama kroz zakonsku proceduru i primjere iz prakse.

Tokom prvog dana, predavanje je imao Lazar Grdinić iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koji je govorio o osonovama Zakona o Slobodnom pristupu informacijama (SPI), te važnosti transparentnosti instucija, koja još uvijek nije, kako se navodi u saopštenju za javnost, na nivou zapadnih demokratija kojima je to osnovno načelo rada.

Objasnio je postupke i načine kako doći do informacija uz pomoć Zakona o SPI, skrenuo je pažnju na ograničenja pristupu informacijama koje predviđa član 14 Zakona o SPI, a osvrnuo se i na član 17 koji se odnosi na preovlađujući javni interes.

"Nastavak predavanja se odnosio na rokove za odgovor od strane organa vlasti u čijem posjedu se nalazi tražena informacija, zakonskim postupcima u različitim situacijama i karakterističnim primjerima iz prakse. Grdinić je prezentovao nekoliko konkretnih primjera izrade zahtjeva, žalbi za ćutanje i druge dokumentacije koja je sastavni dio procesa za slobodan pristup informacijama i naveo da je bitno voditi otvorenu komunikaciju sa institucijama", stoji u saopštenju DMEN-a.

Predstavljena je mobilna aplikacija MANS-a „Pitajte institucije“ koja može pomoći drugim nevladinim organizacijama u procesu slobodnog pristupa informacijama.

Drugog dana predavanja su imali Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta "Ozon", koji je govorio o značaju Arhus centara i Arhuske konvencije, Vera Mirković iz Opštine Nikšić koja je predstavila Vodič o slobodnom pristupu infromacijama Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu koja je govorila na temu primjene zakona o SPI kroz studije slučaja koje se odnose na projekte u zašiti životne sredine i predstavila studije slučaja: Rudnik Brskovo u Mojkovcu, deponiju pepela i šljake Maljevac u Pljevljima i MHE kompanije „Hidroenergija Montenegro“, i Andrea Perišić iz Centra za istraživačko novinarstvo koja je govorila na temu povezanosti istraživačkog novinarstva i SPI.

Radionica je realizovana u okviru projekta „Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)“ koji se realizuje u okviru Koalicije 27, a koji je finansijski podržan od strane Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Bonus video: