Obilježeni Dani srijemuše i tradicionalne kuhinje

Goste dočekali Park prirode Komovi i mještani Japana

3827 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Slaviša Živaljević
Foto: Slaviša Živaljević

Spektakularnom organizacijom, tradicionalno srdačnim dočekom nekoliko hiljada gostiju, DOO Park prirode Komovi i mještani Japana, obilježili su 3. Dane srijemuše i tradicionalne kuhinje.

Prvo mjesto osvojilo je selo Japan.

Na samom ulazu i Hostel Mojan, centru dešavanja u narodnoj nošnji Vasojevke su dočekivale goste priganicama i medom, Vasojevići čuvenom domaćom šljivovicom.

I na štandovima, fantastično ukrašenim posjetioci su mogli da uživaju, od fantastično ukusne hrane, mirisa livadskog cvijeća...

"Ne možete tako dijeliti, treba sačekati žiri", uzalud je upozoravao profesor Manojlo Vojvodić, pokretač manifestacije.

Ali poslovično nenadmašno gostoprimstvo, u ovom kraju jače je od potencijalne nagrade, petočlanog stručnog žirija i Udruženja šefova kuhinja Crne Gore.

"E, ko god dođe neka uzme šta voli i šta mu se sviđa. Ne dolazi u obzir da ja bilo kome uskratim zalogaj hljeba", odlučno je zavjet predaka na svom štandu branila Jelica Pešić.

Pešić
Pešićfoto: Slaviša Živaljević

Organizovan je i bogat kulturno-zabavni i muzički program, ali su dominirala crnogorska kola, pjesme iz kraja.

"Mještani lokalnih MZ, neumorno su radili od ideje do realizacije. Uz njih i pokretač, profesor Manojllo Vojvodić i Udruženje šefova kuhinja CG. Uz podršku opštine Andrijevica i nadležnih institucija o ovoj ljepoti treba nadaleko da se čuje. To je cilj manifestacije", kazala je direktorica DOO Park prirode Komovi, Ivana Jukić.

Ovjenčan pobjedama na svim međunarodni kulinarskim takmičenjima i zasigurno najzaslužniji za bogatstvo i jedinstvenog crnogorske nacionalne kuhinje, profesor Vojvodić, nije žalio znanja i truda da promoviše rodni Japan.

Jukić i Vojvodić
Jukić i Vojvodićfoto: Slaviša Živaljević

"Želim da pozdravim dobre ljude, građane koji pomažu, ne samo mještani Japana. Srijemuš, ni sami nismo sjvesni koliko je vrijedna namirnica, lijek a može i 100 jela da se napravi sa njim. Prije tri godine odlučio samo da promoviše, ne samo vrijednost srijemuša, već i naš kraj. Lično mislim da ovaj kraj nije imao većeg skupa. Dobrodošli, pozdravljam sve od srca", rekao je Vojvodić.

Skup je pozdravio i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Dani srijemuše i tradicionalne kuhinje
foto: Slaviša Živaljević

"Odavno, još od studentski dana dolazio sam u ovaj kraj, preko učesnika svih ratova i nosioca Obilića medalje, tada 90-godišnjeg, Ilije Jevrića, upoznat sam sa svijetlom istorijom, tradicijom,običajima i nevjetovatnoj sposobnosti u vrijednostima ljudi u ovom kraju. Skup danas je i potvrda svijetloj tradiciji, neprevaziđenom gostoprimstvu. Hvala svim domaćicama i kuvarima na jedinstvenom ugođaju", istakao je Mandić.

Dani srijemuše i tradicionalne kuhinje
foto: Slaviša Živaljević

Srijemuš, sremuš ili divlji bijeli luk, decenijama unazad bio je razlog brojnih kampova,najčešće čeških turista pored Mojanske rijeke, koju mještani zbog čistoće i prvoklasna kvaliteta vode, zovu Perućac. To je sada potok jer je tok "napadnut" cijevima za hidroelektrane povlašćenih proizvođača električne energije.

Podgoricki roštiljdžija nije gasio roštilj do fajronta.

d
foto: Slaviša Živaljević

Bonus video: