Direktorka se miješa u rad sindikata nikšićkog vrtića?

Sindikalna organizacija nikšićkog vrtića tvrdi ima problem u komunikaciji sa upravom
3470 pregleda 1 komentar(a)
Treba da budu partneri, a ne neprijatelji - Vrtić u Nikšiću, Foto: Arhiva “Vijesti”
Treba da budu partneri, a ne neprijatelji - Vrtić u Nikšiću, Foto: Arhiva “Vijesti”

Sindikalna organizacija nikšićkog vrtića “Dragan Kovačević” tvrdi da je direktorka Radmila Backović svojevoljno ukinula Fond solidarnosti, čime se direktno umiješala u posao sindikata ustanove, na šta nema pravo.

Iz te organizacije “Vijestima” su još saopštili i da se vodi više radnih sporova protiv Backovićeve, te da je za sada za jednu pravosnažnu presudu njihovoj koleginici isplaćeno 11.000 eura.

Backović je “Vijestima” kazala da su “evidentne subjektivne namjere određenih lica da posredstvom medija žele da plasiraju određene senzacije u negatvnom kontekstu mog rada i rada ustanove”. Tvrdi i da su joj se pojedine kolege “iskazale nezadovoljstvo radom sindikalne organizacije, a kojima se duže vrijeme odbijaju odeđena novčana sredstva bez prehodno dobijene saglasnosti članova, niti isti imaju informaciju gdje se ta novčana sredstva troše”.

Međutim, predsjednica Sindikalne organizacije Gordana Tomić kazala je “Vijestima”da je odluka o Fondu solidarnosti sindikalaca vrtića postoji od 2006, ali i da je nova donijeta 2016.

“Fond solidarnosti se namjenski troši, a to znaju sve kolege. Trošimo ga za pomoć kad su u pitanju zdravstveni problemi kolega ili članova njihove porodice, pomažemo kad je neko od njih u lošoj materijalnoj situaciji... Svaki zaposleni, preko isplatne liste, zna za šta mu se i koliko odbija. Treba da bude jasno da sindikat radi u korist zaposlenih, te da treba da budemo u partnerskom odnosu sa upravom kako bi rješavali probleme radnika”, kazala je Tomić.

Istakla je da to nije u ovom trenutku moguće jer se direktorka “direktno miješa u rad sindikata, na šta nema pravo”.

“Između ostalog, više puta je otvarana i sindikalna pošta”, kazala je.

Napominje i da je više koleginica u prethodnih nekoliko godina tražilo svoja prava iz radnog odnosa pred nadležnim sudovima, te da je do sada, zbog rada direktorke samo po osnovu jedne pravosnažne presude zbog pogrešne odluke Backović, ustanova isplatila 11.000 eura neto.

“Zaposleni u ustanovi pitanja mogu rješavati u okviru Sindikalne organizacije, a obračunska služba ustanove, svakom zaposlenom na njegov zahtjev će vršiti obustavu zarade, pa i u korist Sindikalne organizacije. Tako da se radi o potpunim neistinama i ne vidim na koji način bih ja mogla zabraniti Sindikalnoj organizaciji u ustanovi da ima svoju solidarnu kasu jer u tom dijelu nemam bilo kakvih ovlašćenja”, kaže direktorka vrtića.

Navela je i da će “za svaki svoj eventualno nastali propust dati odgovor pred nadležnim institucijama”.

“Ni u pogledu sudskih postupaka ne postoji bilo kakva senzacija. Kod tolikog broja zaposlenih, broj postupaka koji se vode nije veći od broja godina za koji tražite podatke”, zaključila je direktorka Backović.

Sindikat je za svako racionalno zapošljavanje

“Vijesti” su nedavno objavile da je Inspekcija rada tokom kontrole ove predškolske ustanove utvrdila da je u 2017. i 2018. bilo zapošljavanja bez raspisanog konkursa, ali i transformisanja ugovora sa određenog na neodređeno radno vrijeme bez saglasnosti Ministarstva prosvjete.

“Samo par dana ranije, u vašem mediju objavljen je tekst povodom inspekcijskih postupaka u ovoj ustanovi, koji su vjerovatno inicirani od strane istih aktera ovog vašeg obraćanja. Nezadovoljstvo istih je izazvano time što je jednom broju zaposlenih u ovoj ustanovi, radni odnos na zakonit način transformisan sa određenog na neodređeno vrijeme... U potpunosti podržavam da Sindikalna organizacija ove ustanove treba da se bori za prava radnika, kao i da ista organizacija ne bi trebalo da bude nezadovoljna što je jednom broju radnika, u skladu sa zakonom, trajno riješeno pitanje zaposlenja”, tvrdi Backović.

Tomić je “kategorički odbila svaku insinuaciju u vezi sa umiješanošću Sindikalne organizacije u aktuelne sporove sa ustanovom i prigovore o određenim nepravilnostima o radu”.

“Sindikalna organizacija je za svako zapošljavanje, ako je u skladu sa zakonima i Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta, ali da se ne ugrožavaju postojeća radna mjesta i da zbog neracionalnog zapošljavanja ne dođe do tehnoloških viškova. Ovakav naš stav dostavljen je i Upravnom odboru ustanove i zaveden u djelovodniku. Sindikat je i dalje spreman za saradnju, jer mi i jesmo ravnopravni partneri, ali uz više međusobnog poštovanja i da svako radi u skladu sa svojim nadležnostima”, ocijenila je Tomić.

Bonus video: