DPNCG: Vlada ne odustaje od "balansiranja" informacija i novinara

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore poziva Vladu, odnosno resorno Ministartsvo kulture da stvori zakonske pretpostavke za jednake uslove za rad medija
0 komentar(a)
novinari, Foto: Shutterstock.com
novinari, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.05.2017. 10:55h

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izražava zadovoljstvo što u Predlog izmjena Zakonika o krivičnom postupku nije ostala odredba kojom bi novinari bili kažnjavani zbog kritičkog stava, otvaranja dilema i analize rada sudija i tužilaca.

Kako se navodi u saopštenju DNPCG zahvalni su ekspertima Evropske komisije koji su "podsjetili Vladu Crne Gore da se u 21. vijek ne vraća cenzura, a novinari kažnjavaju zbog istraživanja".

"Nadamo se da vladajuća koalicija neće, ipak, naći načina da nekim amandmanom u Skupštini doda u tekst Predloga odredbu sličnu poruzi, kao što su već izmjenili Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Iz Vlade nas juče podsjećaju da granice novinarske slobode nijesu neograničene i da će se truditi da nam to i zakonski potvrde, odnosno da ne odustaju od "zaštite autoriteta nosilaca pravosudnih funkcija, pa će u narednom periodu nastojati da nađu model obezbjeđivanja balansa između slobode izražavanja, koja nije apsolutno pravo, i nezavisnosti pravosuđa". Vlada bi najpre trebalo da nam obrazloži kako to sloobda izražavanja utiče na nezavisnot pravosuđa".

DPNCG poziva Vladu, odnosno resorno Ministartsvo kulture da stvori zakonske pretpostavke za jednake uslove za rad medija.

"A koliko je Vladi stalo do slobode medija govori činjenica da u nazivu Ministarstva i nema pomena medija, a da je dugogodišnji pomoćnik ministra za ovaj resor potpuno indolentan za medijsku problematiku. Takođe i činjenica da je Zakon o SPI promjenjen kako bi novinarima otežao posao, potvrđuje Vladinu opredijeljenost da obezbjedi balans u slobodi izražavanja. DPNCG će podnijeti žalbu Ustavnom sudu, jer smatramo da je neprihvatljivo i pravno neutemeljeno oduzeti meritorno odlučivanje Agenciji za SPI, a nama uskratiti pravo na infromacije koje Vlada krije pozivajući se na tajnost podataka".

DPNCG je podsjetio da je Vlada "odluke svog užeg kabineta proglasila tajnim, između ostalog i one kojima su podjelili kredite I stanove javnim fumkcionerima, između ostalog sudijama I tužiocima".

"Da li je to "balans" i sloboda izražavanja za koju se zalažemo i na kojoj insistira i EK, te transparentna Vlada?", zaključuju iz DPNCG.

Bonus video: