Šema sa advokatima za pljačku države?

Iz Boškovićevog resora potvrđeno da su nadležnim državnim organima dostavili izjave pojedinih pripadnika Vojske da oni nikada nijesu tužili MO, ili da su punomoćja koja su dali za samo jedan predmet korišćena za više predmeta, bez njihovog znanja
108 pregleda 18 komentar(a)
Predrag Bošković
Predrag Bošković
Ažurirano: 10.05.2017. 05:26h

Ministarstvo odbrane (MO) je dostavilo istražnim organima dokumentaciju o mogućim malverzacijama kroz višegodišnju ustaljenu šemu podnošenja tužbi za radne sporove preko kojih su pojedinci na sumnjiv način stekli veliku korist na štetu državnog budžeta.

Tome je prethodila analiza u resoru Predraga Boškovića o naslijeđenim sporovima i višemilionskim troškovima za državnu kasu. Sumnjaju na zloupotrebe punomoćja u tužbama protiv MO i države u postupcima za neisplaćeni prevoz, regres, naknadu za prekovremeni noćni i rad u dane praznika…, čime se bave policija i tužilaštvo.

Ministarsto odbrane je ukupno platilo za te radne sporove preko sedam miliona eura sudskih troškova od 2011. do kraja prethodne godine, među kojima su i sumnjive tužbe. Dio sporova je pokrenut za samo nekoliko eura, a troškovi postupka koštaju državnu kasu više stotina eura po zaposlenom. Samo jedna presuda u korist službenika Vojske Crne Gore od 2,4 eura naknade za prevoz, građane Crne Gore je koštala dodatnih 1,2 eura kamate i 555 eura sudskih troškova.

“Posebnu pažnju kroz razgovore sa profesionalnim vojnim licima (PVL) je izazvalo to da su nam pojedini od njih poslali jasnu poruku da oni nikada nijesu tužili MO, ili da su punomoćja koja su dali za samo jedan predmet korišćena za dva ili više predmeta, bez njihovog znanja. Izjave koje su dobijene od PVL su proslijeđene nadležnim organima i postale su predmet bavljenja tih istih organa“, zvanično je saopšteno „Vijestima“ iz resora Boškovića.

Time je odgovoreno na pitanje da li postoji sumnja da se na organizovan način radilo na štetu državnog budžeta i šta će biti preduzeto, nakon što je ministar javno rekao da su od pripadnika Vojske informisani o “agresivnom vrbovanju” pojedinih advokata da se pokrenu tužbe te da su pojedine podnošene bez saglasnosti zaposlenih. Iz MO nije odgovoreno o kojim advokatima se radi i da li su prijavljeni Advokatskoj komori Crne Gore.

Prema informacijama „Vijesti“, Ministarstvo odbrane je dokumentaciju proslijedilo Upravi policije koja se tim slučajem bavi u saradnji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici. Kroz to se utvrđuje i na koje advokate se sumnja u malverzacije, što uključuje i izjašnjenje Advokatske komore.

Ministar je nedavno objelodanio da postoji sumnja da je bilo neetičkog, možda i kažnjivog ponašanja advokata koji su sebi “pribavili veliku imovinsku korist” preko tužbi zaposlenih protiv MO i države.

Bošković, koji je Ministarstvo preuzeo krajem novembra prošle godine, saopštio je da su utvrdili da je dio službenika htio i da povuče tužbe, ali da su im njihovi advokati zaprijetili da će oni u tom slučaju morati da plate sudske troškove jer su pokrenuli parnice.

„Nakon toga su odustajali od povlačenja tužbe dok je istovremeno njihov advokat kao njihov „punomoćnik“ pribavio sebi veliku imovinsku korist, imajući u vidu broj tužbi kao i kasnije dosuđene troškove postupka“, izjavio je Bošković krajem marta u parlamentu.

Ministar nije zanemario ni odgovornost u resoru, kada je poručio da je bilo propusta ministarstva, Generalštaba i pretpostavljenih u jedinicama Vojske kada su nastala sporna potraživanja.

Prije Boškovića, Ministarstvo odbrane prevodila je Milica Pejanović - Đurišić od 2012. do 2016, a Boro Vučinić od 2006. do 2012. godine. Nagomilani sudski postupci u najvećem dijelu se odnose na ostvarivanje iz prava rada za 2008, 2009, 2010, 2011, ali ih ima i nakon tog perioda.

Bošković: Rješavati sporove bez tužbi, mjere već daju rezultat

Iz Ministarstva odbrane su “Vijestima” zvanično saopštili da mjere koje su preduzeli da spriječe nepotrebne sudske postupke daju rezultat, koji je mjerljiv kroz značajno smanjen broj tužbi.

Oni su precizirali da je analizom utvrđeno da je samo po osnovu radnih sporova MO od 2011. do kraja prethodne godine isplatilo preko sedam miliona eura sudskih troškova.

”A samo u 2016. godini, Ministarstvo je isplatilo iz svojih sredstava preko dva miliona”, precizirali su iz resora Predraga Boškovića.

Nakon toga, dodaju oni, predstavnici Direktorata za ljudske resurse obišli su sve kasarne i razgovarali sa pripadnicima VCG i MO o razlozima zašto su sporovi dobili sudski epilog, odnosno zašto nijesu završavani pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova.

“U cilju sprečavanja novih tužbi, predstavnici Ministarstva su obišli kasarne i razgovarali sa pripadnicima Vojske na teme koje se tiču ostvarivanja njihovih prava iz radnog odnosa, po ubrzanoj proceduri rješavali smo i rješavamo propuste koji nastaju u procesu odlučivanja o pravima iz rada. Već smo pokrenuli izmjene pojedinih zakonskih i podzakonskih akata u kojima su uočene nelogičnosti koje su u značajnoj mjeri dovele do nesporazuma u primjeni pojedinih normi”, odgovorili su “Vijestima” iz Ministarstva odbrane.

Dio profesionalnih vojnih lica je prihvatilo sugestiju da se sporovi rješavaju preko Agencije radi izbjegavanja sudskih troškova, zaposleni su pozvani i da opet dostave zahtjeve o rješavanju problema, ako im ranije nije na njih odgovarano...

Odgovaraće svako ko ošteti državu

Ministar odbrane je obećao da će pozivati na odgovornost svakog ko svojim postupanjem nanese trošak državi kroz nepotrebne sudske postupke.

Bošković je nedavno konstatovao da je utvrđeno da kod dijela zaposlenih nije bilo želje da problem dugovanja rješavaju unutar Ministarstva. .

„Bilo je propusta MO, Generalštaba i pretpostavljenih u jedinicama Vojske u prethodnom periodu, kada su nastala sporna potraživanja“, precizirao je Bošković.

Uđu li u spor od 3 eura da podijele dobar kolač

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica izjavila je nedavno da pojedini advokati stoje iza parničnih predmeta kojima se od države potražuju dva, tri ili pet eura, a sudski troškovi budu nekoliko stotina eura. Ona je objasnila da treba utvrditi koliko su advokati u tim predmetima dobili na ime sudskih troškova.

“I da li, jer postoje indicije, oni dijele dio tih troškova sa strankama koje prihvataju da ulaze u sudski spor za tri eura. Jedna vrlo ozbiljna situacija kojom moramo svi da se bavimo na ozbiljan način”, upozorila je Medenica.

Bonus video: