Najgori smo u zaštiti zviždača

Ističe se da visok broj ispitanika koji nemaju stav o zaštiti zviždača ukazuje na to da je neophodna šira edukacija građana u vezi sa zviždačima
68 pregleda 11 komentar(a)
Patricija Pobrić, Foto: Filip Roganović
Patricija Pobrić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.04.2017. 16:02h

Više od 20 odsto građana Crne Gore smatra da bi trebalo kazniti osobe koje prijavljuju korupciju i zloupotrebe u javnom sektoru (zviždači), dok 40 procenata ispitanika ne zna da li bi ih trebalo kazniti. Samo tri ispitanika od 10 smatra da je prihvatljivo da se razotkriju nezakonite radnje koje su počinili rukovodioci institucija, službenici, kao i njihovi članovi porodice ili prijatelji....

Do ovih poraznih rezultata došlo je Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), tokom istraživanja za potrebe izvještaja “Zviždači-stavovi građana jugoistočne Evrope o ovakvom načinu otkrivanja korupcije i kriminala”.

“Crna Gora ima jako slabe rezultate kad je u pitanju zaštita zviždača. Samo četvrtina građana vjeruje da je prihvatljivo da zaposleni prijave korupciju na radnom mjestu, a samo četiri od 10 ispitanika smatra da zviždače treba podržati umjesto da budu kažnjeni. Sa ovakvim rezultatima, Crna Gora je daleko ispod regionalnog prosjeka”, navodi se u izvještaju koji tretira još i Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, BiH, Albaniju i Kosovo.

Ističe se da visok broj ispitanika koji nemaju stav o zaštiti zviždača ukazuje na to da je neophodna šira edukacija građana u vezi sa zviždačima.

U izvještaju se naglašava da rezultati ankete pokazuju da ljudi u Crnoj Gori imaju nedosljedne stavove.

“Zviždačima je potrebna bolja zaštita, jer postoji opšti stav da su izloženi odmazdi - vmnogi su izgubili posao ili su na druge načine neadekvatno tretirani. Prema izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima iz 2012, građani nijesu željeli da prijavljuju ni policijsku torturu iz straha od odmazde, te činjenice da sudovi obično utvrde da je policijska upotreba sile bila opravdana”, ističe se u izvještaju RCC.

Iz RCC podsjećaju da pojedina ranija istraživanja pokazuju da je Crna Gora niskorangirana u odnosu na region kad je u pitanju efikasnost Vlade da se borbi protiv korupcije. “Nalaz se podudara i sa posljednjom anketom koja pokazuje da samo jedan od četiri ispitanika smatra da je najbolji način antikorupcijskog djelovanja prijava nadležnim državnim organima. Zabrinjava i to što samo 27 procenata ispitanika smatra da državne institucije skrivaju previše informacija. Ovaj procent je takođe daleko manji u odnosu na regionalni prosjek”, pojašnjava RCC.

No, Crnogorci su pokazali i kontradiktornost u odgovorima, pa tako uprkos podacima koji ukazuju lošu percepciju u vezi sa zviždačima, polovina ispitanika tvrdi da bi se osjećali dužni da prijave nezakonite radnje. To je, ističu iz RCC, znatno veći procent u odnosu na regionalni prosjek.

U dokumentu se podsjeća da je Crna Gora u njihovom istraživanju iz 2015. bila gotovo najniža na ljestvici kad su u pitanju Vladina efikasna borba protiv korupcije, povjerenje u sudove i pravosuđe i jednakost zakona za sve.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić odbio je prošle godine zahtjeve Patricie Pobrić i Mirjane Drašković da dobiju status zviždača. Pobrić je kao službenik hotela Ramada otkrila zloupotrebu državnih resursa za potreba Socijaldemokratije, za šta je nedavno završeno suđenje. Drašković je veterinarska inspektorka koja godinama upozorava na problematičnu ispravnost mesa.

Bonus video: