Kavarić: Šef mora da bude emotivan i učinjen

Istakao je da odlike menadžera podrazumijevaju posvećenost i profesionalnost, ali i "nove" osobine svojstvene modernom vremenu - emotivnost, komunikativnost i dostupnost prema pacijentima i zaposlenima
109 pregleda 14 komentar(a)
Nebojša Kavarić, Foto: Arhiva Vijesti
Nebojša Kavarić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.04.2017. 06:06h

Da bi bio dobar menadžer u zdravstvu direktor mora da bude i emotivan, komunikativan, energičan, ali i "učinjen", poručio je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.

On je dobio nagradu Asocijacije menadžera za menadžera godine u javnim institucijama, ustanovama i lokalnim upravama.

Upitan da li mu je partijska knjižica pomogla u karijeri Kavarić je odgovorio:

"Moguće da nisam primijetio značaj partijske knjižice, mog političkog opredjeljenja. Poruka mladima u Crnoj Gori je da se svoja zemlja voli znanjem i radom. Biti doktor, posebno pedijatar nije zanimanje nego stil života," rekao je Kavarić.

Na pitanje kako gleda na priznanje, s obzirom na to da dio stručne javnosti za probleme u zdravstvu optužuje menadžere, Kavarić je odgovorio da je ovo nagrada "svakog zaposlenog u Domu zdravlja".

Istakao je da odlike menadžera podrazumijevaju posvećenost i profesionalnost, ali i "nove" osobine svojstvene modernom vremenu - emotivnost, komunikativnost i dostupnost prema pacijentima i zaposlenima.

"Na svaki telefonski poziv se morate javiti u svako doba dana. Primiti informaciju i dati je u proceduru. Ne postoje "gapovi", pauze u komunikaciji, ni zatvaranje očiju pred bilo kakvim problemom”, kazao je.

On kolegama rukovodiocima poručuje da nije svaka kritika loša, kao ni pohvala dobra, ali i da su mediji nezaobilazni "saveznik, moderator i skener" zdravstvenog sistema. Kavarić smatra da je vrijeme namrgođenih, nedostupnih i "umornih" rukovodilaca iza nas. Kolegama poručuje i da zaborave čuvenu rečenicu "Direktor je na sastanku", ali i da želi da nastave istim tempom, posvećenošću i entuzijazmom.

Kavarić smatra da je ključ uspjeha u rukovođenju zdravstvenim ustanovama da donosioce odluka ubijedite da podrže kvalitetne preventivne programe, ali i da "dobijete" građane da vas podrže i da se aktivno brinu o svom zdravlju.

"S obzirom da sam Podgoričanin taj odnos podrazumijeva i "nešto" što je primjereno našem prelijepom gradu i čitavoj zetskoj kotlini, a to je učinjenost, riječ koja sigurno nema engleski prevod", rekao je.

Na pitanje smatra li da su stroga pravila ponašanja, koja je svojevremeno propisao, doprinijela boljem funkcionisanju DZ, Kavarić je rekao da su kodeks sačinili sami zaposleni, da su pomaci vidljivi i da je ljudima, koji prvi put uđu u tu ustanovu, "sve iznenađujuće".

"Od uniformi, čistoće, cvijeća, ljubaznosti do tačnosti i odsustva nekadašnjih redova i gužvi".

Odnos sa zaposlenima Kavarić opisuje kao "otvoren, profesionalan i kolegijalan". Tvrdi da bi bio puno zadovoljniji da su koverte sa platama zaposlenih punije.

Bonus video: