Nikolić: Vrijeme je da se svedu računi

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević smatra da državi treba taj fakultet, jer njegova svrha nije samo školovanje studenata, već i obezbjeđivanje ambijenta za aktivan naučni rad na postdiplomskim doktorskim studijama, kontinuiranu medicinsku edukaciju, razne projekte...
134 pregleda 8 komentar(a)
Goran Nikolić, Foto: Luka Zeković
Goran Nikolić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2017. 06:40h

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić poručio je da bi o svrsishodnosti te instuticje trebalo razgovarati, a da je prava prilika za to njegov predstojeći jubilej - 20 godina postojanja.

On kaže da premijer Duško Marković nije jedini koji se protivio osnivanju Medicinskog fakulteta. Dekan smatra da će studenti i profesori sa „zadovoljstvom da učestvuju u analizi i prihvate njene rezultate“.

Marković je povodom Dana studenata izjavio da je bio protivnik otvaranja Medicinskog fakulteta i da je jeftinije i korisnije da se školuju u inostranstvu, sa obavezom da se vrate u Crnu Goru.

Komentarišući njegovu poruku, Nikolić kaže da je Markovićev stav povodom otvaranja fakulteta bio poznat i ranije, ali i da „premijer nije rekao šta o tome misli danas“. „Sigurno da postoje ljudi koji i danas, poslije dvadeset godina rada Medicinskog fakulteta, smatraju da nije racionalno što je osnovan i da se ne može postići kvalitetna nastava medicine u državi veličine Crne Gore“, kazao je.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević smatra da državi treba taj fakultet, jer njegova svrha nije samo školovanje studenata, već i obezbjeđivanje ambijenta za aktivan naučni rad na postdiplomskim doktorskim studijama, kontinuiranu medicinsku edukaciju, razne projekte...

Stav dijeli i dekan, koji je kazao da su ciljevi koje treba da ostvari taj fakultet definisani u Elaboratu o opravdanosti osnivanja - školovanje kadrova i podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite i kulture u Crnoj Gori.

Nikolić je kazao “da je od osnivanja do kraja prošle godine na tom fakultetu diplomiralo 459 ljekara i da svake godine po tri kandidata konkurišu na jedno mjesto.

„Studenti medicine mogu postati samo lučonoše iz srednjih škola, a ugled Medicinskog fakulteta u univerzitetskoj zajednici je rastao tokom dvadeset godina“, podsjeća Nikolić.

Dekan je istakao da su diplomirani studenti Medicinskog fakulteta danas njegovi nastavnici, uspješni istraživači, ljekari svih struktura, rukovodioci zdravstvenih ustanova.

Marković je prekjuče izjavio i da je nezadovoljan kvalitetom zdravstva i neracionalnim odnosom prema novcu koji se izdvaja za tu oblast.

Pavićević podsjeća da Sindikat zdravstva godinama upozorava na neracionalno trošenje budžeta. On smatra da javni sektor nije dovoljno aktivan u nalaženju načina da dodatno uveća svoj budžet kao što to radi privatni, dodavši da se oštro suprotstavljaju prelivanju budžeta i pacijenata u privatni sektor.

Sindikalni aktivista ocjenjuje da nije zaživio zakon o dodatnom osiguranju, po kojem bi budžet zdravstva bio uvećan za desetak miliona, ali ni institut dopunskog rada zaposlenih u javnim ustanovama, što bi imalo višestruke benefite i za pacijente i za zaposlene.

Nikolić: Ispunjavamo cilj koji je postavljen pred fakultet

Dekan Medicinskog fakulteta je rekao da oni danas imaju 58 nastavnika i 260 saradnika koji su uključeni u zdravstveni sistem Crne Gore.

“Svi oni prolaze provjere svojih kompetencija kroz univerzitetske kriterijume prilikom izbora i reizbora. Tako se ostvaruje drugi cilj koji je postavljen pred Medicinski fakultet u osnivanju”, kazao je. Nikolić smatra da su u podizanju zdravstvene kulture prepoznata dva prioriteta.

“Medicinski fakultet kroz razne oblike informisanja sistematično i organizovano radi na promovisanju programa transplantacije organa, podizanja povjerenja u zdravstveni sistem kroz unapređenje komunikacije na relaciji korisnici i pružaoci zdravstvenih usluga”, istakao je Nikolić.

Bonus video: