Propao prvi pokušaj da se pokrene rad najmnogoljudnije MZ u Tivtu

Zbor građana sazvao je predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel (DPS), ali se, iako je sala Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi bila ispunjena do posljednjeg mjesta, na zboru okupilo samo 56 žitelja ta dva naselja
107 pregleda 0 komentar(a)
skup MZ Lastva-Seljanovo, Foto: Siniša Luković
skup MZ Lastva-Seljanovo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.02.2017. 15:26h

Prvi pokušaj nadležnih u Opštini Tivat da nakon dugog niza godina pokrenu rad MZ Lastva-Seljanovo, najveće u tom gradu, propao je jer se na Zboru građana okupio nedovoljan broj prisutnih da legalno izabere novi sastav Odbora te MZ.

Zbor građana sazvao je predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel (DPS), ali se, iako je sala Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi bila ispunjena do posljednjeg mjesta, na zboru okupilo samo 56 žitelja ta dva naselja.

To je znatno manje od minimalnih 93 koliko je potrebno da se zadovolji zakonom traženi uslov od tri odsto od broja punoljetnih stanovnika, neophodan da bi odluke Zbora građana bile punovažne.

Zboru su prisustvovali potpredsjenici Opštine Tivat dr Siniša Kusovac (DPS) i Ilija Janović (HGI), kao i sekretarka SO Ana Matijević (DPS). Iako je Matijević kazala da i pored nedostaka kvoruma, prisutni na zboru "ako procijene da je to u interesu MZ", mogu ipak izglasati novi sastav Odbora te MZ, na kraju se ipak odustalo od toga jer se pobunio dio prisutnih, smatrajući da je to potpuno nelegalno postupenje.

U protivljenju je bilo najglasnije nekoliko prisutnih priustalica Tivatske Akcije dok su simpatizeri DPS i HGI među okupljenim Lastovljanima i Seljanovcima, bili za to da se, iako nema kvoruma, ipak bira novi Odbor.

Kusovac je na kraju prihvatio sugestiju da se Zbor odloži za sedam dana i na njega tada pokuša dovesti minimalno potreban broj građana da bi usvojene odluke bile punovažne. On je prethodno kazao da rukovodstvo Opštine sa gradonačelnicom dr Snežanom Matijević (DPS) na čelu, insistira na aktiviranju svih MZ i uključivanju građana preko Odbora i predsjednika MZ, u rad lokalne uprave.

"Želimo što jaču i aktivniju saradnju sa MZ, pogotovo u vezi svih problema koji tište građane na terenu. Treba što prije završiti izbor Odbora i predsjednika ove MZ koja ima preko 3 hiljade punoljetnih građana da bi oni bili u permanentnom kontaktu sa nama u Opštini radi razmjene informacija i efektnog djelovanja za dobrobit kako samih građana, tako i lokalne uprave", rekao je Kusovac dodajući da je nedopustivo da MZ Lastva Seljanovo nema predsjednika već punih šest godina.

Ta najmnogoljudnija MZ u Tivtu već duže vrijeme uopšte ne funkcioniše.

Poslednji Savjet MZ Lastva Seljanovo izabran je 1997.godine, a posljednji predsjednik te MZ Branko Samardžić (DPS), ostavku na tu funkciju podnio je 22. februara 2011.

Od tada do danas žitelji Gornje i Donje Lastve i Seljanova nemaju osnovni organ upravljanja, nitiije bilo ko interese te MZ u kojoj živi največi broj stanovnika Tivta, uopšte zvanično zastupao pred Opštinom i organima državne uprave.

Da je ovo pitanje ipak, ima mnogo veću političku težinu nego što to bilo ko zvanilno priznaje, pokazuje činjenica da je neuspjelom Zboru građana prisustvovao veliki broj aktivista, čak i čelnici lokalnih odbora više vladajućih i opozicionih političkih partija, od kojih neki uopšte nisu ni stanovici Lastve i Seljanova.

Bonus video: