VIP odjeljenja i u OŠ: Poseban status za djecu političara, biznismena

“Moju kćerku je zapalo to odjeljenje, takozvano VIP , djeca su bila biznismena, političara, izdvajala su se po oblačenju, po njih su dolazili najnovijim kolima. Nijesam mogla da dozvolim da mi dijete uči u takvom okruženju, ko zna kako bi to uticalo na nju, zbog čega sam je ispisala i upisala u drugu školu”
154 pregleda 83 komentar(a)
Gimnazija "Slobodan Škerović", Foto: Luka Zeković
Gimnazija "Slobodan Škerović", Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2017. 15:51h

Takozvana odabrana ili VIP odjeljenja ne postoje samo u srednjim, već je ta praksa zaživjela i u osnovnim gradskim školama.

Prema saznanju „Vijesti” takvih odjeljenja ima u mnogim osnovnim školama u gradu, čak i u prvom razredu, a to je potvrdila i majka jednog mališana.

“Moju kćerku je zapalo to odjeljenje, takozvano VIP , djeca su bila biznismena, političara, izdvajala su se po oblačenju, po njih su dolazili najnovijim kolima. Nijesam mogla da dozvolim da mi dijete uči u takvom okruženju, ko zna kako bi to uticalo na nju, zbog čega sam je ispisala i upisala u drugu školu”, kazala je majka, čiji je identitet poznat “Vijestima”.

Ona je istakla da joj dijete sada pohađa nastavu u razredu, gdje ima djece različite, ali se uglavnom niko ne izdvaja.

Predsjednik Opštinskog odbora Sindikata prosvjete Glavnog grada Slobodan Savović potvrdio je „Vijestima” da VIP odjeljenja ima i u osnovnim školama, ali da su po tome prepoznate srednje škole u gradu.

“To nije zvanična politika i nijesam sa tim zvanično upoznat, međutim kao prosvjetni radnik, znam da je ta pojava izražena u gradu. Tih odjeljenja prije svega ima u podgoričkim srednjim školama, ali i u osnovnim. Čak se zna da je to u Gimnaziji 'Slobodan Škerović' tako reći bilo i poluzvanično, prepoznati su bili po tome, da dijete nekog moćnika ili tajkuna, ne želi da ide u isto odjeljenje sa vršnjakom, kojem je roditelj stražar ili neko drugo zanimanje”, kazao je Savović.

On je kazao da postoji pritisak na škole da se formiraju ta odjeljenja, a sa druge strane i uprave su prinuđene da to urade.

“Jer preko takvih odjeljenja, obezbjeđuju se sponzori. Škole su u velikim finansijskim problemima kako da obezbijede novac za osnovne potrepštine, jer se dobro zna da Ministarstvo prosvjete godišnje izdvoji za te potrebe za jednu gradsku školu par stotina eura. Bivši ministar prosvjete Slavoljub Stijepović je 'tjerao' direktore škola da budu menadžeri”, kazao je Savović.

On je rekao da škola nije samo učenje matematike, jezika, fizike i drugih predmeta, nego je tu da se djeca izgrade kao ličnosti, socijalizuju.

“ VIP odjeljenjima od osnovne škole, djeci se čini medvjeđa usluga, jer ako ih od malih nogu navikavamo na privilegije, pa onda kroz srednju školu, u kakve će ličnosti oni da izrastu, da li će moći da se nose sa problemima, kada naiđu prve prepreke u životu”, kazao je Savović.

On je kazao da smo nažalost postali VIP društvo, jer to izdvajanje počinje od vrtića.

“Sve će to da se vrati, kao bumerang, upravo toj djeci koja su u VIP odjeljenima. To nije dobro, ne obezbjeđuje se pravičnost, jednakost, garantovana ustavom”, kazao je Savović.

On je kazao da se tako ruši postulat da je obrazovanje jednako za sve. Iz podgoričkih škola “Vijestima” nijesu željeli da daju komentar o VIP odjeljenjima.

Novović: Ne treba djecu izdvajati

Pedagog Radoje Novović kazao je „Vijestima” da VIP odjeljenja, ukoliko postoje, nijesu dobra, niti ima opravdanja za takvo nešto.

“Djecu ne treba izdvajati, već upravo kroz različitosti ona će da uče, spremaju se za životne izazove. Djeca, kroz komunikaciju, mogu mnogo toga da nauče, vide, uporede različite doživljaje. Na osnovu saznanja, onda mogu da donesu sud šta je dobro, a šta nije”, kazao je Novović .

Savović je kazao da roditelji imaju pogrešnu sliku šta je dobro za dijete.

“Imate primjer škole 'Savo Pejanović' u centru grada, koja ima sve manje đaka, jer brojni roditelji upisuju djecu u '21. maj' na Draču, jer misle da su tamo bolji učitelji”, istakao je Savović.

On je kazao da zbog takvog stava roditelja, dešava se da na primjer pojedine učiteljice imaju gužvu u odjeljenjima, jer se “smatra” da su najbolje, dok pojedine ne mogu da formiraju odjeljenje, jer tobože nijesu dobre.

Bonus video: