Štede i na ljekovima: Tamiflu ne može na recept, epidemija se širi

Izabranim doktorima se prošle sedmice javilo 204,6 ljudi sa simptomima gripa na 100.000 stanovnika, a epidemijski prag u Crnoj Gori iznosi 100...
124 pregleda 10 komentar(a)
Tamiflu, Foto: Reuters
Tamiflu, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.12.2016. 06:38h

Uprkos tome što broj oboljelih ukazuje da je epidemijski prag za grip premašen za više od 100 odsto, država nije omogućila građanima da u apotekama dobiju besplatno lijek “tamiflu”, ni proglasila epidemiju.

Iz “Montefarma” je saopšteno “Vijestima” da se “tamiflu” nalazi samo u stacionarnim zdravstvenim ustanovama, jer se ne nalazi na pozitivnoj listi ljekova.

Prije gotovo dvije godine, kada je broj oboljelih od gripa bio za 50 odsto manji nego sada, “Montefarm” je odobrio besplatno izdavanje tog antivirusnog lijeka njemačkog proizvođača, koji se propisuje za liječenje influence.

“Lijek se besplatno dobija na recept izabranih doktora, iako nije na Listi ljekova, jer je država obezbijedila sredstva za njegovu nabavku”, saopšteno je tada iz “Montefarma”.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) juče je saopšteno da je grip A (H3) laboratorijski potvrđen kod 107 osoba. Tokom prethodne nedjelje kod izabranih doktora prijavljeno je 1.269 osoba sa simptomima nalik gripu, ili 204,6 na 100.000 stanovnika.

Epidemijski prag u Crnoj Gori iznosi 100 osoba sa simptomima gripa koji se ljekaru obrate za pomoć, na 100.000 građana u toku jedne kalendarske nedjelje.

Iz IJZ ranije je saopšteno da se epidemija proglašava samo u određenim situacijama.

“Kod sezonskog gripa... nije uobičajeno da budu ugroženi životi velikog broja ljudi. Zato se u vrijeme širenja sezonskog gripa, na nivou svake države, zavisno od broja oboljelih, govorio postojanju epidemije onda kada se dostigne definisani prag obolijevanja. Samo u slučaju da je u nekoj državi ugrožen veliki broj ljudskih života, izvršiće se proglašenje epidemije od strane nadležnog organa državne uprave za tu državu”, pojašnjeno je tada.

Iz IJZ tvrde da je vakcinacija najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonskog gripa.

Preporučili su redovno provjetravanje prostorija, pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta i bliske kontakte sa oboljelima...

Epidemiolozi savjetuju adekvatnu ishranu sa dosta svježeg voća i povrća, spavanje i fizičku aktivnosti, kao i izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama gdje se nalazi veliki broj ljudi. A. K.

Žena stara 55 godina treća žrtva virusa gripa ove sezone

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je prošle sedmice zabilježen treći smrtni slučaj od gripa ove sezone. Saopšteno je da je riječ o pacijentkinji staroj 55 godina, koja je bila hronični bolesnik i nije bila vakcinisana protiv sezonskog gripa.

Stopa obolijevanja od gripa prešla je epidemijski prag i u 10 zemalja Evrope. U odnosu na podtip H3, mnogo rjeđe se registruje podtip H1 i grip tipa B.

Klinički centar prošle sedmice je obustavio posjete pacijentima koji su na bolničkom liječenju.

Bonus video: