Imenovana komisija: Utvrdiće je li rad Lakićević Đuranović plagijat

Komisiju čine dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu Marko Dokić i prethodni predsjednik Suda časti UCG Dražen Cerović
1152 pregleda 2 komentar(a)
Senat UCG, Foto: Univerzitet Crne Gore
Senat UCG, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 17.07.2019. 14:38h

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) imenovao je danas Komisiju za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata za naučni članak profesorice Bojane Lakićević Đuranović objavljen u u časopisu "Pravni život" Udruženja pravnika Srbije.

Komisiju čine dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić, metodolog i prodekan na Pravnom fakultetu Marko Dokić i prethodni predsjednik Suda časti UCG Dražen Cerović.

Komisija je dužna da sprovede postupak u roku od 30 radnih dana.

"Postupak je hitan i sprovodi se uz dužno poštovanje prava svih učesnika, a saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju se povjerljivim do njegovog okončanja", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na osnovu prikupljenih dokaza u prethodnom postupku, koji će ova komisija sprovesti, Senat će donijeti odluku.

"UCG nije reagovao po osnovu pritisaka "žute štampe" već se, kao i do sada, u svim postupcima za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta isključivo rukovodio zakonskim i statutarnim aktima i procedurama", kaže se u saopštenju.

Usvojena Strategija razvoja

Senat UCG usvojio je danas prvu sveobuhvatnu Strategiju razvoja te institucije, kojom će biti definisani prioritetni pravci razvoja Univerziteta do 2024. godine.

Kako su kazali iz UCG, Strategija je rezultat aktivnog učešća i stručnog doprinosa dekana fakulteta, direktora instituta, profesora, saradnika, studenata, alumnista, predstavnika naučne dijaspore, predstavnika privrednog i javnog sektora, uz intenzivne konsultacije sa renomiranim međunarodnim ekspertima.

Navodi se da su strateški pravci razvoja definisani u skladu sa dominantnom orijentacijom na pet prioritetnih oblasti nastavni proces, nauka i istraživanje, međunarodna saradnja, Univerzitet i okruženje, organizacija i resursi.

„Prateći svjetske trendove u visokom obrazovanju i tržišnu dinamiku, Univerzitet će kontinuirano osavremenjavati nastavne planove i programe kroz kreativnu i kvalitetnu interakciju studenata, saradnika i profesora“, kazali su iz UCG-a.

Oni su dodali da će Univerzitet ostati posvećen unaprjeđenju znanja i vještina univerzitetskog kadra u cilju jačanja edukativno-pedagoških kapaciteta, naučno-stručnog potencijala i projektne konkurentnosti međunarodne saradnje.

„Sa posebnom pažnjom ćemo razvijati znanja i vještine naših studenata, u cilju njihovog bržeg zapošljavanja i realizacije perspektivnih karijera“, istakli su iz UCG-a.

U saopštenju se navodi da je podjednako važan razvoj svih organizacionih jedinica i njihovo povezivanje, unaprijeđenje operativne efikasnosti, finansijska održivost, kao i udruživanje prostornih i kadrovskih kapaciteta.

„Važna je i efikasna iskorištenost naučne i stručne opreme, racionalizacija poslovanja, povećanje konkurentnosti, stimulisanje projektnih aplikacija i razvoj interdisciplinarnih područja“, rekli su iz UCG-a.

Oni su kazali da će u ostvarivanju strateške uloge u društvu osnažiti partnerski odnos sa privrednim subjektima i relevantnim javnim institucijama.

„Univerzitet će biti posvećen misiji i odgovornosti da stvara i širi znanje kroz obrazovanje, nauku i stvaralaštvo, da unapređuje međunarodnu saradnju, stvara uspješne i društveno odgovorne akademske građane i promoviše demokratski i održivi razvoj crnogorskog društva“ zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: