Luksuzni život kćerke ministra zdravlja: Iza maske, na visokoj nozi

Kćerka Kenana Hrapovića živi iznad zvanično prijavljenih prihoda porodice,, ministar ne daje objašnjenje
158785 pregleda 349 komentar(a)
Skupa tašna “Dolce & Gabbana”, koja košta 1.330 eura, Foto: Instagram/Screenshot
Skupa tašna “Dolce & Gabbana”, koja košta 1.330 eura, Foto: Instagram/Screenshot
Ažurirano: 26.03.2020. 17:55h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović dva dana nije odgovorio na dva pitanja “Vijesti” - da li porodica ili neko drugi finansira putovanja i skupocjenu garderobu njegove kćerke i da li je sugerisao kćerki da ugasi Instagram profil na kome se mogao vidjeti takav životni stil.

U pismu Sindikata doktora medicine premijeru Dušku Markoviću, koje je prije nekoliko dana uzburkalo javnost, navodi se da “pojedini ljekari nemaju čak ni hirurške maske, da ne govorim o maskama sa P2/P3 nivoom zaštite, djeca ministra Hrapovića se slikaju sa istima i koriste ih za zabavu” i kao ilustrativni primjer je prikazana upravo fotografija sa Instagram profila Selme Hrapović.

Profil nije bio dostupan, ubrzo nakon što je, odgovarajući Sindikatu doktora, premijer Marković poručio da razumije prigovor ljekara u vezi sa „neetičkim ponašanjem i nesolidarnosti onih koji su povezani sa funkcionerima izvršne vlasti“, ali je opet sinoć “aktiviran”.

"Ne samo da ga razumijem, već svako dobronamjerno ukazivanje u tom kontekstu smatram dobrodošlim. A to znači da neću tolerisati privilegije, niti pristup i lični odnos koji ne priliči situaciji i izazovu u kojem se nalazimo“.

Selma Hrapović
Sa profila Selme Hrapović(Foto: Instagram/screenshot)

Ministar Hrapović se nije bavio tim pitanjima, ne računa li se prethodno reagovanje kada je napao sve koji se bave njegovom djecom, ističući da ih redovno uhode na društvenim mrežama i optužio Sindikat za politikanstvo, ocjenjujući da je „bijedno i mizerno političke i bilo koje druge poene prikupljati na nečijoj djeci“.

Naveo je i da mu je supruga doktor stomatologije i da se podrazumijeva da, u svakoj situaciji, i u svom domu ima po nekoliko maski, rukavica i osnovnu medicinsku opremu:

"Dakle, moja djeca nijesu bila prioritet u nabavci maski u odnosu na bilo kojeg zdravstvenog radnika, niti će to ikad, dok sam ja na čelu ovog resora, biti moguće", piše u njegovom odgovoru, poručujući da se radi "o javnom linču, bez ikakvog povoda".

Lični blog – dizajnerski komadi, egzotične destinacije

Situacija sa maskama je skrenula pažnju i na ono što se može ocijeniti kao luksuzni život kćerke ministra, koji se ne poklapa sa zvanično dostupnim podacima iz imovinskog kartona Hrapovića, a ministar nije odgovorio na pitanja da li se putovanja i skupa roba finansiraju iz porodičnog budžeta ili na drugi način.

Društvene mreže su bile zatrpane detaljima sa "ličnom bloga" Selme Hrapović na Instagramu, gdje se moglo vidjeti da je za kratko vrijeme obišla više skupih i egzotičnih destinacija - Doha, Abu Dabi, Barselona, Majami, Njujork, Bangkok…

Domaći dizajneri koje su “Vijesti” kontaktirale su analizirali i modne izbore koji su zabilježeni na tim mjestima, a uglavnom se radi o luksuznim brendovima.

Selma Hrapović
Selma Hrapović(Foto: Instagram/Screenshot)

Selma Hrapović je, ukoliko se radi o originalnim komadima, obučena u vrlo skupe komade dizajnerske odjeće sa potpisom prestižnih modnih kuća - “Guči”, “Šanel”, “Dior”, “Versaće”, “Dolče i Gabana”...

Na jednoj od fotografija, koliko se može vidjeti, nosi „Dolce & Gabbana” torbu “Sicily Small 58 leather shoulder bag“, koja košta 1.330 eura, na drugoj šal brenda „Louis Vuitton“ iz kolekcije "Logomania Scarf“, čija je cijena oko 330 eura.

Guči torba koja košta 995 funti, odnosno oko 1075 eura
Guči torba koja košta 995 funti, odnosno oko 1075 eura(Foto: Screenshot)

Na jednoj od fotografija ima i "Gucci" torbu od oko 800 eura "Gucci Wallet on Chain Marmont Gg Blue-green Velvet Cross Body Bag".

Nije lako precizno vidjeti o kojem je modelu riječ, ali "Fendi" naočare koje se takođe mogu vidjeti na fotografijama, koštaju od 200 do 500 eura. A to je samo dio aksesoara koji je promovisan na njenom ličnom blogu.

Detaljnu analizu je objavila Prava Crna Gora u video klipu.

Luksuz od dvije plate?

Prema zvaničnim podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, Hrapovići godinama žive od svojih zarada.

Kenan Hrapović imovinu prijavljuje prvi put 2006, kao član Komisije za hartije od vrijednosti. Njegova supruga Maida je, prema podacima dostupnim na sajtu ASK, do 2013. bila zaposlena u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kada otvara stomatološku ordinaciju.

Kenan Hrapović je od 2010. na čelu Fonda za zdravstveno osiguranje do novembra 2016, kada dolazi na čelo Ministarstva zdravlja.

Kenan Hrapović
Kenan Hrapović(Foto: Luka Zeković)

Od kada je javni funkcioner prijavljivao je platu i dodatke iz Vladinih radnih tijela, dok je njegova supruga prijavljivala samo mjesečnu zaradu.

Prema podacima za 2019, Kenan Hrapović je zaradio nešto oko 24.000 eura, a njegova supruga 4.500. Njegova plata iznosila je oko 1.600 eura, a primao je i nadoknadu za rad u Savjetu za privatizaciju u iznosu od 380 eura. Njegova supruga Maida zarađivala je mjesečno nešto manje od 400 eura, a prijavila je i depozit od 5.000, ali i kredit od 30.000 eura koji plaća od 2012. u ratama od 560 eura.

Ministar je vlasnik dva stana (117 i 68 metara kvadratnih), manji od njih je, kako navodi, dobio na poklon. Vlasnik je i preko 2.800 kvadrata livada, za koje piše da ih je kupio, ali i dva izgrađena objekta od 67 i 50 kvadrata. Maida Hrapović posjeduje i vikendicu od 27 kvadrata. Na Maidu Hrapović se vodi i automobil “škoda kodiaq” iz 2018, a na ministra “opel vektra” iz 1992. godine.

Hrapović nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li porodica finansira ono što se ocjenjuje kao luksuzan životni stil njegove ćerke, s obzirom na ovakve podatke iz izvještaja o imovini i prihodima i činjenicu da žive u istom domaćinstvu.

Profit u dvije ordinacije za cijelu godinu 6.000 eura

Stomatološke ambulante “Zub” i “Dent-ES” su, prema finansijskim izvještajima objavljenim na sajtu Poreske uprave, zajedno imale čistu dobit od oko 6.000 eura u 2019.

Stomatološka ambulanta “Zub” imala je prošle godine poslovni prihod od 29.586 eura, 6.500 više nego 2018.

Prijavljeni poslovni rashodi iznosili su 26.203 eura, od čega se na troškove zarada i naknada odnosi 18.578 eura. Ordinacija je u prošloj godini prijavila tri zaposlena.

Neto dobit je na kraju 2019. godine iznosila 3.127 eura, a neraspoređena dobit ukupno iznosi 9.148 eura.

Stomatološka ambulanta “Dent-ES” imala je prošle godine poslovni prihod od 57.095 eura, 3.900 eura više nego 2018.

Poslovni rashodi iznosili su 55.127 eura, od čega se na troškove zarada i naknada odnosi 23 hiljade eura. Ordinacija je u prošloj godini prijavila osam zaposlenih.

Neto dobit je na kraju 2019. godine iznosila 3.240 eura (rast za tri hiljade u odnosu na 2018), a neraspoređena dobit ukupno iznosi 17.037 eura.

Bonus video: