Metaljka konačno dobila dozvolu

Još prije tri godine iz Direkcije za saobraćaj najavljivali su njegovu rekonstrukciju, ali do danas ništa nije urađeno
3360 pregleda 1 komentar(a)
Rizik za putnike: Put Pljevlja - Čajniče, Foto: Goran Malidžan
Rizik za putnike: Put Pljevlja - Čajniče, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je građevinsku dozvolu Upravi za saobraćaj, čime su se stekli uslovi da počne dugo najavljivana rekonstrukcija dionice regionalnog puta Pljevlja - Metaljka.

Taj međunarodni put prema Bosni i Hercegovini važio je za najgori put u državi, na koji se, uprkos frekventnosti, kretalo uz rizik.

Uprava za saobraćaj 7. maja potpisala je ugovor sa preduzećem “Crnagoraput” o rekonstrukciji dionice puta Pljevlja - Krće u dužini od oko 19 kilometara, a vrijednost radova je oko 12,1 milion eura.

Savjetnik u Upravi za saobraćaj Miodrag Bakrač nedavno je “Vijestima” kazao da očekuje da će radovi na rekonstrukciji puta od Pljevalja do mjesta Baljenovac početi do kraja mjeseca.

Put prema Čajniču je jedan od najgorih u državi i odavno ga je trebalo rekonstruisati, zbog velikog broja krivina rupa i ulegnuća na asfaltu. Ovim putem svakodnevno prolazi veliki broj vozila i putnika koji putuju u neki od gradova u BiH, a među njima je i veliki broj studenata koji se školuju u Sarajevu ili drugim gradovima u BiH.

Još prije tri godine iz Direkcije za saobraćaj najavljivali su njegovu rekonstrukciju, ali do danas ništa nije urađeno.

Posebno rizične tačke su na dionicama puta na prilazu mjestu Baljenovac, dijelu puta preko planine Kovač, kao i lokacije Karovića poljana i Metaljka.

Bakrač je kazao da će nakon završetka rekonstrukcije sadašnja dionica puta do Krća biti kraća za oko 2,4 kilometra jer će doći do promjene trase puta na mjestima sa puno krivina.

Projekat podrazumijeva proširenje puta na dvije trake ukupne širine 6,6 metara i računskom brzinom od 50 kilometara na čas.

Rekonstrukcija ove dionice puta prema ugovoru trajaće godinu i po.

Bakrač je kazao da je u toku izrada tehničke dokumentacije za drugu fazu radova od Krća do graničnog prelaza Metaljka u dužini od oko 18 kilometara, koja bi se radila nakon okončanja radova na prvoj dionici puta.

Bonus video: