Mugoša: Nove mjere uvedene jer pojedini građani nisu poštovali prethodne preporuke

Mugoša je zamolio građane da na adekvatan način prihvate nove mjere
42023 pregleda 94 komentar(a)
Boban Mugoša, Foto: Printscreen
Boban Mugoša, Foto: Printscreen
Ažurirano: 31.03.2020. 10:58h

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša je istakao da su nove mjere uvedene, jer pojedini građani nisu poštovali prethodne preporuke.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je sinoć nove privremene mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje će se primjenjivati narednih 15 dana.

Mugoša je na konferenciji za medije IJZ kazao da je pred nama najvažniji period i da je ograničenje kretanja neophodno.

"Ograničeno kreteanje je jedina mjera koja je ostala. To je mjera koju smo morali da uvedemo, jer ova mjera je donešena kao jedna od krucijalnih mjera koja moraju da pomognu i koje trebaju da budu dio svih onih napora i onih mjera koje su donešene, kako bi ih zaokružili", istakao je Mugoša.

Mugoša je kazao da su u Crnoj Gori narednih 15 dana krucijalni da bi bili sačuvano zdravlje i životi građana.

On je kazao da je mjera ograničenog kretanja, koja je donijeta sinoć, krucijalna.

"Jedina mjera koja nam je preostala je ograničeno kretanje, a koja je morala da bude uvedena. Dosadašnje mjere u velikom procentu su se poštovale. Naš zdravstveni sistem nije toliko opterećen i uspijevamo da kontrolišemo epidemiju", naveo je Mugoša.

On je rekao da su se, imajući u vidu da pojedini građani ne poštuju dovoljno naredbe, morale biti donešene i ovako stroge mjere da bi očuvali zdravlje i spasili živote.

Mugoša je zamolio građane da na adekvatan način prihvate ove mjere.

"Proći će i ovih 15 dana i ova epidemija, ali sada nemamo vremena, niti nam se dozvoljava da možemo da prihvatimo vid ponašanja koji može da ugrozi zdravlje stanovništa", poručio je Mugoša.

On je kazao da se najveći pik epidemije očekuje, nakon 14 dana od prvih registrovanih slučajeva.

"To je mjera koju smo morali donijeti posebno. Dosadašnje mjere su dale svoje efekte. Stroge mjere su da bi očuvali zdravlje. Sve mjere su donijete da bi se očuvalo zdravlje. Molim da ih poštujete, Mi imamo ciljeve. Svjesni smo da ovakve emjere imaju i drugo lice", rekao je Mugoša.

Članica Nacionalnog koordinacionog tijela Vesna Miranović je istakla da su mjere donesene u skladu sa zakonom, a da su u subotu mnogi svoju djecu pustili da se igraju u grupama, ne poštujući socijalni distancu.

Vesna Miranović
Miranović(Foto: Printscreen)

Ona je istakla da ima i dalje roditelja, koji slave rođendane i da to mora da se promijeni.

"Zdrav sistem ima svoje zakone koje postuje. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nam diktira u članu 55 kako trebamo da postupamo u slučaju ulaza zarazne bolesti u državu, a kako trebamo da spriječimo da ta zarazna bolest ne ide u drugu državu. U tom članu se jasno kaže da Ministarstvo zdravlja na inicijativu Instituta za javno zdravlje ima pravo, definisanom stavom 3, da zabrani ili ograniči kretanje stanovnika u onom području u kome postoji epidemioloski rizik odnosno epidemija", rekla je Miranović.

Miranović je podsjetila da je Ministarstvo zdravlja, 26. marta doniejlo naredbu o proglašenju epidemije a da su za Tuzi donijeli još rigoroznije mjere koje se uglavnom poštuju.

"Moram ovom prilikom da izrazim zahvalnost gradskoj opštini Tuzi na dosljednoj primjerni svih preporuka koje smo dali, koje se nadamo i čvrsto smo uvjereni da će dati efekte na duge staze. Tuzi danas štite čitavu Crnu Goru", rekla je Miranović.

Ona je kazala da je držanje pod kontrolom situacije u sljedeće dvije do tri nedjelje je jako važno.

"Ako budemo pokazali odgovoran odnos prema ovoj situaciji mi imamo šanse. Ako nas u sljedeće dvije nedjelje uvijek budete pitali koliko imamo respiratora nismo na pravom putu Poštovanje mjere je jedino što nas može spasiti, da ne dovedemo zdravstveni sistem do pucanja", kazala je Miranović.

Mugoša je istakao da "nismo kasnili sa mjerama i da smo ih preduzeli na vrijeme".

On je kazao da imamo dovoljno testova, ali nije saopštio koliki je taj broj, odgovarajući na pitanje "Vijesti".

"Po broju testova smo u gornjem dijelu u Evropi u odnosu na broj stanovnika", poručio je Mugoša.

Mugoša je kazao da su obezbjedili zaštitnu opremu za zdravstvene radnike, a da je nestašica svuda u svijetu.

Istakao je da maske nijesu neophodne, odnosno da je najvažnija distanca, da se građani što manje kreću.

Komentarišući to što su zdravstveni radnici u izolaciji, Mugoša je kazao da to ne znači da smo zakasnili sa mjerama.

""To što su zdravstveni radnici u izolaciji ima veze sa njihovim ponašanjem. Oni su najizloženiji infekciji. Moramo spriječiti infekciju među svima, posebno među zdravstvenim radnicima. Ovaj broj zdravstvenih radnika je rezultat ne infekcije na radnom mjestu i nedostatku opreme, već kontakata i kući", tvrdi Mugoša.

On je istakao da preduzimaju sve mjere kako bi izbjegli pik i opterećenje zdravstvenog sistema.

"Cilj na je da ne napunimo 600 postelja, jer ih toliko imamo, za sada uspijevamo u tome", poručio je direktor IJZ.

U posljednje vrijeme, kako je kazao Mugoša, inficirane osobe imaju mnogo manje kontakata nego u početku.

"U početku je jedna osoba inficirala preko 20, 30 osoba. Sada jedna osoba inficira u prosjeku pet".

Mugoša je dodao da je jedini način zaštite socijalna distanca, pranje ruku i poštovanje ostalih mjera, jer kako je kazao vakcinu nemamo.

"Koronavirus je deset puta infektivniji od virusa gripa", rekao je on.

Miranović je istakla da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, a da su mjere donesene proistekle iz Zakona o sprečavanju širenja zarazne bolesti.

Mugoša je dalje kazao da se u Crnoj Gori može uraditi preko 200 testova dnevno.

"To je ogroman broj za Crnu Goru. Ali, to nije najvažnije ponavljam", rekao je direktor IJZ.

Mugoša je kazao da su do sada u Crnoj Gori testirane 824 osobe, a da imamo 20 uvezenih slučajeva, 79 iz kontakata, a ostali se ispituju.

"Počelo je sve sa uvozom, ali uspostavljena je lokalna transmisija, uvoz ulazi u drugu fazu, prioritet nam je lokalna transmisija. Nismo bez razloga produžili izolaciju sa 14 na 28 dana, nadajući se da ćemo time makar ove ljude, koji su došli sa strane da stavimo pod takvu kontrolu da otkrijemo svaku infekciju. Kada prođe 28 dana možemo da kažemo da nema nikakve opasnosti, ne nosite virus", rekao je Mugoša.

"Imamo dovoljno testova za testiranje. Svakih nekoliko dana nam novi pristižu, nemamo problema sa tim, više je u pitanju dinamika našeg rada. Svi znaju da osoblje IJZ radi od 15 do 20 sati dnevno, to je veliki napor", kazao je Mugoša.

Mugoša je istakao da je virus veoma varljiv, da se može javiti i zadnjih dana inkubacije i da su zbog toga produžili još 14 dana period izolacije.

Miranović je kazala da jedna osoba u karantinu ima povišenu temperaturu, ali da će morati da urade ponovo testiranje, da bi utvrdili tačno stanje.

Miranović je istakla da se u karantinima nalaze 1.144 osobe, koje su se vratile iz inostranstva.

"Danas prvi od njih napuštaju karantin i idu u samoizolaciju", navela je Miranović.

Mugoša je savjetovao i da kada neko osjeti prve simptome, odmah se javi nadležnima.

Kako je pojasnio ima raznih simptoma, koji ukazuju na Covid-19, a u malom broju slučajeva su se javljale i stomačne tegobe.

Bonus video: