Nastavljeno preuzimanje RTCG: Šundić pokrenuo proceduru za razrješenje Mićunovića

"Neposredan i konkretan spoljni uticaj Ugovorom se ostvaruje prethodno sugerisanim i pisano odobrenim temama, izborom gostiju, kontrolom konačnih priloga prije njihovog emitovanja"
192 pregleda 23 komentar(a)
Božidar Šundić, Foto: Zoran Đurić
Božidar Šundić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.06.2018. 12:09h

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog servisa, Božidar Šundić, pokrenuo je proceduru za razrješenje direktora Televizije Crne Gore, Vladana Mićunovića.

Kako prenosi Portal RTCG, u Namjeri o razrješenju navedena su tri razloga koja se odnose na ugovor o poslovnoj saradnji Javnog servisa sa Centrom za građansko obrazovanje (CGO), neusvajanje Programsko-produkcionog plana (PPP) TVCG za ovu godinu, kao i na propuste prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori.

U obrazloženju koje se odnosi na sporni ugovor sa CGO, navodi se da je koncipiran suprotno Zakonu o nacionalnom javnom emiteru RTCG-u i kao takav, kako se ističe, "u dijelu prava i obaveza dovodi u pitanje nezavisnost RTCG - programsku i nezavisnost novinara".

"Neposredan i konkretan spoljni uticaj Ugovorom se ostvaruje prethodno sugerisanim i pisano odobrenim temama, izborom gostiju, kontrolom konačnih priloga prije njihovog emitovanja", navodi se u obrazloženju. Ocjenjuje se da su tako dovedeni u pitanje elementi osnove profesionalnog i objektivnog novinarstva, uredničke nezavisnosti, kao i principi institucionalne autonomije RTCG.

U Namjeri o razrješenju se pojašnjava da je Mićunović, neusvajanjem Programsko-produkcionog plana, kao direktor TVCG, svojim "nesavjesnim i nepravilnim radom" pričinio veću štetu RTCG. Navodi se da je Mićunović, na sjednici Savjeta RTCG, održanoj 27. decembra, kazao da preuzima odgovornost za netačnu interpretaciju podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori.

Mićunović je za direktora TVCG izabran u junu prošle godine. Savjeta RTCG je na posljednjoj sjednici smijenio Andrijanu Kadiju sa pozicije generalne direktorice Javnog servisa, i imenovao Šundića za vršioca dužnosti.

Bonus video: