Od izbijanja pandemije doputovalo 9.562 crnogorskih državljana, iz zemlje izašlo 16.036 stranih

Preko Aerodroma Crne Gore je, kako se navodi u dokumentu realizovano ukupno 65 dolazaka aviona sa 1.780 putnika, a sa 66 aviona otputovalo je 2.865 putnika
5878 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa aerodroma u Podgorici, Foto: Ambasada SAD u Podgorici
Detalj sa aerodroma u Podgorici, Foto: Ambasada SAD u Podgorici
Ažurirano: 20.04.2020. 22:10h

U Crnu Goru od 17. marta doputovalo je 9.562 crnogorska državljana.

Taj podatak objavljen je u u dokumentu koji je Vlada uputila Skupštini pod nazivom "Odgovor na pandemiju COVID-19".

Iz Crne Gore od 17. marta otputovalo je 16.036 stranih državljana, od toga 2.865 preko Aerodroma Podgorica.

"Odobreni su prelasci državne granice i tranzit kroz teritoriju Crne Gore: - za 475 lica – stranih državljana, od toga pod policijskom pratnjom za 412 lica, u 24 slučaja, - bez policijske pratnje 63 lica, u tranzitu, u 12 slučajeva", pojašnjeno je u dokumentu.

Preko Aerodroma Crne Gore je, kako se navodi u dokumentu realizovano ukupno 65 dolazaka aviona sa 1.780 putnika, a sa 66 aviona otputovalo je 2.865 putnika.

"Montenegro airlines je organizovao 21 let: Budimpešta, Rim, Madrid, Cirih, Berlin, Brisel, Ljubljana, Pariz, Stokholm i Luksemburg, dva puta za London i po tri puta za Beograd, Frankfurt i Beč. Prioritet prilikom povratka naših državljana iz inostranstva bila su lica iz socijalno ranjivih kategorija društva (pacijenti koji su bili na liječenju, stariji, lica koja su ostala bez posla i dozvole boravka u inostranstvu), studenti, lica u tranzitu, turisti. Gotovo na svakom letu je bilo stranih državljana koji su iskoristili besplatan let Montenegro airlinesa da se vrate u svoje zemlje", navodi se u dokumentu.

Pojašnjavaju da su tu mogućnost besplatnog let Montenegro airlinesa iskoristili državljani Italije, Njemačke, Rusije, Švajcarske, Austrije, Srbije, Belgije, Slovenije, SAD, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Luksemburga....

"Crnogorski prevoznici su stavili Operativnom štabu na raspolaganje 75 vozila i vozača za transport putnika do karantina. Za potrebe prevoza putnika drumskim putem korišćeno je ukupno 216 vozila za međugradske i međunarodne relacije. Biološku dezinfekciju i dekontaminaciju sredstava sprovodila je Vojska Crne Gore", piše u dokumentu.

Bonus video: