Opština Berane organizuje akciju čišćenja izletišta kod Spomen parka na Jasikovcu

Akcija je trebala biti održana danas, ali je zbog loših vremenskih uslova odgođena za petak
482 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Tufik Softić
Ilustracija, Foto: Tufik Softić

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Opština Berane organizuje akciju čišćenja izletišta kod Spomen parka na Jasikovcu i uređenja jednog od urbanih područja u samom centru gradu, u nastavku ulice VIII Crnogorske brigade.

Akcija je trebala biti održana danas, ali je zbog loših vremenskih uslova odgođena za petak.

Ove godine, dvadeset crnogorskih opština pridružilo se obilježavanju ovog datuma, a među njima je i Opština Berane.

“Ovih dana bili smo u kontaktu sa Zajednicom opština Crne Gore i sa njima dogovorili zajedničke aktivnosti. Kontaktirali smo osnovne i srednje škole, kao i NVO sektor kako bi zajedno sproveli akciju čišćenja i uređenja”, kazao je sekretar opštinskog Sekretarijata za komunalno – stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine Miloš Kastratović.

On je istakao da na ovaj način žele da daju doprinos i skrenu pažnju svim građanima i građankama Berana na značaj očuvanja životne sredine u kojoj žive i tako utiču na sve da se odgovorno odnose prema njoj.

“Partneri u ovoj akciji su Opština Berane, DOO “Komunalno” Berane, DOO Agencija za izgradnju i razvoj Berana, gradske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Radomir Mitrović”, “Vukašin Radunović”, kao i NVO “Sjeverna Zemlja” a očekujemo da će nam se pridružiti i ostale organizacije i instutucije”, dodao je Kastratović.

Kastratović je najavio da će paralelno sa ovim akcijama, u dvorištima srednjih škola – Gimnazija “Panto Mališić”, SMŠ Dr “Branko Zogović”, SSŠ “Berane” i SSŠ “Vukadin Vukadinović” biti organizovane mini akcije i časovi na otvorenom posvećeni ekološkim temama.

“Pozivam građane Berana da čuvaju okolinu, da svojim postupcima budu pozitivan primjer svojoj djeci i nauče ih pravim vrijednostima i da zajedno radimo na uređenju našeg grada”, poručio je Kastratović.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine organizuje Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se u cijelom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Bonus video: