Ponovo ostrvo: Građani oslobodili Školjić

Nakon gotovo dvije decenije od kada je samovoljno Nenad Đorđević devastirao prirodni ambijent, MZ Stari grad sprovela akciju i vratila prirodni prolaz između dva ostrva
19486 pregleda 9 komentar(a)
Oslobođen prirodni prolaz, Foto: Vuk Lajović
Oslobođen prirodni prolaz, Foto: Vuk Lajović

Ostrvce Školjić, nakon gotovo dvije decenije od kada ga je samovoljno, mimo odobrenja nadležnih državnih službi, bacanjem u more na stotine kubika kamena i betonskih blokova, spojio sa ostrvom Sveti Nikola beogradski biznismen Nenad Đorđević, ponovo je „oslobođeno“.

Članovi Mjesne zajednice Stari grad su nekadašnji prirodni prolaz između ova dva ostrva su prokopali i time omogućili nekadašnji prirodni prolaz morskim strujama.

Time je, kako je kazao član Savjeta MZ „ Stari grad“ Stefan Božović, ispravljena ogromna šteta koja je napravljena podmorju i cijelom akvatorijumu budvanskog zaliva, jer je spajanjem dva ostrva potpuno poremećem biodiverzitet.

Božović je naveo da su imali veliku pomoć sadašnjeg zakupca plaže na ostrvu, podgoričke firme „Yachteagle“ i njihovog izvršnog direktora Vukote Odovića, koji su spremni da nakon sezone građevinskom operativom potpuno oslobode prirodni prolaz, jer je ostalo dosta betonskih blokova i velikog kamenja koje je sada nemoguće izvaditi.

Đorđević, nekadašnji visoki funkceioner JUL-a, kupio je prije 20 godina od staromještanskih porodica tri hekatara na južnom kraju ostrva, nakon čega je započeo obimne građevinske radove. Osim što je mimo dozvole izgradio nekoliko kamenih objekata na ostrvu, koje je inspekcija u velikoj akciji 2002. digla u vazduh i stopirala izgradnju, on je nasuo gotovo 400 metara plaže, a tada i spojio Školjić, čime je uništio jednu od turističlkih i prirodnih atrakcija.

Novoimenovani savjet MZ pokrenuo je sada akciju, kako bi se donekle ublažile posljedice koje su nanijete tom devastacijom prirodnog ambijenta.

„Nas nekoliko ribara smo otišli i pitali zakupce na ostrvu da li mogu da nam izađu u susret i otvore priropdni prolaz između Školjića. Oni su nam izašli u susret i svojim bagerom iskopali donekle prolaz, koliko su mogli.

Sada se tu plivajući može proći, ali je još nemoguće barkama. Dogovorili smo se da u septembru kompletno očistimo u vratimo u pređašnje stanje. Oni nemaju ništa protiv da se raskopa prolaz i odmah su podržali našu akciju. Svako ljeto su imali čak probleme, jer su se turisti peli na Školjić i padali i nerijetko je bilo povrijeđenih“, istakao je Božović.

Otvaranje tog prolaza, nije, kako je kazao, samo bitno da bi to ponovo bila turistička atrakcija, već zbog strujanja mora.

„Mnogo važnije je to da omogućimo morsko strujanje. Tunja, odnosno plićak koji povezuje Slovensku plažu i Školj, je poremetila od kada je zatrpana ovaj prirodni prolaz. Znate kako, čim „pipneš u prirodu“, staviš nešto gdje mu nije mjesto,to se reflektuje na neko drugo mjesto, umjesto da pijesak prihranjuje plažu, on se sada odlaže na drugo mjesto“, kazao je Božović.

Murava - pluća podmorja izumiru

Božović je kazao da je jedna od posljedica zatvaranja prirodnog prolaza i to što se sa cijelog pojasa budvanskog zaliva gubi morska trava Posidonia oceanica, takozvana murava.

„Murava, kako je mi zovemo, je indikator kvaliteta morske vode i predstavlja stanište brojnim drugim vrstama. Njoj je potrebna čista voda, strujanje. Nažalost, na dosta mjesta se izgubila. Poznato je da je Posidonia pluća podmorja. Murava je zaštićena brojnim svjetskim, evropskim i državnim zakonima kao prioritetno stanište Mediterana. Nažalost, gotovo isključivo kao posljedica ljudskog djelovanja, murava izumire širom Mediterana“, kazao je Božović.

Bonus video: