Savjet RTCG: Uredništvo napravilo štetu, i po ko zna koji put okrenulo javnost protiv sebe

"I da bude još gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greške, čak i na štetu sopstvenog dostojanstva"
18165 pregleda 29 komentar(a)
Detalj sa snimka jedne od nadzornih kamera, Foto: Screenshot, Screenshot
Detalj sa snimka jedne od nadzornih kamera, Foto: Screenshot, Screenshot
Ažurirano: 09.12.2019. 13:37h

Savjet Radio i Televizije Crne Gore najoštrije osuđuje neprofesionalan postupak RTCG da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incident u Tržnom centru Delta, a koji se odnosi na napad na novinara lista Dan. Smatramo i da je važno da u ovakvim situacijama kreiramo i saopštavamo zajednički stav. Istog dana kada su drugi mediji objavili vijest a RTCG nije, predsjednik Savjeta zvanično je zatražio izjašnjenje menadžmenta, saopšteno je iz Savjeta RTCG.

Službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Mladen Mijatović priznao je da je imao fizički kontakt sa novinarom "Dana" Vladimirom Otaševićem. Incident se dogodio u TC "Delta" kada je Otašević pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića.

"Radi pune istine i u interesu javnosti, Savjet saopštava da su od samog saznanja o incidentu, apsolutno svi članovi Savjeta, u međusobnoj elektronskoj prepisci, izrazili ogorčenje zbog toga što RTCG nije na vrijeme objavio pomenutu informaciju. Savjet zaista ne razumije zašto uredništvo RTCG nije to učinilo. Nedopustivim kašnjenjem u emitovanju informacije, štoviše, napravili su štetu i po ko zna koji put protiv sebe okrenuli inače senzibilnu javnost na uređivačku politiku javnog medijskog servisa".

U saopštenju se navodi da je takav postupak RTCG nanio štetu i Savjetu "koji od samog konstituisanja insistira na profesionalizmu".

"Ovim povodom Savjet podsjeća da je još prije tri mjeseca usvojio Principe razvoja RTCG koji sadrže i nekoliko principa i stavova o uređivačkoj politici, sa direktnim zahtjevom uredništvu da RTCG da ne može i ne smije zaobilaziti bilo kakve informacije od javnog interesa. Izričito smo tražili da RTCG mora biti prva u objavljivanju svih informacija od interesa za javnost i da je nedopustiva bilo koja vrsta opstrukcije u tom smislu. Stoga, i nema potrebe da se Savjet uvijek posebno izjašnjava u ovakvim i sličnim situacijama. Savjet nema šta da doda svom ranije usvojenom stavu ni u vezi sa najnovijim incidentom. Stav Savjeta je da je neprihvatljivo bilo kakvo parcijalno političko dizajniranje informacija koje objavljuje RTCG".

Iz Savjeta ističu da se uredništva RTCG oglušila o pravila profesionalizma i stavove Savjeta.

"I da bude još gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greške, čak i na štetu sopstvenog dostojanstva. Da li se i u ovom slučaju čekalo na provjeru vjerodostojnosti? Ako da, da li je provjera bila uspješna? Ako ne, zašto niste konzistentni? Smatramo i da ovo nedolično i neadekvatno ponašanje mora prestati. Savjet je od početka pružio ruku pune, otvorene, saradnje menadžmentu RTCG. Ali to podrazumijeva i posebnu odgovornost i senzibilitet menadžmenta i uredništva. U tom smislu, Savjet će zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste".

Članovi Savjeta smatraju da imaju obavezu da kritikuju sve propuste ali i da imaju obavezu da zaštite RTCG i zaposlene "od zlonamjernih komentara".

"Podsjećamo da smo u potpunosti otvoreni za sve opravdane kritike koje su dobrodošle i koje ćemo koristiti za unaprijeđenje RTCG. Istovremeno, podsjećamo i da u RTCG ima mnogo profesionalaca i časnih pojedinaca koje, takođe, moramo štititi. Smatramo i da oni koji naprave nenamjerne profesionalne propuste nisu nečasni posebno je ne prihvatamo generalizacije. Naprotiv, podržavamo individualizaciju uspjeha i odgovornosti", navodi se u saopštenju Savjeta RTCG.

Bonus video: