TVCG na Dan pobjede emitovala spot pjevača poznatog po ustaškom pozdravu

Tompsonovi koncerti tokom godina su zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, u kojima se opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva
30730 pregleda 133 komentar(a)
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Zgrada RTCG-a, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2020. 21:52h

Danas je, na Dan pobjede nad fašizmom, u jutarnjem programu Televizije Crne Gore emitovan spot kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji je poznat po korišćenju ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na svojim koncertima i u jednom od najvećih hitova.

Tompsonovi koncerti tokom godina su zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, između ostalih, u Holandiji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, u kojima se opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva.

Kolegijum TVCG je saopštio da je greškom emitovana numera Tompsona, te da tekst pjesme nije problematičan.

DF: Provociranje Srba i pravoslavaca

Povodom emitovanja spota su se oglasili iz Demokratskog fronta, poručivši da kompletno uredništvo TVCG treba pod hitno da podnese ostavku, nakon što je jutros na prvom programu puštena muzička numera, kako su kazali, "poznatog ustaškog prvaka Marka Perkovića Tompsona."

"Radi se o ciljanoj provokaciji usmjerenoj ka srpskom narodu u Crnoj Gori, SPC i svima koji poštuju vrijednosti tradicionalne Crne Gore", ocijenili su u DF-u.

Vjeruju, ipak, da od ostavke neće biti ništa, tvrdeći da su "antisrpsvo i antipravoslavlje" postali simboli "takozvanog javnog servisa".

"Ovakvi ispadi, sa nacističkom pozadinom, učestali su od strane režima i njegovih struktura i samo se potvrđuje ono na šta je upozoravao i naš veliki patrijarh Irinej - da današnja Crna Gora podsjeća na NDH. Takođe, nemamo uopšte bilo kakvo povjerenje u Savjet RTCG, koji je napunjen ljudima iz vladajućih stranaka i kao takav zadužen da podstiče antisrpsku kampanju na ovom partijskom mediju. Na nama je da zapamtimo sve one koji su za račun Mila Đukanovića godinama širili mržnju prema srpskom narodu, SPC, tradicionalnoj Crnoj Gori, kako bi u vremenu koje je pred nama takvi odgovarali, zajedno sa šefom režima, za sve što je urađeno ovom narodu", zaključuju u DF-u.

URA: Dan pobjede nad fašizmom, RTCG počeo promovisanjem fašiste

"I da je bilo kojeg dana državna Radio televizija Crne Gore (RTCG), koju plaćaju svi građani i građanke, u sklopu svog programa ciljano emitovala spotove Marka Perkovića Thompsona – pjevača koji godinama otvoreno promoviše i podržava ustašku kolaboracionističku tvorevinu NDH, to bi bio skandal neviđenih razmjera i zastiđe za javni servis Crne Gore. A činjenica da je spot Thompsona emitovan baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom, na javnom servisu države koja je prva u Evropi podigla masovni antifašistički ustanak, je čin gnusnog izrugivanja sa crnogorskom antifašističkom istorijom i svim žrtvama koje je Crna Gora položila na oltar borbe protiv onih koje Thompson godinama javno kuje u zvijezde", navodi se u reagovanju Građanskog pokreta URA.

“Ukoliko je lik i djelo Thompsona prihvatljiv za uredništvo RTCG-a, onda se plašimo i pomisli – ko se sve nalazi na tom spisku “prihvatljivih fašista“ koje zaslužuju promociju RTCG-a i koje anticivilizacijske vrijednosti oblikuju uređivačku politiku našeg javnog servisa. Najmanje što bi iole profesionalan menadžment mogao da učini – jeste izvinjenje građanima/kama i ostavka, ali imajući u vidu da je taj isti menadžment rukopoložen od strane šefova iz Demokratske partije socijalista (DPS) i za svrhe pothranjivanja njihovog šovinizma, od njih ne očekujemo ništa dobro“, dodaju iz pokreta URA.

URA je ukazala da niko, pa ni "partijski menadžment RTCG-a", ne smije gaziti po antifašističkoj tradiciji Crne Gore i svim žrtvama koje je Crna Gora nesebično dala za slobodu, te da se “Thompson i likovi poput Thompsona ne smiju emitovati o trošku svih građana/ki“.

“Ukoliko menadžment RTCG-a ipak zahtijeva poligon za koketiranje sa fašističkim ideologijama koje su ubile milione ljudi i nanijele mnogo zla svim zemljama regiona, neka osnuju sopstvenu alt-right televizijsku stanicu svojim novcem, pa apliciraju za potrebne dozvole. Jer takav istorijski revizionizam ne mogu i ne smiju sprovoditi na nacionalnom javnom servisu, posebno ne od našeg novca i posebno ne na Dan pobjede nad svim Thompsonovim uzorima i neskrivenim idolima“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

SNP: Rukovodstvo i uredništvo RTCG dotaklo profesionalno najniži nivo

Nažalost, danas je rukovodstvo i uredništvo RTCG dotaklo profesionalno najniži nivo do sada, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Ova kuća je svojim građanima Dan pobjede nad fašizmom "čestitala" puštanjem numere pjevača iz susjedne Hrvatske, poznatog po neoustaštvu i korišćenju ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na svojim koncertima i u pjesmama. Da je bilo koji drugi dan izabran da ovo bude urađeno, to bi bilo skandalozno, a kamoli danas kada se sjećamo žrtve naših đedova i očeva palih za slobodu koju zahvaljujući njima uživamo. Iako je uprava RTCG saopštila da se radi o grešci, to opravdanje ne možemo prihvatiti jer je današnji incident u potpunom skladu sa njihovim višegodišnjim sramnim postupanjem, koje je sračunato da omalovažava, ponižava i nipodaštava narod Crne Gore", istakli su iz SNP.

Iz te partije su dodali da takozvani javni servis plaćaju svi građani Crne Gore da se ne može dozvoliti da ovakva provokacija prođe nekažnjeno.

"Da li je primjereno da za 12 miliona eura koje prihoduje iz budžeta RTCG servira građanima ovakvu uvredu? Najmanje što menadžment RTCG može da učini jeste da podnese ostavke, a ne da se krije iza navodne greške, pri tome ističući da u pomenutoj pjesmi nema nikakvih spornih elemenata. Ipak, u svemu ovome ima i nečeg dobrog, a to je što se konačno vidi kakvi kadrovi rade u tzv. Javnim servisu, i šta sve od njih možemo očekivati ubuduće. Narod to prepoznaje i znaće da dâ adekvatan odgovor", kazali su iz SNP.

Radnička partija: Da li je toj proustaškoj i profašističkoj personi mjesto na Radio-televiziji Crne Gore, sami procijenite

Za dobro jutro na Dan pobjede, građani Crne Gore od Javnog servisa dobiše Tompsona, saopšteno je iz Radničke partije.

"Da li je toj proustaškoj i profašističkoj personi mjesto na Radio-televiziji Crne Gore, sami procijenite", navodi se u saopštenju Radničke partije.

Oni se pitaju i da li se to neko ruga građanima Crne Gore, njihovom dostojanstvu i razumu.

"Javi servis bi trebao da je servis svih građana Crne Gore, koji ga finansiraju. Taman kad smo mislili da su brukanja dostigla vrhunac, priređen nam je zaplet kom se niko normalan nije mogao nadati. Vjerujemo da u Crnoj Gori ima dovoljno umjetnika koji su zaslužili ta tri minuta od Javnog servisa. Ovakve provokacije nijesu nešto što nam je potrebno, ako želimo da imamo zdravo društvo. Pozivamo ovim putem da se preispita čija je ovo odgovornost i da se Javni servis obrati građanima ovim povodom", kazali su iz Radničke partije.

Bonus video: