U Domu zdravlja u Danilovgradu spasili 42 žene oboljele od raka dojke

Povodom 8.marta 20-tak pacijentkinja govorilo o svojim iskustvima i rezultatima redovnih preventivnih pregleda.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 10:51h

Rak dojke i grlića materice prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjeniji i najsmrtonosniji među ženama u svijetu.

Mada u Crnoj Gori nema zvaničnih podataka o broju oboljelih od karcinoma, pomoćnica ministra zdravlja dr Jadranka Lakićević, kazala je da od različitih vrsta tog oboljenja godišnje umre između 920 i 970 ljudi, te da je kod muškaraca najzastupljeniji karcinom pluća, a kod žena upravo dojke.

U danilovgradskom Domu zdravlja je povodom 8.marta 20-tak pacijentkinja govorilo o svojim iskustvima i rezultatima redovnih preventivnih pregleda koje ova ustanova organizuje u okviru tri pilot projekta za rano otkrivanje raka dojke, grilića materice i debelog crijeva.

“Rezultati sprovedenog pilot projekta u danilovgradskom Domu zdravlja predstavljaju osnov za koncipiranje Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma dojke u Crnoj Gori, koji je usvojen u junu 2010. godine”, kazala je Lakićević.

U Evropi se godišnje registruje preko 430.000 slučajeva raka kod žena, a prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore iz 2008. godine, 17 žena je umrlo od raka grlića materice, 13 od raka jajnika a čak 76 od raka dojke.

Važno je obaviti preventivni pregled

Projekti danilovgradskog Doma zdravlja za prevenciju i rano otkrivanje najzastupljenijih vrsta kancera koji napadaju žene, pokrili su oko 80 odsto žena u tom gradu, a

kod 42 pacijentkinje je na vrijeme otkriven kancer.

“Nakon što sam osjetila promjene na dojci, vjerujući da su one bezazlene, odlučila sam da obavim preventivni pregled na kom mi je nažalost otkriven tumor. Mjesec dana nakon toga sam operisana i sada sam na hemoterapiji”, ispričala je svoje iskustvo “Vijestima” 48-godišnja Danilovgrađanka.

“Kada je ona uspjela da pobijedi tumor operisan u podmakloj fazi, vjeruje da to može svaka žena koja bolest otkrije u ranom stadijumu.”

“Mnogo znači kada vam se svesrdno pomogne u liječenju, ali i ovakvi trenuci kada ste u prilici da svoja iskustva podijelite sa onima koji imaju isti zdravstveni problem i najbolje znaju kroz šta ste prošli, što je veliki podstrek da istrajete u daljem liječenju”, kazala je ona.

Poručivši svim ženama da redovno idu na preventivne preglede, ona je dodala da je zahvaljujući pomoći Doma zdravlja, sam proces liječenja bio mnogo jednostavniji.

Njena sugrađanka, koja se sa tom bolešću uspješno nosi čitavu deceniju, ističe da “kada je ona uspjela da pobijedi tumor operisan u podmakloj fazi, vjeruje da to može svaka žena koja bolest otkrije u ranom stadijumu.”

Ta 60-godišnjakinja kazala je da “iako joj je dvije godine trebalo da se odluči na prvu operaciju, a potom se prije pet godina morala podvrći i drugoj, upornost, volja, ali i podrška okoline najbitniji su da se istraje u liječenju.

Tradicionalno okupljanje

“Okupljajući već tradicionalno po treći put, oboljele sugrađanke, želimo da im pokažemo da su od prvog dana svi u našoj ustanovi i ljekari i osoblje uz njih kao i daćemo nastaviti da im pružamo podršku u daljem liječenju, do konačnog ozdravljenja”, kazala je direktorica Doma zdravlja Zorica Kovačević.

Ona je kazala da će ovogodišnji projekat “Ranog otkrivanje raka dojke” obuhvatiti žene koje su prvi mamografski pregled obavile prije dvije godine, kao i one koje se ranije nijesu odazvale pozivu.

Od karcinoma u Crnoj Gori godišnje umre između 920 i 970 oboljelih.

“Nakon okrivanja bolesti, našim pacijentkinjama organizujemo dalju dijagnostiku u Kliničkom centru Crne Gore, a u cilju poboljšanja usluge, radiologa smo uputili u Klinički centar Srbije na dodatnu edukaciju”, dodala je Kovačević.

Mada u Crnoj Gori nema zvaničnih podataka o broju oboljelih od karcinoma, pomoćnica ministra zdravlja dr Jadranka Lakićević, kazala je da od te bolesti godišnje umre između 920 i 970 oboljelih, te da je kod muškaraca najzastupljeniji karcinom pluća, a kod žena upravo dojke

Bonus video: