Vlada opet planira da uvede taksu za pušenje u ugostiteljskim objektima

"Predloženim odredbama stvaraju se uslovi za podršku i razvoj biznisa u ugostiteljskoj djelatnosti, posebno imajući u vidu što je od strane vlasnika ugostiteljskih objekata ukazano na činjenicu da zabrana korišćenja duvanskih proizvoda značajno smanjuje promet”, saopštili su iz Vlade
51 pregleda 12 komentar(a)
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Zabranjeno pušenje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.04.2017. 20:23h

Vlada je usvojila Predlog zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima.

Predloženo je da se taksa plaća mjesečno u iznosu od jedan euro po metru kvadratnom prostora u kojem se pružaju usluge usluživanja hrane, pića i napitaka, odnosno upotrebe elektroakustičnih uređaja. Prethodni zakon o tim taksama je istekao 1. januara.

"Predloženim odredbama stvaraju se uslovi za podršku i razvoj biznisa u ugostiteljskoj djelatnosti, posebno imajući u vidu što je od strane vlasnika ugostiteljskih objekata ukazano na činjenicu da zabrana korišćenja duvanskih proizvoda značajno smanjuje promet”, saopštili su iz Vlade.

Dodaju da su udruženja poslodavaca ukazala i da ne bi bilo cjelishodno uvoditi ovakve zabrane pred turističku sezonu.

Odlučeno je i da se smanji i isplata varijabilnog dijela zarade sa sadašnjih 80 odsto na 50 odsto prosječne zarade u državi u prethodnoj godini.

Usvojen je izvještaj o realizaciji projekta "Uključenja građana u borbu protiv sive ekonomije" koji je pokazao da je od početka kampanje u decembru 2013. zabilježeno više od 11 hiljada nepravilnosti i izrečene kazne od preko 2,2 miliona eura.

Bonus video: