Vraneš: Nepoznato mi je kako rudnik zagadio Ćehotinu, jutros i potok bio bistar

Jutros oko deset časova bio sam tamo sa tehnolozima i potok je bio bistar. Zanimljivo da je i dno bilo čisto", kazao je Vraneš
2386 pregleda 1 komentar(a)
Jalovište rudnika Šuplja stijena, Foto: SRK Lijpljen
Jalovište rudnika Šuplja stijena, Foto: SRK Lijpljen

Direktor pljevaljske kompanije "Gradir Montenegro" Petar Vraneš tvrdi da mu je nepoznato da li je i na koji način rudnik "Šuplja stijena" juče zagadio Ćehotinu.

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba (SRK) "Lipljen" Vaso Knežević juče je objavio fotografije zagađene Ćehotine i rekao da je u mjestu Tatarovine, na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, rijeka bila "bijela kao mlijeko". Tada je kazao da zagađenje dolazi iz potoka u koji se ulivaju otpadne vode obližnjeg rudnika olova i cinka "Šuplja stijena", kojim upravalja kompanija Gradir Montenegro".

"Informaciju da je dio rijeke Ćehotine ispod potoka bijel dobio sam juče poslije podne. Jutros oko deset časova bio sam tamo sa tehnolozima i potok je bio bistar. Zanimljivo da je i dno bilo čisto", kazao je Vraneš "Vijestima".

On je pojasnio da je riječ o veoma malom potoku, znatno manjem od Ćehotine, koji se nalazi na "oštroj" planini, i da najmanja aktivnost može promijeniti boju vode u njemu. Naglasio je da je ovih dana pala velika količina kiše.

Povezani članci

15. Novembar 2019.

Mrdak: Prestanite sa trovanjem Ćehotine

14. Novembar 2019.

Knežević: Ćehotina ponovo zagađena

"Mi ne bježimo od odgovornosti ukoliko se utvrdi da zagađenje dolazi od našeg rudnika, ali u ovom trenutku mi je to nepoznato. Mašinac sam po struci, ne želim da ispadne kao da nešto negiram, ali ni meni ni teholozima nije jasno kako možemo uticati na to da voda bude bijela. Ali najavile su nam se inspekcije, očekujemo ih ubrzo, pa ćemo utvrditi šta se desilo", istakao je Vraneš.

Ihtiolog i profesor Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Danilo Mrdak kazao je jutros "Vijestima" da nizvodno od Medničkog potoka, u koji se ulivaju otpadne vode rudnika, nema riba. On je pozvao nadležne da spriječe trovanje rijeke Ćehotine.

Knežević je sinoć kazao "Vijestima" da je obavijestio nadležne inspekcije i policiju, dok će od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja tražiti da se uspostavi komisija koja će procijeniti štetu.

Ćehotina je, zajedno sa rijekom Vezišnicom zagađena u junu kada su ribolovci iz njih izvadili oko tonu mrtve ribe. Policija je tada podnijela krivične prijave protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja i još četiri osobe. Komisija je tada procijenila da za načinjenu štetu Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), u čijem je vlasništvu termoeeltrana, treba da plati 354.650 eura.

Bonus video: