"Zeleni izazov" prihvatio veliki broj nastavnika i učenika

Prema riječima Anuške Kankaraš tokom projekta su mogli dosta toga da nauče o značaju životne sredine i racionalnom iskorišćavanju prirodnih resursa
1145 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije projekta, Foto: Svetlana Mandić
Sa prezentacije projekta, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.10.2019. 14:58h

Nevladina organizacija „Omladinski društveni angažman“ (NVO ODA) iz Nikšića, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo, u prethodnom šestomjesečnom periodu realizovala je projekat „Zeleni izazov za sve“ koji je imao za cilj da poboljša i unaprijedi projektnu i terensku nastavu, učeničke i nastavničke kompetencije, kao i svijest o racionalnom iskorišćavanju prirodnih resursa.

Danas su u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi proglašeni pobjednici „Zelenog izazova“, kada su u pitanju nastavnički timovi, kao i učenici.

Kako je objasnila Olivera Lučić, koordinatorka projekta, "Zeleni izazov“ je bio namijenjen svim nikšićkim srednjoškolcima, ali je naišao na toliko pozitivnih reakcija da su se, samoinicijativno, uključili mnogi nastavnici i učenici širom Crne Gore.

„U projekat se samoinicijativno uključilo 18 nastavnika iz Nikšića, ali i dvadesetak iz Crne Gore i to ne samo iz srednjih škola, nego i iz osnovnih. Oni su sa učenicima iz sopstvenih sredstava radili radionice pa se projekat realizovao i u Nikšiću, Podgorici, Pljevljima, Baru. Projekat je samoinicijativno od strane nastavnika realizovan u skoro svim osnovnim školama u Nikšiću. Oko hiljadu učenika dobilo je informacije o ciljevima održivog razvoja, a posebno su se istakli nastavnicima iz Župe koji su sve ciljeve održivog razvoja sproveli van učionice“, kazala je Lučić.

Zeleni izazov
Sa prezentacije projekta(Foto: Svetlana Mandić)

Zbog toga je u pobjedničku ekipu nastavnika uvršten i tim iz Osnovne škole „Dušan Bojović“ iz Župa, Tanja Bogetić i Vesna Radulović, dok su pobjednici „Zelenog izazova“, kada su srednje škole u pitanju, profesorice Ana Delić i Stanka Marojević iz Prve srednje stručne škole i Ana Đoković, Snežana Aleksić i Slavica Kontić iz Gimnazije. Što se učenika tiče pobjednici su Danilo Durutović, Anuška Kankaraš i Tomislav Ćalasan, učenici Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Za sve njih će, tokom naredne sedmice, biti organizovan, jednodnevni izlet.

„Nastavnici su nam slali izvještaje o sprovedenim aktivnostima u svojim školama, dok su učenici imali zadatak da pošalju izvještaj u vidu fotografije ili videa šta su uradili na unapređenju životne sredine“, objasnila je Lučić.

Zeleni iziazov
Sa prezentacije projekta(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima Anuške Kankaraš tokom projekta su mogli dosta toga da nauče o značaju životne sredine i racionalnom iskorišćavanju prirodnih resursa.

„Učestvovala sam na radionicama kako u svojoj tako i u drugim srednjim školama u Nikšiću, u akciji čišćenja i pošumljavanja školskog drvorišta, kao i sadnje drveća na izletištu Blace. Treba da shvatimo koliko je za nas bitna životna sredina i da vodimo računa o njenom očuvanju. Nažalost, ljudi ne vode računa onoliko koliko bi trebalo“, kazala je Anuška.

Zeleni izazov
Sa prezentacije projekta(Foto: Svetlana Mandić)

Tokom projekta u sve četiri nikšićke srednje škole održane su radionice, po jedna za nastavnike i po dvije za učenike, a edukatori su bili Aleksandar Perović i Vladan Babić. Školska dvorišta su oplemenjena sadnicama autohtonog drveća, a u dvorištu Ekonomske škole postavljene su i korpe za otpatke od reciklažnog materijala, dok će tokom naredne sedmice biti postavljene i klupe.

Bonus video: