Budi odgovoran: Food M iz Podgorice kažnjen sa 2.350 eura

Kazna od 700 eura izrečena je prilikom kontrole Idea marketa u Beranama, nakon što je utvrđeno da se evidencija o nabavci i prodaji robe na malo ne obavlja na propisan način
0 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.12.2016. 13:54h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano deset primjedbi, na osnovu kojih su izrečene tri novčane kazne, od 400 eura do 2.350 eura.

Inspektori su sa 2.350 eura kaznili podgorički Food M, zbog neprijavljenih radnika. Najprije je Zdravstveno-sanitarna inspekcija kaznila poslodavca sa 150 eura , jer zaposleni nije obavio obavezni zdravstveni pregled. Inspektori su utvrdili i da poslodavac nije zaključio ugovor o radu sa zaposlenima, zbog čega mu je izrečena kazna od 2.200 eura i ukazano da nepravilnosti otkloni u roku od četiri dana.

Kazna od 700 eura izrečena je prilikom kontrole Idea marketa u Beranama, nakon što je utvrđeno da se evidencija o nabavci i prodaji robe na malo ne obavlja na propisan način.

Inspektori su sa 400 eura kaznili kafanu Semko u Bijelom Polju, prijavljenu za neizdavanje fiskalnih računa.

Inspektori su ove sedmice obavili i kontrolu frime Primato u Bijeloj, prijavljene da se bavi ugostiteljskom djelatnošću iako je registrovana na trgovinsku djelatnost. Prilikom kontrole konstatovano je da se uz navedeni objekat, odnosno mesaru nalazi natkriveni prostor sa četiri pulta za konzumaciju, što predstavlja ugostiteljski način usluge.

“Inspektor je ukazao da se u roku od jednog dana uklone sva četiri pulta. U postupku kontrolnog inspekcijskog pregleda, konstatovano je da su preduzete neophodne mjere i otklonjene nepravilnosti, zbog čega je postupak inspekcijskog nadzora obustavljen”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole šnajderske radnje Vera u Nikšiću, auto-perionice kod Delta Citya i poslastičarnice Tonino u Podgorici.

Od ukupno deset prijava, koje su evidentirane od ponedjeljka, tri nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno preticanje vozila, zaraslo žbunje na trotoaru i kameru koja je, bez dozvole nadležnih i saglasnosti stanara, instalirana na terasi privatnog stana.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: