Vlada se kocka novcem građana

Damjanović i Bojanić smatraju da je novo zaduženje posljedica lošeg vođenja javnih finansija u kojima je stanje alarmantno
113 pregleda 16 komentar(a)
Raško Konjević,Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević,Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.11.2016. 07:33h

Odluka Vlade o novom zaduženju, pod izgovorom da nema novca za zarade i socijalna davanja, posljedica je načina na koji se vode javne finansije u dužem periodu, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju finansije i budžet Aleksandar Damjanović (SNP).

Prema njegovim riječima, ne postoje naznake da će nova Vlada kada i ako se formira raskinuti sa takvom praksom.

“Činjenica je da je iznos novog zaduženja koje će pasti na teret svakog građanina ove države, sedam puta manje od poreskog duga koji državi u ovom trenutku duguju kompanije i pojedinci imenom i prezimenom, dovoljno oslikava paradigmu budžetske politike koja se sprovodi u kontinuitetu posljednjih desetak godina”, rekao je Damjanović “Vijestima”.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da se svakim novim zaduživanjem nastavlja pogrešna ekonomska politika, a problemi se gomilaju.

“Ovo posljednje zaduženje od 100 miliona eura putem emitovanja obveznica, čak prije nego se formira nova vlada, jasno pokazuje alarmantno stanje državnih finansija. Liči na klasičnu kockarsku logiku. Sa jednom bitnom razlikom, kockar se kladi svojim novcem, a donosioci odluka našim, odnosno novcem svih građana”, upozorio je Bojanić.

Vlada je u petak odlučila da se zaduži 100 miliona eura putem emisije obveznica na domaćem tržištu, jer fali novca u budžetu. Odluka je donijeta na elektronskoj sjednici, a na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade. Opozicioni ministri su izdvojili mišljenje.

Ta odluka je sastavni dio Predloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je u petak trebalo da razmotre na komsija za ekonomsku politiku i politički sistem. Sjednica je, kako je saopšteno iz Vlade, odložena jer Ministarstvo finansija nije dostavilo potrebni materijal.

Ministar finansija Raško Konjević saopštio je da ne kasni materijal iz Ministarstva finansija, nego “kasni odgovornost potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića kako i iz kojih izvora platiti dug Fonda za zdravstvo nastao do kraja prvog kvartala 2016”.

Prema njegovim riječima, Lazović će morati da objasni kako su za zdravstvo, čiji je mentor posljednjih nekoliko godina, građani u 2015. godini platili dug od 36 miliona eura, a sada opet treba da plate novi dug od 34 miliona.

Pozvao je Lazovića da objavi materijale koje je označavao stepenom tajnosti i pitao kako za godinu dug Fonda zdravstva iznosi preko 30 miliona eura, a doktori i medicinski radnici imaju mizerne plate i mizerne uslove za rad.

“Bili ste protiv uvećanja njihovih zarada kada sam predlagao jer Vam je važnije bilo da se gomila dug za ljekove i medicinaska sredtva. Bolje Vam od plata idu javne nabavke, izgleda”, kazao je Konjević. Lazović će, kako je dodao, vjerovatno ponovo predložiti zaduženje zaboravljajući da će građani Crne Gore narednih pet godina morati da budu zaduženi gotovo dvije milijarde.

On je kazao da je Lazović četiri mjeseca blokirao donošenje rebalansa zbog čega je onemogućio isplatu dijela socijalnih naknada u novembru.

“Busao se u prsa u septembru u intervjuu 'Vijestima' kako nema potrebe za rebalansom i kako će on obezbijediti isplatu socijalnih davanja iz kapitalnog budžeta”, naveo je Konjević.

Dodao je da to ne dozvoljava Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

“Ali nije Lazoviću zakon problem, on se kod specijalnog tužioca odomaćio. A tek će”, rekao je Konjević.

On je pozvao Lazovića da objavi i njegove “čuvene zaključke” sa sjednice Vlade o stanju u državnim preduzećima i mjere koje je predložio za prevazilaženje problema.

Lazović mu je odgovorio da nije adresa kojoj treba da se obrati za sugestije u planiranju javnih finansija.

“Odgovornost za odluke o balansiranju budžeta pripada Vama, kao ministru finansija. Što se tiče navedenih zahtjeva, zar oni nijesu već uvršteni u Predlog rebalansa koji ste dostavili u julu ove godine i na kome ste insistirali da se usvoji jer građanima čija primanja zavise od budžeta prijeti nedostatak sredstava za isplatu? Znači li to da se desilo usvajanje rebalansa u julu, danas bi imali nove zahtjeve, time i novi rebalans? Dva rebalansa u četiri mjeseca?”, pitao je Lazović.

Dodaje da ga je Konjević, dopisom koji je poslao, samo učvrstio u uvjerenju da je Vlada donijela ispravnu odluku i pravovremeno pristupila utvrđivanju rebalansa.

“Kada postupite odgovorno prema građanima bez usko političke namjere stvaranja bespotrebne panike i najavljivanja katastrofe i konačno dostavite Komisiji za ekonomsku politiku i finansijski sistem ažurirani Predlog rebalansa u odnosu na julski predlog, imaćemo osnov za diskusiju na tom Vladinom tijelu iz kojeg ce proizići zvanični zaključci, a ne rezultati moje i Vaše prepiske. Građani će primiti redovno penzije i plate. Kašnjenja mogu da nastanu samo zbog Vaše neodgovornosti kao ministra finansija”, kazao je Lazović.

Konjević je u dopisu od Lazovića tražio da se opredijeli o izvorima finansiranja duga Fonda za zdravstvo i naveo da su mimo toga dodatni zahtjevi potrošačkih jedinica preko 20 miliona. Podsjetio je da je već obuhvaćeno rebalansom preko 60 miliona eura za zarade i socijalna davanja koja su neophodna, a nijesu predviđena budžetom.

Lazović je siguran da će Vlada riješiti problem nedostajućih sredstava jer je riješila i mnogo veće probleme koje je donosila svjetska ekonomska kriza, evropska dužnička, recesije, vanredne situacije uzrokovane prirodnim katastrofama...,

“Posebno ako imamo u vidu da u odnosu na julski predlog rebalansa imamo povećane budžetske prihode, rashode manje za preko 150 miliona eura, pa time i za 85 miliona manju potrebu za zaduživanjem. Riješićemo i problem neadekvatno planiranih sredstava u budžetu za 2016. koji ste, zajedno sa opozicijom, prouzrokovali netačnom procjenom potrebnih sredstava za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, dali im obećanja koja niste sposobni da ispunite, pa ste uz populističke poklike preusmjeravali sa računa penzija i zarada, a onda prijetili građanstvu da će ostati bez prihoda u decembru”, rekao je Lazović.

On očekuje da će najkasnije sjutra KEP imati na dnevnom redu ažurirani predlog rebalansa iz jula ove godine.

Damjanović: Kroz sanacione mjere moguće povećanje PDV-a

Damjanović kaže da mnogo više od pitanja kada donijeti rebalans budžeta zabrinjava ponašanje odgovornih u Vladi koji stotine miliona eura novih dugova koriste za sopstvene političke i politikantske „igre“ i međusobna optuživanja. Dodaje da se u Vladi niko ne obazire na činjenicu da odgovorni neće odgovarati za sistemsko kršenje Zakona o budžetu. “Činjenica da o prihodnoj strani budžeta tako malo slušamo od ministara, od neobračunavanja i neplaćanja koncesionih naknada, preko zanemarivanja činjenica da se od strane monopolskih firmi višestruko umanjuje plaćanje poreza na dobit, do tolerisanja neplaćanja poreza i doprinosa privilegovanih, čak i iz javnog sektora, ukazuje da će novi budžet biti koncipiran na deficitu i rastu javnog duga, a da će nam se kroz tzv. sanacione mjere osim smanjenja zarada i naknada, vjerovatno ponuditi povećanje PDV-a ili akciza“, rekao je Damjanović.

Ko je vuk, a ko lisica, svejedno je građanima

Prema riječima Bojanića, nakon nadmudrivanja bivših partijskih kolega, došlo se do istine da je državnom budžetu neophodan rebalans.

“Ko je vuk, a ko lisica, nema neke bitne razlike za građane Crne Gore. Oni će opet, ko zna koji put, platiti ceh političkog nadmudrivanja. Zasluženo ili ne, neka se sami zapitaju”, poručio je Bojanić.

Bonus video: